În vreme ce fostul președinte Igor Dodon se obișnuiește cu regimul arestului la domiciliu, în care ar urma să se afle pentru 30 de zile, partidul pe care l-a condus și încă îl patronează ca președinte de onoare, Partidul Socialiștilor, continuă să-și exprime în stradă solidaritatea cu el, și spune că pregătește proteste mai mari, pentru sfârșitul săptămânii. Mai multe despre ceea ce pare să fie începutul uneia din cele mai mari încercări pentru justiția moldoveană, și pentru statul de drept din Moldova – anume anchetarea și posibila judecare a unui fost șef de stat – în relatarea Lilianei Barbăroșie:
Your browser doesn’t support HTML5
Vorbind vineri la încheierea unei ședințe a consiliului suprem de securitate, Maia Sandu a comentat prima dată ancheta împotriva lui Igor Dodon, respingând acuzațiile acestuia că ar avea vreun amestec și insistând în fața procurorilor pe o investigație dreaptă:
„Procurorii să se ghideze doar de buchea legii, să nu facă jocuri politice și să nu ia decizii pornind de la presiunea publică”, a declarat șefa statului, adăugând: „Toată lumea trebuie să răspundă pentru ilegalitățile comise, dar în strictă conformitate cu legea”. „Domnul vizat în acest caz, dacă crede că este cinstit, nu are de ce să-și facă griji”, a mai spus Maia Sandu.
Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după percheziții de 11 ore în casa sa cu trei etaje din Chișinău, când în presă s-au scurs imagini cu bani, bunuri, documente și alte posibile probe din dosar. Adresându-se procurorilor, Maia Sandu le-a cerut vineri o investigație aparte legată de aceste scurgeri, spunând că sunt „îngrijorătoare”, iar explicațiile procuraturii „insuficiente”. Președinta le-a mai cerut procurorilor să dea dovadă de „transparență maximă” și să „nu facă jocuri politice” în ancheta contra fostului președinte.
### Vezi și... ### Cazul Dodon: simpatizanții acuză Occidentul; America încurajează aplicarea egală și transparentă a justițieiCu o zi mai devreme, judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a plasat în arest la domiciliu pe Igor Dodon. Procurorii, pe de altă parte, spun că, în afara izolatorului, acesta ar putea influența distrugerea de probe, prin urmare vor contesta arestul la domiciliu la Curtea de Apel:
„Au fost prezentate argumente pe 100 de file despre riscurile pe care le-am invocate: riscul distrugerii probelor, riscul influențării martorilor, riscul determinării martorilor de depunere de declarații false. Este inadmisibil că persoana este plasată în arest la domiciliu, având posibilitatea reală de a comunica cu alte persoane vizate în anchetă și fără ca organul de urmărire penală să aibă posibilitatea reală de a monitoriza”, a comentat procurorul de caz, Petru Iarmaliuc joi, după decizia Judecătoriei Centru.
Ancheta procurorilor are la bază o înregistrare video din 2019, înfățișându-l pe Dodon, pe atunci președinte, în compania fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, care îi arată o pungă, cei doi discutând despre bani pentru finanțarea Partidului Socialiștilor. Acuzațiile procuraturii, pornind de la aceste imagini, sunt patru: corupere pasivă, îmbogățire ilicită, admiterea de finanțări ilegale pentru partidul său din partea unor organizații criminale și trădare de patrie.
### Vezi și... ### Cum s-a ajuns la reținerea fostului președinte Igor DodonÎntr-un nou mesaj apărut vineri pe pagina sa de Facebook, Dodon a scris că este straniu să audă că e învinuit de trădare, în timp ce cei care ar face-o ar fi „umplut instituțiile statului cu consilieri din străinătate”.
Vorbind vineri la sediul președinției, Maia Sandu a refuzat să comenteze acuzațiile de trădare împotriva rivalului său politic, spunând că nu cunoaște „nimic” din dosar și nici pe procurorii care îl instrumentează.
În același timp, ministrul justiției Sergiu Litvinenco a insistat într-o emisiune a Europei Libere pe natura strict juridică, nu politică a anchetei, iar un alt ministru, cel de externe, ne-a spus și el într-un interviu că arestul și investigația contra lui Igor Dodon nu ar avea vreo tangență cu geopolitica, fiind legate doar de lupta contra corupției pe care insistă autoritățile de la Chișinău.
Un nou protest al socialiștilor împotriva arestării și inculpării liderului lor neformal, la care ar urma să ia parte în premieră și parlamentari comuniști, e anunțat pentru duminică.
### Vezi și... ### Cine-i întocmește rechizitoriul președintelui Dodon?