Comisia Europeană a propus marți, 6 septembrie, suspendarea în totalitate a acordului dintre Uniunea Europeană și Rusia privind simplificarea procedurii de obținere a vizelor Schengen, acord care datează din 2007. Comisia a mai propus ca pașapoartele rusești eliberate în zonele ocupate ale Ucrainei să nu fie recunoscute.
„O țară precum Rusia, care poartă un război de agresiune, nu trebuie să beneficieze de un regim preferențial de acordare a vizelor, atâta timp cât își continuă politica externă distructivă și agresiunea militară împotriva Ucrainei, demonstrând o desconsiderare totală față de ordinea internațională bazată pe reguli”, se arată în declarația de presă a Comisiei.
În viitor, cetățenii ruși nu se vor mai bucura de acces privilegiat în UE și se vor confrunta cu un proces de obținere a unei vize mai lung, mai costisitor și mai dificil.
Statele membre vor avea libertatea de a decide cum să proceseze cererile pentru vize de scurtă ședere din partea cetățenilor ruși.
Uniunea Europeană, precizează Comisia, va rămâne însă deschisă pentru anumite categorii, cum ar fi rușii care au familie în țările UE, , jurnaliști, dizidenți și reprezentanți ai societății civile.
Propunerile sunt făcute după reuniunea informală de la Praga, din 31 august, a miniștrilor de externe din UE la care a fost aprobată în principiu anularea facilităților de acordare a vizelor pentru cetățenii ruți, dar s-a insistat pe găsirea unei soluții coordoante pentru toate țările membre.
Vicepreședintele pentru promovarea valorilor europene, Margaritis Schinas, a declarat: „Politica UE în materie de vize este un semn de încredere – o încredere pe care Rusia a subminat-o complet cu războiul său de agresiune neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei. Atâta timp cât armata Rusiei agresiunea împotriva unei țări candidate la UE durează, cetățenii ruși nu se pot bucura de facilități de călătorie în Europa. Încă o dată, UE își arată unitatea neclintită în răspunsul său la agresiunea militară a Rusiei", a mai spus Schinas.