Ce a urmărit Maia Sandu la întâlnirea cu liderii partidelor pro-europene?

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu liderii partidelor pro-europene la 28 august, 2023.

La ședința președintei cu liderii partidelor pro-europene s-a discutat consolidarea forțelor politice în jurul obiectivului european, susțin participanții la întrevedere. Pentru unii analiști politici, nu e foarte clar ce rezultate palpabile ar putea aduce acest dialog. Ei nu exclud, însă, că Maia Sandu ar încerca astfel să evite o bătălie între aceste partide la viitoarele alegeri locale.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a reprezentat formațiunea de guvernare la discuțiile cu președinta Maia Sandu, fosta sa lideră de partid, spune că scopul principal al discuției a fost coagularea în jurul ideii europene.

„Partidele politice care au fost la acea întrevedere la Președinție sunt partide eminamente pro-europene, care au în spatele lor un anumit electorat, nu contează cât de mare. La etapa actuală, este important că mesajul și acțiunile acestor partide au ca obiectiv final procesul de integrare al R. Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat Carp în discuția cu Europa Liberă.

Candidat al PAS la funcția de primar al Chișinăului, Carp spune că, pentru formațiunea sa, este „important ca partidele europene să pună umărul în procesul de integrare în UE”.

Întrebat dacă PAS ia în considerație o colaborare cu aceste partide la alegerile locale din toamnă, Carp a răspuns că „procesul de integrare europeană este deasupra partidelor politice”. „Da, noi ne dorim să avem în Parlament parteneri cu viziuni pro-europene, cu care să lucrăm cot la cot pentru acest lucru”, a adăugat deputatul PAS.

Un mod de a evita ciocnirile la locale?

Pentru analistul Igor Boțan, demersul președintei de a chema la discuții partidele pro-europene „nu este clar deloc”. „Eu aș înțelege dacă doamna președinte ar face un apel către toate partidele și acolo să aibă loc niște discuții și partidele însele să decidă dacă susțin vectorul european. Dar dacă partidele sunt apriori europene, ce se discută cu ele?”, se întreabă comentatorul politic.

Vorbind în podcast-ul Europei Libere „Dincolo de știri”, Igor Boțan a opiniat că, în acest fel, Maia Sandu ar încerca să transmită un mesaj partidelor pro-europene: „Nu criticați partidul de guvernământ atât de frecvent pentru călcatul prin străchini, pentru că favorizați în acest mod partida pro-rusească din R. Moldova”.

Și comentatorul politic Nicolae Negru crede că președinta ar putea încerca să evite, prin aceste discuții, o bătălie între partidele europene la alegerile locale, în contextul în care unele dintre ele ar putea să acumuleze capital politic criticând guvernarea în fața alegătorilor.

„Apare aici pericolul ca alegerile viitoare să se transforme într-o bătălie între partidele europene și cei de la guvernare. Asta nu-i surâde Maiei Sandu, nimănui nu-i surâde”, a comentat Nicolae Negru în podcast-ul „Dincolo de știri” de la Europa Liberă.

El atrage atenția și asupra necesității unui dialog al șefei statului cu partidele de stânga, pro-ruse, care ar trebui să spună onest cum văd vectorul de politică externă al R. Moldova și relația cu Rusia.

„Președinta trebuie să vadă dacă există o punte de legătură dintre stânga și dreapta, dacă între pro-europeni și pro-ruși se poate forma o platformă comună de discuții privind viitorul Republicii Moldova și atunci poate să îi convoace pe toți împreună”, a spus Nicolae Negru.

PSRM nu exclude coagularea forțelor de stânga

La întrevederea de la Președinție au participat liderii mai multor partide extraparlamentare care au spus că optează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Inițial, la discuții ar fi fost chemați și reprezentanții Partidului Socialiștilor, însă, ulterior, potrivit lor, invitația ar fi fost anulată.

Deputatul socialist Grigore Novac a spus Europei Libere că în invitația primită de la șefa statului nu era precizată tema.

„Noi nu putem discuta cu partidele de dreapta, de exemplu, ca statul să cedeze ceva, dar, atunci când este o temă în interesul țării, putem să discutăm. Nu fugim de discuții, dar întrebăm care e tema. Dacă e o temă de interes național, suntem deschiși la dialog”, a spus Novac.

Întrebat dacă socialiștii iau în calcul să-și unească, la rândul lor, forțele cu alte partide de stânga, Novac a răspuns că astfel de discuții încă nu au avut loc, dar „până la alegerilor locale mai este timp” și acest lucru nu este exclus.

### Vezi și... ### Socialiștii nu-l vor mai susține pe Ceban și vor avea propriul candidat pentru primărie. Dodon: „Aș putea fi eu”