Cel mai mare partid din România a vorbit despre organizarea unui mare miting încă de anul trecut, pentru a demonstra astfel că are în spate cel puțin la fel de mulți susținători ca manifestanții care s-au strâns în 2017 luni de zile în fața guvernului pentru a protesta împotriva PSD și a guvernului său.
Liderul PSD Liviu Dragnea a insistat pentru mitingul care va avea loc sâmbătă seara și care are ca temă „protestul față de abuzurile din justiție”.
Nu toate organizațiile social-democrate au fost încântate de această idee, care este destul de costisitoare pentru filiale, fiindcă partidul trebuie să acopere cheltuielile cu transportul și hrana celor care sunt aduși la București ca să strige împotriva justiției care a promovat anticorupția.
Întâmplător sau nu, mitingul a fost planificat să aibă loc imediat a doua zi după ce Înalta Curte urma să dea verdictul într-un proces în care Dragnea a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu.
Este vorba despre perioada în care era șeful Consiliului județean Teleorman (2006-2012) când a convins două persoane angajate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să primească bani de la stat, dar să lucreze pentru PSD.
Completul de trei judecători ai Înaltei Curți a amânat însă pronunțarea în primă instanță de azi pentru 21 iunie.
Judecătorii au invocat absența unor documente, dar poate în amânare a contat și promisiunea lui Dragnea de a aduce la București „câteva sute de mii de oameni” împotriva așa ziselor „abuzuri din justiție”.
E evident că presiunea asupra judecătorilor care urmează să decidă în dosarul lui Dragnea a crescut foarte mult.
Pe de altă parte, mitingul în sine e ceva ieșit din comun pentru o formațiune aflată la putere și deci care are la îndemână toate pârghiile guvernamentale și parlamentare necesare pentru a pune în operă orice ce fel de politici.
Apoi, strategii PSD au gândit o regie demnă de vremurile de glorie ale defunctului partid comunist.
Primul punct al strategiei ține de confiscarea simbolurilor protestelor pro-democratice din ultimii aproape 30 de ani: de pildă, cămășile albe folosite imediat după mineriadele din iunie 1990 de studenți și opozanți ai regimului neocomunist al vremii pentru a cere tăcut eliberarea celor arestați atunci pe nedrept. Sigur, există și alternative la cămașa albă: costumul național.
Un alt exemplu este solicitarea ca fiecare manifestant să aibă telefon sau lanternă, copiată după mitingurile din ultimul an și jumătate împotriva PSD și a guvernului...
Un alt exemplu este solicitarea ca fiecare manifestant să aibă telefon sau lanternă, copiată după mitingurile din ultimul an și jumătate împotriva PSD și a guvernului, fiindcă nemulțumiții strânși în fața guvernului seară de seară, la ora 21, aprindeau lanterna telefoanelor și cântau imnul. Din documentul intern privind organizarea uriașei manifestații de mâine, rezultă că participanții aduși de PSD vor primi „varianta scurtă” a imnului, pentru a putea și ei cânta. Fiecare manifestant trebuie să primească în plus la urcarea în autobuz un steag mic, un pachet de mâncare și apă. La zece oameni va fi un steag tricolor mare, organizarea va fi după model militar: o grupă de 10 persoane cu un șef, un grup de 40 de oameni cu un șef mai mare. Următoarea împărțire este în detașamente de câte o sută.
Pentru a-i încuraja și pe bucureșteni să vină benevol, în Piața Vicotoriei vor fi instalate 29 de ecrane sub pretextul urmăririi finalei de la Roland Garros între Simona Halep și Sloane Stephens.
Debarcarea simpatizanților pe care-i aduce PSD sâmbătă în capitală e prevăzută la ora 18, la nici jumătate de oră după începerea marșului comunității din care fac parte lesbienele, gay, bisexualii, transsexuaii și intersexualii (LGBT).
Poliția a anunțat că a luat măsuri speciale pentru prevenirea oricăror incidente, inclusiv un elicopter care va survola sâmbătă după amiază zona centrală.
Au apărut și o serie de plângeri despre faptul că oamenii vor fi aduși cu forța la mitingul PSD.
A fost creat și un site special în acest sens cu o hartă interactivă unde pot fi văzute localități și eventualele abuzuri care s-au făcut sau urmează să se facă.
De pildă, la Deva, potrivit site-ului „Miting cu japca”, șeful pazei magazinului Lidl i-ar fi anunțat pe angajați că cei care sunt liberi sâmbătă sau merg la miting, sau își iau „adio de la serviciu”.
Mitingul de sâmbătă urmează să-i impresioneze pe susținătorii PSD, să demonstreze coeziunea acestei formațiuni, dar și să pună presiune asupra Justiției.