Ce vrea PDM de la mitingul anunțat pentru duminică la Chișinău

Scena instalată în centrul Chișinăului

Opoziția citează oameni care lucrează la stat care spun căar fi obligați să vină la demonstrație.

În Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, Partidul Democrat a instalat o scenă imensă, pregătindu-se astfel pentru desfășurarea unei întruniri duminică, 21 octombrie. Reprezentanții formațiunii au fost întrebați de presă cărui prilej i se datorează evenimentul, însă nu au primit un răspuns clar, doar îndemnul de a avea „răbdare”. Între timp, opoziția extraparlamentară acuză PD că ar constrânge oamenii din teritoriu, mai ales pe cei angajați în instituții publice, să vină la evenimentul de duminică.​

Despre organizarea unui miting de proporții de către Partidul Democrat s-a aflat la finele săptămânii trecute, după ce fruntașul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc i-a reproșat democratului Sergiu Sîrbu, în cadrul emisiunii „În Profunzime”, că ar feri de ochii lumii această informație.

Confirmând ulterior organizarea evenimentului, democrații au evitat să anunțe tema reuniunii, chiar dacă pe site-ul Primăriei Chișinău au indicat că așteaptă în centrul capitalei până la 60 de mii de participanți. Un răspuns ezitant a formulat astăzi și purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, solicitat să ne ofere detalii despre mitingul de duminică.

Vitalie Gămurari

„Doar am confirmat că el va fi și mai amănunțit despre ce va avea loc, toată lumea va afla atunci, în contextul acelei manifestări, fiindcă eu nici nu le cunosc pe toate, nu am intrat în esență, dar eu cred că va fi interesant pentru cetățenii Republicii Moldova să audă și să vadă acea manifestare organizată în stil democratic, corect, așa cum, eu cel puțin, le cunosc că sunt organizate în alte state.”

Opoziția extra-parlamentară susține însă că mai multe persoane din raioane, în special angajate în instituții de stat, ar fi constrânse să participe duminică la evenimentul organizat de PD.

Lidera Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, spune că simpatizanți ai formațiunii ar fi „invitați” să meargă la miting, fiind avertizați că dacă refuză, ar putea avea probleme la muncă.

Maia Sandu

„Oamenii care ne-au abordat pe noi nu sunt remunerați, sunt doar presați, intimidați, amenințați pentru că s-au transmis dispoziții în raport cu numărul de oameni din fiecare raion care trebuie să fie mobilizat. În special simpatizanții noștri, care mulți dintre ei sunt angajați în instituții publice, sunt cei mai vulnerabili, pentru că pe ei se pune cea mai mare presiune. Evident, acești oameni nu pot să vină și să vorbească public despre asta, pentru că riscurile pentru ei sunt foarte mari.”

Aceste acuzații au fost respinse de purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, care insistă că formațiunea aflată la guvernare ar avea suficiente reușite care ar putea interesa cetățenii.

Noi avem ce prezenta, avem informații pe care să le arătăm în acești doi ani de guvernare...

„Ceea ce organizează Partidul Democrat este o manifestație la care participă atât membrii, cât și simpatizanții formațiunii. Noi avem ce prezenta, avem informații pe care să le arătăm în acești doi ani de guvernare, avem rezultate clare, palpabile și atunci ar fi straniu să vorbim că încercăm să forțăm oamenii să vină la o asemenea manifestare.”

PAS a schițat astăzi o listă de inițiative ale PD și liderilor acestuia despre care, cel mai probabil, nu se va vorbi pe 21 octombrie. Opoziția anticipează că sunt șanse minime să se discute despre suspendarea de către Uniunea Europeană a primei tranșe din suportul de o sută de milioane euro promis Republicii Moldova, despre rezoluția Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului european în care se afirmă că „Moldova este capturată de interese oligarhice” sau despre adoptarea așa-numitei legi „Cetățenia prin investiții” care, sugerează reprezentanții opoziției, ar putea deschide uși pentru cei interesați de scheme de corupție sau spălare de bani.