Linkuri accesibilitate

O înregistrare video încinge atmosfera pe scena politică


Scenă din clipul video postat pe YouTube
Scenă din clipul video postat pe YouTube

Nu o scrisoare, ci o înregistrare video „pierdută” este repusă acum în circulație prin mass-media și în culisele politicii.

Înregistrarea video care pare să probeze implicații financiare anterioare între fostul lider democrat Vlad Plahotniuc și președintele Igor Dodon a stârnit numeroase discuții la Chișinău, inclusiv o intenție de suspendare a celui din urmă din funcția de șef de stat, anunțată de una din formațiunile de opoziție, Platforma Demnitate și Adevăr condusă de Andrei Năstase.

O înregistrare video încinge atmosfera pe scena politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00
Link direct

Înregistrarea, mai exact o parte a ei difuzată la televiziunile lui Plahotniuc în iunie 2019, a mai făcut o dată vâlvă la Chișinău. În acel context, în care o alianță dintre socialiști și blocul ACUM încerca să-i elimine de la guvernare pe democrații lui Plahotniuc – lucru întâmplat până la urmă - înregistrarea a fost folosită de aceștia pentru a încerca să-i incrimineze lui Dodon intenția de a federaliza, la cerința rușilor, R. Moldova. Dodon s-a apărat atunci spunând că, de fapt, a jucat un rol în filmuleț, pentru a-i adormi vigilența încă temutului atunci lider democrat înainte de debarcare, iar procuratura, solicitată de liderul platformei DA, Andrei Năstase, după o vreme, când relațiile din coaliția PSRM-blocul ACUM se tensionaseră, a refuzat o investigație.

Fragmentul apărut de această dată pare deja să-l înfățișeze pe Igor Dodon și socialiștii săi ca și pe niște “bursieri” de-ai lui Plahotniuc – el surprinde un moment în care fostul lider democrat și Iaralov – un controversat om de afaceri din anturajul lui Plahotniuc dispărut din R. Moldova odată cu acesta, îi oferă lui Dodon o pungă neagră, iar din discuțiile care se poartă pe fundal ar rezulta că ar fi bani pentru salarizarea socialiștilor.

La scurt timp de la difuzarea, ieri, a imaginilor compromițătoare, președintele Igor Dodon a spus că e un fals și l-a acuzat pe cel care le-a scos - deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță - de legături cu oligarhul fugar.

Renița, pe de altă parte, care spune că a primit înregistrarea prin corespondența ce-i vine la parlament, a ripostat:

Am decis că e mai important de a arăta adevărata față a politicienilor corupți

„Cum să nu-mi dau seama că este decupat din materialele compromițătoare ale odiosului și coruptului Plahotniuc? Evident că am fost conștient, dar am decis că e mai important de a arăta adevărata față a politicienilor corupți. Iată cum se face politca “adevărată” în R. Moldova - doar în baza “culiocului” (pungă rus) și a banilor!”

Iar colegul său de partid, deputatul Dinu Plângău, ne-a spus marți că este hotărât să inițieze procedura de suspendare a președintelui Dodon:

“Pentru asta e nevoie de 34 de semnături. Deci, nu e o problemă să găsim semnături. Cel mai important totuși sunt răspunsurile la acuzațiile foarte grave care i se aduc lui Igor Dodon – pentru că vorbim de corupție, despre faptul că președintele Igor Dodon ar putea fi implicat în acte de corupție... De aceea am decis să pregătim minuțios acest demers. Da, conform constituției ai nevoie de 67 de mandate ca să-l poți suspenda, dar până să ajungem la procedura de suspendare, sunt multe întrebări la care trebuie să dea răspuns fieîn fața parlamentului, fie a Curții Constituționale - noi de fapt până aici vrem să ajungem, pentru că el se ascunde acum după imunitate.”

Dată fiind o procedură extrem de complicată prevăzută de legislația moldoveană pentru astfel de situații, dar și actualul raport de forțe din parlament care, în ciuda volatilității, nu are cum să se schimbe atât cât să facă posibilă o astfel de suspendare, mulți pun de pe acum la îndoială capacitatea opoziției să ducă la bun sfârșit acest demers. În ce privește reacția procuraturii, ea nu s-a deosebit prea mult de cea de anul trecut, ceea ce ar susține ideea că nici o anchetă legală nu ar avea prea mari șanse măcar să fie inițiată, dacă nu și efectuată.

Observatorii de presă privesc la cele întâmplate mai ales ca la un nou element de șantaj dintr-o suită de reglări de conturi între Plahotniuc și Dodon, prin urmare pe lângă ironie în raport cu președintele Dodon, înregistrarea a fost capabilă să trezească doar dezgust: unii au spus că, nefiind în stare să-și împartă pe cale pașnică puterea, Dodon, Plahotniuc și Șor “se mănâncă” între ei; alții au sugerat că, după această demonstrație de instrumente de șantaj reciproc, lumea ar trebui să se pregătească de o împăcare între cei trei; iar cei mai mulți au regretat faptul că politica moldoveană pare să se rezume la un simplu transmis de pungi cu bani dinspre un corupt spre altul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG