Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „E mare disputa pentru votul celor mulți și mai puțin instruiți”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Comentariu săptămânal în dialog, despre agitația preelectorală a unor formațiuni politice.

Gheorghe Cojocaru, despre agitația preelectorală a unor formațiuni politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct


Gheorghe Cojocaru: „În fiecare zi, presa oferă noi informații despre pregătirea partidelor politice pentru alegerile parlamentare din februarie anul viitor. Cei care excelează în instrumentarea unei campanii pre-electorale extrem de agitate sunt nimeni alții decât socialiștii președintelui Igor Dodon, care își anunță unul după alții deja și candidații pe circumscripțiile uninominale. În acest context, are dreptate președintele comuniștilor, Vladimir Voronin, care a cerut în Parlament respectarea strictă a legislației electorale, însă a cărui voce, se pare, a răsunat în pustiu.”

Europa Liberă: Iritarea lui Vladimir Voronin este oarecum înțeleasă, întrucât socialiștii nu fac altceva decât să îndeplinească porunca liderului comunist, care spunea că o campanie electorală trebuie să înceapă a doua zi după alegeri, dar raliul electoral l-au pornit și Partidul Democrat, partidul lui Șor, profitând probabil de faptul că legea nu are cum să-i prindă cu ocaua mică.

Gheorghe Cojocaru: „Da, se observă o mare aglomerație pe stânga scenei politice, e mare disputa pentru votul celor mulți și mai puțin instruiți, cu venituri modeste sau pauperizați, ușor dependenți de pomenile electorale și ușor de manipulat, care reprezintă un bazin electoral aproape dominant în societatea de astăzi.

De cele mai dese ori lupta se desfășoară în surdină, după culise, unde se fac aranjamentele și calculele politice...

Nimeni dintre cele trei partide, nici Partidul Comuniștilor lui Vladimir Voronin, mai atent în ceea ce privește atitudinea față de normele de drept, nu și-ar dori să piardă partida pentru cucerirea acestui segment de alegători, chiar cu riscul de a se face culpabili de încălcarea legislației electorale, miza fiind prea importantă. Totuși, deocamdată, de cele mai dese ori lupta se desfășoară în surdină, după culise, unde se fac aranjamentele și calculele politice.”

Europa Liberă: Socialiștii sar cu prăjina înainte, cum se spune la țară, și exprimă o oarecare îngrijorare că s-ar putea să fie scoși din cursa electorală. Cât de întemeiate sunt aceste îngrijorări?

Gheorghe Cojocaru: „Ca socialiștii sau orice alt actor politic să fie descalificat din competiția electorală, justiția ar trebui să ofere niște probe ale încălcării legislației, care în această fază nu s-au înregistrat. Mai curând, aceste temeri ale socialiștilor ar putea avea ca scop intenția de a se victimiza în fața publicului și/ sau de a-și asigura spatele în cazul unor probleme legate de parcursul lor în viitoarea campanie electorală.”

Europa Liberă: Oricât ar părea de războinici, socialiștii și democrații sunt bănuiți că în viitorul Parlament vor face o alianță postelectorală. Așa să fire oare?

Gheorghe Cojocaru: „Totul va depinde de raportul de forțe din viitorul Parlament. Dar, judecând după șansele reale de a accede în viitoarea instituție legislativă, în cazul în care nicio formațiune politică nu va deține o majoritate confortabilă, teoretic sunt posibile orice combinații, mai puțin o coagulare între dreapta actuală și partidul lui Vlad Plahotniuc, aflate în raporturi de beligeranță continuă. Indiferent de bănuielile de acum ale liderilor de pe dreapta scenei politice, un scor slab al dreptei în alegeri, după cum se vede, ar putea împinge Partidul Democrat spre o combinație cu socialiștii, instituționalizată sau nu, în măsura în care aceasta va fi în interesul democraților.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG