Cazuri de tortură într-un spital-penitenciar pentru bolnavii de tuberculoză din Siberia

Grupul rus pentru drepturile omului Gulagu.net a publicat noi videoclipuri care arată cazuri de tortură într-un spital dintr-o închisoare pentru bolnavii de tuberculoză din Siberia.

Grupul a publicat cele mai recente clipuri pe YouTube pe 20 decembrie, spunând că au fost înregistrate în infermeria de tuberculoză nr. 1 din orașul Krasnoyarsk.

Potrivit organizației, videoclipurile sunt primele din ultimul lot de materiale de arhivă compilate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Serviciul Federal de Penitenciare (FSIN) din Rusia pe care un nou informator a reușit să le scoată din țară în ultimele săptămâni. Nici oficialii FSB, nici oficialii FSIN nu au comentat imediat videoclipurile.

Videoclipurile arată doi ofițeri FSIN care instruiesc doi deținuți cum să bată și să violeze un alt deținut. Ulterior, un tânăr deținut este prezentat în celulă , unde cei doi deținuți instruiți l-au bătut, împingându-l sub un pat, acoperind patul cu saltele și pături pentru a ascunde ce se întâmplă cu victima.

### Vezi și... ### Navalnîi transferat înapoi în închisoare de la spitalul penitenciar

Videoclipul arată și un deținut căzând de la o fereastră. Fondatorul grupului Gulagu.net, Vladimir Osecikin, spune că deținutul care a căzut de la fereastră a murit și că „nu ar fi fost o sinucidere”. Potrivit lui Osecikin, videoclipurile publicate reprezintă mai puțin de unu la sută din cel mai recent lot de materiale pe care el și grupul său l-au obținut. Osecikin, care în prezent locuiește în Franța, a publicat în luna octombrie alte câteva videoclipuri care arată bătăi și torturi aplicate deținuților de către gardieni, angajații penitenciarului și alți deținuți .

### Vezi și... ### Vladimir Osecikin: aproximativ 200 de deținuți au fost torturați și violați de agenții FSB și FSIN între 2018-2020

În noiembrie, el a publicat videoclipuri care arată cazuri de viol despre care se presupunea că au fost înregistrate într-o infirmerie din orașul Saratov. Osecikin a spus că bărbații implicați în violarea și torturarea deținuților au fost angajați de spitalul închisorii ca manageri administrativi și asistente. Osecikin a spus și că au fost supravegheați de filialele și direcțiile regionale ale FSIN și FSB și i-a identificat pe unii dintre ei. Potrivit lui Osecikin, filmările au fost predate administrației infirmeriei, care apoi le-a transmis ca materiale clasificate către FSIN și FSB.