Ce guvern ar fi capabil să negocieze cu Gazpromul?

Igor Dodon agită sperietoarea scumpirii de către ruși a prețului la gazele naturale cu 35% pentru a-i strecura pe socialiști în guvern.

Preşedintele Igor Dodon a invocat pericolul lipsirii de gaze rusești, pentru a justifica nevoia unui nou guvern din care să nu lipsească socialiştii. Vorbind după consultările de marți cu partidele pe tema creării majorităţii parlamentare, şeful statului a spus că discuțiile ar trebui să dea roade cât mai iute, inclusiv ca să aibă cine să gestioneze situația creată de o eventuală întrerupere a transportului de gaze ruseşti pe teritoriul Ucrainei din ianuarie 2020.

Igor Dodon le tot sugerează prin intermediul televiziunilor sale actorilor politici de la Chişinău, dar probabil şi alegătorilor că, fără socialişti la guvernare, R. Moldova se va ciocni inevitabil cu o mare problemă - dacă nu o insuficienţă acută de gaze naturale, apoi o scumpire semnificativă a acestora. Scumpirea, care ar urma să se producă anul acesta, ar fi de 35 la sută, a afirmat Igor Dodon, drept dovadă invocând un document al Moldovagaz pe care l-ar fi văzut cu ochii lui, iar deficitul ar putea surveni din ianuarie anul viitor, când Gazprom a anunţat că va opri tranzitul prin Ucraina, deci şi prin R. Moldova, urmare a finisării unor conducrte ocolitoare.

Ca să nu se întâmple, a adăugat de fiecare dată când a abordat tema preşedintele, R. Moldova ar trebui să aibă un guvern capabil să negocieze cu Gazprom, adică cu participarea socialiştilor - în totalitatea lor, nu doar a unora cooptaţi pe la spatele partidului.

Ultima dată, Igor Dodon a formulat astfel de avertismente – alţii au spus „ameninţări” sau „şantaj” – ieri seară, într-o emisiune, în care a sugerat că autorităţile guvernamentale de la Chişinău ar aplica o politică a struţului în aceste chestiuni, că nu s-ar gândi la soluţii şi că nu au făcut măcar rost de bani pentru interconexiunea cu România, de alternativă - cunoscutul gazoduct Iaşi – Ungheni – Chişinău aflat în construcţie de vreo patru ani.

### Vezi și... ### Sergiu Tofilat: Este important să avem mai multe surse de procurare a gazelor, ca să putem negocia cu Gazprom-ul

Ştirile din presa internaţională au arătat, acum două zile, că atât Ucraina, cât şi Bulgaria au fost notificate oficial de trustul „Gazprom” din Rusia că va opri transportul gazelor pe teritoriul lor începând din anul 2020, ceea ce ar însemna că cel puţin într-o chestiune, cea legată de riscul sistării, Igor Dodon ar putea să aibă dreptate.

Autorităţile guvernamentale moldovene păstrează totuşi tăcerea. La fel, nici noi nu am reuşit deocamdată să obţinem vreun răspuns de la Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Analiştii spun, pe de altă parte, că guvernul de la Chişinău ar avea la îndemână câteva scenarii de răspuns, unul fiind gazoductul transbalcanic, iar altul - rezervele din depozitele ucrainene. Dar situaţia nu li se arată de tot dramatică acestor observatorii, pentru că ei pornesc de la premisa că ar fi puţin probabil ca Rusia să sisteze de tot tranzitul prin Ucraina şi Moldova, întrucât asta ar însemna să lase fără gaze şi Transnistria.

### Vezi și... ### Ucraina, scutul Uniunii Europene?

Ceea ce energeticienii se arată convinşi că se poate întâmpla e o scumpire a importurilor până la nivelul enunţat de Igor Dodon, mai ales că Moldovagaz deja a confirmat oficial începutul acestor scumpiri. Victor Parlicov, un fost director al autorităţii energetice de la Chişinău, a avertizat şi asupra riscurilor ce ar putea rezulta dintr-o amânare, în mod sigur influenţată politic, a ridicării tarifelor pentru consumatori: Moldovagaz nu şi-ar onora în acest caz plăţile către Gazprom, iar asta ar crea un fundal nefavorabil renegocierii contractului cu furnizorul rus. Vechiul contract expiră la sfârşitul lui 2019.