Linkuri accesibilitate

„Rusificarea” regiunilor ocupate: campania din Herson și Zaporojie


În regiunile ocupate din sudul Ucrainei, Herson și Zaporojie, autoritățile ruse continuă o campanie susținută de „rusificare”, se pare cu scopul de a pregăti terenul pentru un eventual referendum de alipire la Rusia.

„Rusificarea” regiunilor ocupate: campania din Herson și Zaporojie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:00 0:00

Potrivit unui înalt oficial ucrainean din Herson, Iuri Sobolevski, intervievat de redacția Current Time, forțele de ocupație percheziționează casă de casă, le cer oamenilor să obțină permise de conducere rusești și chiar pașapoarte rusești, dacă vor să-și țină locurile de muncă.

Pregătirea terenului pentru un referendum

Informațiile date de Iuri Sobolevski, un oficial de rang înalt al Consiliului Regional Herson, sunt coroborate de alte surse care descriu modul brutal în care noile autorități locale, impuse de Rusia, încearcă să suprime orice disidență sau opoziție publică înaintea unui referendum care ar putea fi organizat în septembrie.

În urma referendumului, după modelul Crimeea, Rusia ar putea revendica alipirea regiunilor ocupate la Rusia, chiar dacă legalitatea votului va fi contestată nu numai de Kiev dar și de întreaga comunitate internațională.

În ultimele săptămâni, luptele s-au intensificat în regiunile Herson și Zaporojie, după ce Ucraina și-a declarat intenția de lansa o contraofensivă, se pare și într-un efort de a împiedica organizarea unui referendum.

La sfîrșitul săptămânii, forțele ucrainene au lovit ultimul pod intact peste fluviul Nipru, lângă Herson, avariindu-l grav, ceea ce îngreunează și mai mult eforturile Rusiei de a-și aproviziona forțele de pe malul vestic al fluviului sau de a evacua trupele rămase acolo.

Rezistența localnicilor

Regiunea Herson a fost ocupată, în mare măsură, de forțele ruse la scurt timp după lansarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie, iar acestea s-au mișcat rapid pentru a încerca să-și stabilească controlul asupra regiunii, un efort pentru care nu au avut însă forțe suficiente, este de părere Iuri Sobolevski. Acum, în regiunea Herson, sunt ofițeri din Garda Națională a Rusiei, o forță de poliție paramilitară, împreună cu trupe ale Serviciul Federal de Securitate (FSB), principala agenție de securitate a Rusiei.

„Trupele rusești, însoțite de FSB, verifică așezare de așezare”, spune Sobolevski. „De fapt, fiecare aşezare este pur şi simplu blocată, intrare şi ieşire, după care sunt luate casele la rând, dacă vorbim de sate sau oraşe mici.

„Verifică totul: documente, conținutul telefoanelor mobile, garaje, mașini. Vor să obțină mai multe lucruri. În primul rând, au o listă foarte lungă de oameni neloiali, pentru că rezistența din regiunea Herson este masivă și activă", mai spune Sobolevski.

La începutul invaziei, când au sosit trupele rusești, mulți ucraineni au fugit din regiunile Herson și Zaporojie, dar majoritatea au rămas la casele lor.

Activiștii pentru drepturile omului au documentat cazuri credibile în care forțele ruse au folosit împotriva acestor civili tortura, i-au reținut ilegal sau i-au evacuat cu forța.

„Forțele ruse au transformat zonele ocupate din sudul Ucrainei într-o lume a fricii și fărădelegii”, a declarat Iulia Gorbunova, cercetător la Human Rights Watch, într-un raport publicat în iulie.

Carduri, plăcuțe, pașapoarte

Săptămâna trecută, autoritățile ruse de ocupație au început să elibereze permise de conducere și plăcuțe de înmatriculare rusești, a informat agenția de știri de stat rusă TASS.

Hrivna ucraineană a început să fie înlocuită pe scară largă cu rubla rusească. Salariile și pensiile se plătesc în ruble, automatele băncilor ucrainene au fost blocate și înlocuite de automatele unor bănci rusești.

Potrivit lui Iuri Sobolevski, una dintre marile probleme acum pentru autoritățile de ocupație este să găsească fncționari publici, medici și învățători, dispuși să lucreze cu ei.

„Este imposibil să organizeze vreun [referendum] dacă nu au sprijinul deplin al populației. Este imposibil să se reconstruiască sistemul medical din regiunea Herson... dacă medicii șefi aproape toți refuză să coopereze sau pleacă, dacă șefii de secții refuză să coopereze sau pleacă, dacă medicii simplii pur și simplu refuză să lucreze în acest sistem”, mai spune Iuri Sobolevski. „Același lucru este valabil și pentru educație”.

Autoritățile ruse încearcă acum să recruteze cetățeni ruși ca să lucreze în regiunile ocupate, se pare că acestora li se oferă salarii mult peste medie, mai relatează Sobolevski.

Medicii locali, mai spune el, dacă totuși vor să lucreze, trebuie să accepte carduri bancare emise de băncile rusești, cu salariile plătite în ruble.

„Între timp, sunt cazuri în care te obligă să faci cerere și pentru un pașaport rusesc, dacă vrei să lucrezi, dacă vrei să-ți primești banii, dacă vrei să tratezi oamenii”, a mai povestit Sobolevski.

Hrivne sau ruble

Întrebat ce procent din populație a solicitat sau a primit de bunăvoie un pașaport rusesc, Sobolevski susține că este un procent minuscul, pentru că loialitatea față de Ucraina și aversiunea față de forțele de ocupație sunt foarte puternice.

Comentariile lui Sobolevski nu au putut fi coroborate imediat din surse independente. Afirmațiile sale conform cărora lucrătorii publici au fost forțați să accepte salariile în ruble sunt confirmate însă și de serviciul militar ucrainean de informații, care a spus că și lucrătorii de la ambulanța din Herson sunt forțați să-și primească salariile în ruble.

Este și problema pensionarilor, mai ales a celor care-și primesc pensia „în mână”. „Mulți nu mai primesc pensii”, declară Sobolevski, „iar cei care-și primesc pensiile pe card bancar, au probleme să plătească pentru că magazinele nu mai au terminale legate la băncile ucrainene. Transferurile bancare sunt complicate”, continuă Sobolevski, „autoritățile de ocupație încearcă să înlocuiască întregul sistem bancar”.

Iar serviciul militar ucrainean de informații relata pe 14 august că mulți locuitori din regiunea Herson sunt încurajați să cumpere carduri rusești pentru telefoanele mobile, provider-ii din Rusia făcând oferte extrem de avantajoase. În schimbul datelor personale de pe pașapoarte.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG