18 cazuri de inscripționare a „Z”-ului rusesc pe autoturismele refugiaților

Camioane ale armatei ruse marcate cu semnul Z în Crimeea.

Poliția a trimis datele SIS-ului și Procuraturii,

Your browser doesn’t support HTML5

18 cazuri de inscripționare a „Z”-ului rusesc pe autoturismele refugiaților

Poliția spune ca a documentat în ultimele zile 18 cazuri în care pe mijloace de transport, inclusiv ale refugiaților ucraineni, a fost inscripționată litera „Z”, devenită un simbol al invaziei rusești din Ucraina.

Șeful inspectoratului general de poliție, Viorel Cernăuțeanu, a spus Europei Libere că majoritatea cazurilor, mai exact 16 din 18, au fost înregistrate la Bălți, unul la Ungheni și un alt caz în municipiul Chișinău.

Un caz semnalat la Ocnița nu s-a adeverit.

Poliția a încadrat cazurile în infracțiunea de huliganism (art.287 al.2 CP). Rezultatul cercetărilor polițienești au fost remise Serviciului de Informații și Securitate și Procuraturii, pentru continuarea investigațiilor, a mai precizat la Europa Liberă Viorel Cernăuțeanu.

Iată descrierea faptelor:

  • în zilele de 4 și 5 martie 2022, persoane neidentificate au sustras de la 15 unități de transport înmatriculate în Ucraina numerele de înmatriculare, după care au aplicat pe caroseria acestora cu spray color semnul în forma literei „Z”. Cauzele au fost comasate într-o singură procedură; cauza penală a fost pornită în baza art.287 al.2 CP RM.
  • Un alt caz la Bălți, mediatizat pe rețelele de socializare, când persoana se deplasa cu un autoturism pe geamul din spate al căruia era lipit cu scotch semnul în forma literei „Z”.
  • Un caz în municioiul Chișinău. Un automobil care avea alipit pe parbrizul din spate litera „Z” a fost observat în trafic.
  • Un caz la Ungheni, satul Cornești, pe postamentul unui monument reprezentând un tanc s-a inscripționat cu spray de culoare neagră „Z RUSIA”

„Noi am intensificat foarte mult măsurile noastre de activitate pe noapte, practic 50% din efectiv lucrează noaptea prin oraș și, deja de câteva zile, nu mai avem astfel de cazuri. În unele localități se mai întâmplă să fie sustrase plăcuțele de înmatriculare, dar la Bălți nici măcar plăcuțele nu se mai sustrag”, mai afirmă șeful inspectoratului general de poliție, Viorel Cernăuțeanu.

Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a anunțat, la rândul lui, miercuri, 9 martie, că atestă în ultima vreme cazuri de etalare și propagare a unor embleme grafice și sloganuri ce pot fi interpretate ca „îndemn la război” sau „ațâțare a vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale și etnice”.

Coloană de automobile cu însemnul „Pentru victorie”, în sprijinul trupelor ruse din Ucraina, Volgograd, Rusia, 6 martie 2022.

Faptele se pot încadra în infracțiuni din categoria extremismului, pentru că pot provoca situații de conflict pe motive de ură ideologică, politică și națională, a mai atenționat serviciul de securitate.

SIS a spus, în același comunicat, că unele persoane care au recurs la asemenea gesturi nu au conștientizat potențialul lor impact și consecințele negative pentru societate, și că au întreprins acțiuni de prevenire a fenomenelor legate de discursul de ură și a altor activități ilicite menționate.

Serviciul de Informații și de Securitate a reiterat apelul către cetățeni de a se abține de la acțiuni ilegale care pot duce la disensiuni sociale.

Atenționarea SIS vine după ce președinta Maia Sandu a avertizat, pe 4 martie, asupra existenței în R. Moldova a „unui efort concertat și organizat de divizare a societății pe tema refugiaților”, spunând că acest lucru este „inacceptabil” și „trebuie oprit”.

„Instituțiile statului analizează această campanie și vor interveni pentru a o opri,” a spus șefa statului pe 4 martie, odată cu rostirea unui îndemn către cetățeni, să nu distribuie materiale video și postări care divizează, incită la ură și contribuie la încordarea atmosferei în țară.

### Vezi și... ### Autoritățile condamnă campania deliberată împotriva refugiaților

Tot săptămâna trecută, procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale (PCCOCS) a anunțat pornirea unor anchete, în comun cu ofițerii SIS și SPIA al MAI, împotriva unor persoane care proliferează în public informații tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina. Instituția nu a dat detalii despre aceste anchete și persoanele pe care le vizează, precizând doar că faptele se referă la răspândirea sistematică și prin diverse mijloace - internet, TV, radio, presa tipărită - a unor informații menite să creeze în societate atitudini favorabile războiului, pe care procurorii le vor cerceta în lumina legislației cu privire la propagarea războiului și ațâțarea unii interetnice.

Litera „Z”, apărută și pe unitățile de tehnică rusă participante la invazia din Ucraina, semnifică apelul „Pentru victorie” (în rusă „Za pobedu”) și este considerată un nou simbol al propagandei de război a Kremlinului.

### Vezi și... ### Războiul „împinge” Moldova spre Europa