Linkuri accesibilitate

Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de primar al capitalei 


Lilian Carp a fost membru al Partidului Liberal și consilier al primarului capitalei Dorin Chirtoacă.
Lilian Carp a fost membru al Partidului Liberal și consilier al primarului capitalei Dorin Chirtoacă.

Deputatul partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Lilian Carp este candidatul formațiunii la funcția de primar al municipiului Chișinău.

Lilian Carp are 45 de ani și este la al treilea mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Acesta mai este vicepreședinte al PAS și președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. În trecut, a fost membru al Partidului Liberal și consilier al primarului capitalei Dorin Chirtoacă.

Anterior, s-a speculat că din partea PAS ar putea candida actualul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și ex-vicepremierul Andrei Spînu.

Următoarele alegeri locale în capitală vor avea loc în toamna anului 2023. Scrutinul din 2019 s-a desfășurat în octombrie, iar mandatul aleșilor locali este de 4 ani.

În urma alegerilor locale din 2019, primar al municipiului Chișinău a fost ales Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor. Ulterior, Ceban și-a suspendat activitatea de membru a PSRM și a declarat că va fi un „primar apolitic”.

În 2022, Ceban și-a creat propriul partid – Mișcarea Alternativa Națională. El nu a anunțat, deocamdată, dacă va candida pentru al doilea mandat.

În mai 2023, PSRM a anunțat că va avea un candidat la funcția de primar al Chișinăului. Anunțul a fost făcut de secretarul executiv al formațiunii, Igor Dodon. Acesta a acuzat că „mai multe proiecte au fost realizate în municipiu la inițiativa socialiștilor”, pe care și le-a asumat actualul primar.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG