Cazul profesorilor turci la CEDO şi interceptarea politicienilor de opoziție

Imagine generică

Despre încălcarea drepturilor omului la rubrica Retrospectiva săptămânii politice, cu jurnalista Cornelia Cozonac şi juristul Iurie Stoica.

Șefa Guvernului PSRM-ACUM, Maia Sandu, a cerut demisia procurorului general, Eduard Harunjen, din cauza unor presupuse interceptări ale convorbirilor telefonice purtate în ultimii ani de mai mulți jurnaliști și de oponenții politici ai Partidului Democrat. Harunjen este acuzat că ar răspunde comenzilor PD, dar respinge acuzațiile. Presupusele interceptări au fost semnalate astăzi într-o investigație jurnalistică a proiectului RISE Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

Cazul profesorilor turci la CEDO şi interceptarea politicienilor de opoziție


Datele intrate în posesia jurnaliștilor de la RISE Moldova arată că sub lupa procurorilor și polițiștilor au ajuns 52 de persoane: politicieni, reprezentanți ai societății civile sau jurnaliști. Unora le-au fost interceptate convorbirile telefonice, altora însă le-a fost monitorizată și viața privată prin intermediul microfoanelor și camerelor video instalate în locuințe.

Directorul Serviciului Tehnologii Informaționale din cadrul Ministerului de Interne, Andrian Șova, a confirmat pentru RISE Moldova că dosarele au fost pornite pentru „dezordini în masă” și că „urmărirea penală a fost suspendată”, deoarece nu au fost identificate persoane care pot fi puse sub învinuire.

Pe de altă parte, unele persoane vizate au declarat pentru RISE că interceptările au fost dosite de sistem pentru a li se deschide dosare penale sau pentru a fi denigrate public, se arată în investigație „Ministerul interceptărilor”.

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, constată că atitudinea oamenilor legii ridică mai multe semne de întrebare, mai ales utilizarea interceptărilor în răfuieli politice.

Cornelia Cozonac

„Problema interceptărilor abuzive este una cu barbă în Republica Moldova. Deja de ani buni apar la iveală interceptări făcute în mod abuziv de către unele structuri de stat. Cred că trebuie să ne îngrijoreze pentru că constituie încălcări grave ale drepturilor omului. Atâta timp cât nu vor exista niște anchete foarte clare pe aceste subiecte și să se ajungă în judecată și să fie trase la răspundere persoanele care au admis aceste interceptări, nu se vor schimba lucrurile în Republica Moldova. Ține și de securitate, de intimitate și de multe alte aspecte cetățeanului care trebuie să fie protejate de stat, și nu, invers, încălcate și abuzate”.

Atitudinea guvernării democrate a fost condamnată marți, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a emis o hotărâre în care declară că Republica Moldova a încălcat drepturile cetățenilor turci care au fost expulzați de pe teritoriul țării în septembrie anul trecut.

Șapte cetățeni străini, printre care persoane din administrația Liceului „Orizont”, au fost declarați indezirabili de către organele competente și expulzați, cu un avion rusesc, de pe teritoriul Republicii Moldova, a anunţat atunci Serviciul de Informații și Securitate. Guvernul de la Chișinău și-a atras critici atunci din partea instituțiilor internaționale pentru faptul că s-a bazat pe probe extrem de subțiri atunci când au încuviințat extrădarea.

### Vezi și... ### Doi profesori din rețeaua „Orizont”, condamnați la închisoare în Turcia - alți patru în așteptarea sentințelor

Joi, într-o luare de poziție, organizația Amnesty International, prima care a condamnat deportarea profesorilor din rețeaua de licee „Orizont”, a cerut autorităților moldovene să-i tragă la răspundere pe cei care se fac vinovați de extrădarea ilegală a cetățenilor turci. Juristul Amnesty International Moldova, Igor Stoica, spune că această decizie este minim ce poate face statul pentru a-și reabilita imaginea șifonată în acest dosar.

Igor Stoica

„Statul trebuie să găsească responsabilii de această ilegalitate și abuz major în domeniul drepturilor omului și să-i atragă la răspundere penală. Sperăm că această răspundere penală va surveni. Ideea este că oamenii sunt foarte disperați fiindcă rudele lor se află în Turcia, două persoane cel puțin au fost condamnate, altele își așteaptă condamnarea ilegală din partea regimului Erdogan pentru faptul că ei pur și simplu au fost profesori onești, cinstiți și nu au comis nicio infracțiune”.

Fostul speaker Andrian Candu și-a atras critici din partea mai multor apărători ai drepturilor omului după ce într-o emisiune la N4, rugat să comenteze întemnițarea profesorilor turci, a răspuns scurt: „Viața este viață. Multă sănătate tuturor.”