Pro România și liderul său, Victor Ponta, au intrat acum în starea de așteptare. După scorul de 7% la alegerile europarlamentare, foarte bun pentru un partid înființat vara trecută, Victor Ponta a lansat o ofertă către PSD și ALDE, partidele aflate acum la guvernare, de a se alia la alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Un candidat comun, a propus Victor Ponta, pentru ca pe partea stângă să se construiască o alianță care să contrabalanseze avansul pe care îl indică sondajele din ultima vreme al liberalilor și al celor de la USR-Plus.
Pe canale neoficiale se vorbește chiar și despre o alianță de guvernare între Pro România și PSD, după alegerile prezidențiale, însă este devreme pentru confirmări. Au existat astfel de discuții înainte de recenta moțiune de cenzură la adresa Guvernului condus de Viorica Dăncilă, însă, pentru că Pro România nu a fost cooptat la guvernare, formațiunea lui Victor Ponta a votat împotriva Cabinetului de la București.
Este dificil să i se contureze un profil acestei formațiuni politice. Este formată exclusiv din parlamentari și primari nemulțumiți din PSD. Victor Ponta spune că este un partid de stânga, dar în economie aplică temele dreptei. Critică PSD și după ce Liviu Dragnea, rivalul lui Ponta, a dispărut din politică, însă dorește participarea comună în alegeri.
În Parlamentul European are doi reprezentanți, pe fostul comisar european Corina Crețu și pe fostul premier Mihai Tudose, care au aderat la grupul socialiștilor europeni, după eșecul de a face parte în grupul de centru-dreapta Renew Europe, unde activează USR-PLUS.
Fostul premier de la Chișinău a ratat intrarea în PE, are o reședință la Neamț, însă nu este implicat în politica de la București...
În privința lui Iurie Leancă, lucrurile nu sunt clare deloc. Fostul premier de la Chișinău a ratat intrarea în PE, are o reședință la Neamț, însă nu este implicat în politica de la București. Prezența sa pe listele parlamentare a fost criticată de presa din România, care l-a considerat un apropiat al oligarhului Plahotniuc. Pentru Pro România însă, Iurie Leancă a fost o miză pentru câștigarea cât mai multor voturi de la românii din Republica Moldova.
Iurie Leancă ar mai avea o șansă să intre în Parlamentul de la Bruxelles, dacă Mihai Tudose va fi chemat într-o funcție ministerială la București, așa cum se vorbea deunăzi în culisele politice. Atunci se va putea vorbi despre o direcție manifestă a Pro România față de Republica Moldova, un domeniu pe care deja, la Bruxelles, au anunțat că vor activa cu prioritate cei doi eurodeputați PMP, Traian Băsescu și Eugen Tomac.