Linkuri accesibilitate

Vladimir Osecikin: aproximativ 200 de deținuți au fost torturați și violați de agenții FSB și FSIN între 2018-2020


Imagine generică

Un cunoscut activist rus pentru drepturile omului spune că echipa sa a obținut un număr considerabil de înregistrări video care ar arăta deținuți torturați de agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) și ai Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN). Vladimir Osecikin a scris marți pe Facebook că videoclipurile „demonstrează” că membrii FSB și FSIN folosesc violul și alte forme de tortură pentru a forța deținuții să coopereze cu ei și „să fie ei înșiși implicați din mecanismul de tortură” prin prinderea altor deținuți sau prin semnarea unor mărturii false pregătite de anchetatori.

Ajutoritățile ruse nu au reacțional la acuzațiile lui Osecikin și la publicarea înregistrărilor video. Una din cele postate pe site-ul Vot-tak.tv pare să arate mai multe persoane într-o cameră care violează o persoană dezbrăcată cu un băț. Potrivit lui Osecikin, acest videoclip a fost filmat într-o închisoare rusă în februarie 2020. Osecikin a declarat pentru Vot-tak.tv că a obținut 40 de gigabiți de videoclipuri de la un fost deținut, un specialist IT, refugiat recent în străinătate. Fostul prizonier a fost și el torturat în arest, iar administrația penitenciarului s-a folosit de abilitățile profesionale pentru a procesa videoclipurile cu deținuții torturați, a declarat activistul pentru drepturile omului. Potrivit acestuia, fostul prizonier avea acces la videoclipuri stocate în computerele închisorii, filmate în mai multe penitenciare din regiunile Vladimir, Saratov și Irkuțsk în perioada 2018-2020.

Vladimir Osecikin susține că aproximativ 200 de deținuți au fost torturați și violați de agenții FSB și FSIN în aceste penitenciare în acea perioadă, iar videoclipurile pe care le-a obținut documentează maltratarea a 40 dintre aceștia. El a înființat grupul pentru drepturile omului Gulagu.net în 2011 pentru a se concentra asupra încălcărilor drepturilor deținuților de închisoare din toată Rusia. A părăsit Rusia în 2015 și se află într-o țară nenumită a Uniunii Europene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG