Linkuri accesibilitate

Iulian Chifu: „Marea știință este să menții R. Moldova pe un curs pro-european”


Imaginen generică
Imaginen generică

Interviu cu director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning de la București despre alegerile moldovenești din februarie

Valentina Ursu în dialog cu Iulian Chifu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:19:46 0:00
Link direct


Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi un examen serios pentru alegătorii și politicienii din Republica Moldova dar examenul cel mai dificil va fi crearea unei coaliții de guvernare postelectorală, crede analistul de politică externă de la București, Iulian Chifu, fost consilier prezidențial și actual director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor.

Europa Liberă: Care rămâne a fi miza acestor alegeri parlamentare din Republica Moldova?

Iulian Chifu: „Miza pare destul de clară – conducerea Republicii Moldova pentru următorii patru ani. În subsidiar trebuie să ne uităm cu atenție la orientările candidaților care au șanse să treacă pragul. Și avem Republica Moldova împărțită în mare în trei părți, nu neapărat egale, cu ponderi diferite. Avem o componentă a socialiștilor pro-ruși, care-și declară clar orientarea politică, orientarea geostrategică spre

Marea problemă însă nu este cine intră și când intră, și cum intră, problema va fi cine face majoritatea, pentru că, dacă e să ne uităm cam cum arată sondajele, deși nu prea avem experiență pe zona asta cu votul uninominal, cu constituențele, dar avem măcar un sens cam cum se așază ele. Pentru asta îți trebuie media, îți trebuie resurse și îți trebuie infrastructură, ori, dacă ne uităm pe aceste aspecte, vom vedea că n-avem o forță politică care face majoritatea și că, dacă vreți, fiecare din celelalte categorii ar fi cumva nemiscibile.

Rusia: avem o zonă a puterii, o să-i spun așa generic, autodeclarată pro-europeană, dar, mai nou, autodeclarată pro-moldovenească, în primul rând, deci un naționalism moldovenesc reinventat și după aceea abia înclinația pro-europeană și avem o opoziție pro-europeană în stradă, care cu aceste alegeri mai mult decât sigur va intra în Parlament. Marea problemă însă nu este cine intră și când intră, și cum intră, problema va fi cine face majoritatea, pentru că, dacă e să ne uităm cam cum arată sondajele, deși nu prea avem experiență pe zona asta cu votul uninominal, cu constituențele, dar avem măcar un sens cam cum se așază ele. Pentru asta îți trebuie media, îți trebuie resurse și îți trebuie infrastructură, ori, dacă ne uităm pe aceste aspecte, vom vedea că n-avem o forță politică care face majoritatea și că, dacă vreți, fiecare din celelalte categorii ar fi cumva nemiscibile. După mine, va fi o perioadă de șah etern, o perioadă de instabilitate și o perioadă lungă, în care se va încerca formarea unui Guvern.

Nu știu neapărat dacă se va și reuși, dacă se mai trage o dată, se mai face un rând de alegeri sau există reașezări, reschimbări, poziționări ale diferiților actori, în primul rând ale celor independenți și ale celor care sunt aleși în forma uninominală, în așa fel încât până la urmă să avem o formulă care să decidă care este vectorul strategic, care este orientarea și cam care e viteza de deplasare.”

Iulian Chifu
Iulian Chifu

Europa Liberă: Unii observatori ai scenei politice din Republica Moldova tind să creadă că s-ar plămădi de pe acum o coaliție post-electorală și fac trimitere la trei actori: Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și, eventual, Partidul Șor. De ce îi pun pe toți într-o oală? Pentru că acești trei actori merg acum în rândul populației cu mesajul pro-Moldova. Asta înseamnă că se dezic de geopolitică sau că factorul acesta geopolitic nu va mai conta?

Iulian Chifu: „E o formă de a acoperi acest factor geopolitic, de a-l ascunde. Pe de altă parte, când trei formațiuni politice merg pe același spațiu, înseamnă că ele se concurează, deci una va fura voturi de la cealaltă. Nu știu dacă neapărat aceasta este perspectiva, eu îmi aduc aminte că toată campania de tip self-inflicted prophecy, adică o profeție autoindusă, care până la urmă chiar ți se întâmplă, a fost făcută cu binomul celebru, nu? PDM-Plahotniuc cu PSRM-Dodon. Între timp, văd că a mai apărut și Șor în ecuație. Nu. Cred că în niciunul din aceste cazuri nu poate fi exclusă nicio formulă, deși am rezerve. Am rezerve că am vedea după aceea un PSRM, care să înghită o coaliție cu PDM-ul, care i-ar pune niște piedici, cum nu aș vedea nici un PDM, care și-ar dori un PSRM puternic în coaliție. Deci, v-am spus, eu le văd forțele acestea politice cam nemiscibile. Nu înseamnă că nu se poate întâmpla.

Cu atât mai mult cu cât există văd chiar un forcing major ca ceea ce am profețit și ceea ce am spus, și ceea ce am transmis prin propagandă chiar să se întâmple, că de aici vine povestea. Dar eu cred că trebuie să ne gândim la responsabilitate și la nevoia de bărbați sau femei de stat, care să vadă până la urmă cum se face politică în acest spațiu cu oamenii care fac politică. E simplu să faci politică cu virtualități, cu oamenii cei mai fantastici, cei mai buni, cei mai buni administratori, cei mai deștepți, cei mai nobili, cei mai pragmatici; problema este cum faci politică în realitate cu oameni concreți și reali, ba mai mult, cu oamenii concreți și reali care sunt în piața politică azi. Aici intervine marea știință, politica este arta posibilului și cred că responsabilitatea pentru a-ți atinge cu adevărat obiectivele nu este să intri în Parlament și să stai în opoziție arătând cu degetul că, uite, s-a împlinit cum am spus eu, uite, cum au făcut binomul coaliția, ci marea știință este să poți să menții Republica Moldova pe un anumit curs pro-european.”

Europa Liberă: Pe cine avantajează, favorizează răcirea relațiilor moldo-comunitare pe moment?

Iulian Chifu: „Avantajează foarte multă lume, ca să nu spun pe toți jucătorii mari. Avantajează PSRM-ul, evident, pentru că poate veni foarte lesne cu mesajul său pro-rus și avantajează și Rusia, pentru că vede o îndepărtare a Republicii Moldova și o posibilitate ca să joace jocuri aici, în spatele Ucrainei; avantajează în egală măsură actuala guvernare, care, prin evitarea punerii de acord cu angajamentele și cu valorile și principiile europene, își dezleagă mâinile pe perioada electorală pentru a juca pe un spațiu mult mai larg, inclusiv cel pro-Moldova, adică naționalist, moldovenist de unde poate culege voturi cu certitudine ale comuniștilor și într-o oarecare măsură și ale socialiștilor, zic eu; avantajează și opoziția pro-europeană, pentru că, iată, printr-un asemenea joc demonstrează că binomul se validează.

Iată, Plahotniuc a plecat din spațiul pro-european, se duce lângă Dodon într-un moldovenism naționalist pro-rus și noi suntem singurii pro-europeni, adevărații pro-europeni, cum bine v-am spus. Și Uniunea Europeană este avantajată. E foarte greu să faci față unui asalt al unor state pregătite, care-și fac reforme, care bat la ușa Uniunii Europene,

Azi e foarte dificil să mai discuți subiectul Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene.

Uniunea Europeană care are propriile sale probleme de regândire, inclusiv a viitorului Uniunii Europene. Și în momentul de față cred că există un interes în a se vedea cu o bătaie de cap luată, cel puțin pe o perioadă de timp relevant. Azi e foarte dificil să mai discuți subiectul Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene. E adevărat că România va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene anul viitor, vom organiza chiar noi, centrul pe care-l conduc, conferința din marja summitului de la Sibiu privind viitorului Uniunii Europene. Conferința noastră se cheamă „Viitorul Europei”, în care sunt invitați și Statele Unite, și Marea Britanie, și Turcia, și statele Balcanilor de Vest, și cele trei din Acordurile de Asociere din Parteneriatul Estic. Aici se dezbate de fapt viitorul și, da, există și o perioadă de reflecție tot pe perioada președinției Uniunii Europene a României, în care se gândesc trăsăturile de relansare a Parteneriatului Estic și deci este o fereastră de oportunitate pentru Republica Moldova în măsura în care pro-europenii din Republica Moldova, adevărații pro-europeni doresc să utilizeze această oportunitate.”

Europa Liberă: Analiștii occidentali au declarat pentru Europa Liberă că Moscova ar vrea să mențină în orbita sa Republica Moldova și ar putea să-i reușească dacă socialiștii câștigă masiv la alegerile parlamentare, dar tot ei sugerează și faptul că Moscova nu ar putea să-i asigure o dezvoltare Republicii Moldova și o să speculeze, adică pe baza suportului venit din Vest să-și mențină interesele în Republica Moldova.

Iulian Chifu: „Adică, dacă se poate, pe banii Occidentului și ai României...”

Europa Liberă: Cum vedeți Dvs. această situație?

Iulian Chifu: „Sigur, un asemenea timp de plan poate fi gândit și e tradițional, și e caracteristic Federației Ruse. Eu cred că orice putere responsabilă de la Chișinău, indiferent de ce culoare ar fi ea, trebuie să se uite cu foarte mare atenție cum arată relațiile economice, cum arată schimburile economice și cum arată sursele de venituri pentru Republica Moldova și atunci va realiza faptul că peste 50 la sută din aceste venituri vin din Uniunea Europeană cu peste 70 la sută din România sau în

Federația Rusă nu aduce bani. Dacă are cineva îndoieli, duceți-vă peste Nistru și vedeți în zona separatistă cât de mulți bani aduce Federația Rusă.

schimburile bilaterale cu România. Este o realitate. O a doua realitate este faptul că Federația Rusă nu aduce bani. Dacă are cineva îndoieli, duceți-vă peste Nistru și vedeți în zona separatistă cât de mulți bani aduce Federația Rusă. Are capacitatea să transmită mesajul și să proiecteze percepția că ea ar plăti, în realitate Federația Rusă are probleme majore de natură financiară ea însăși. E adevărat, este într-o perioadă mai fastă, a mai crescut prețul barilului de petrol cu ocazia retragerii Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul, mai este un șoc undeva la început de noiembrie, pe 6 noiembrie, când intră în vigoare toate sancțiunile, inclusiv cele energetice la adresa Iranului, dar în principiu nu vă imaginați că banii surplus pe care-i obține Federația Rusă vin în Republica Moldova vreodată. Nu sunt plătite majoritatea proiectelor politice, în momentul de față toți banii sunt dirijați pe dimensiunea militară, de militarizare, de proiecție de forță a Federației Ruse. Deci, din punctul acesta de vedere, toate argumentele susțin – ce spuneați Dvs. că susțin analiștii occidentali? – asta este baza de argumente, care spune foarte clar: sursa financiară, relația economică, comercială se poate face doar cu Occidentul, în primul rând cu România. Uitați-vă la cifre.”

Europa Liberă: Cunoscătorii dosarului transnistrean acreditează ideea că Moscova, prin emisarul său Dmitri Kozak, va încerca să federalizeze Republica Moldova. Este o teamă care crește acum pe interior, iar pe de altă parte, sunt și voci care spun că atât Estul, cât și Vestul vor forța totuși ca să se ajungă la un compromis în ceea ce privește reglementarea transnistreană. E momentul potrivit să se descurce ițele?

Iulian Chifu: „Eu cred că în momentul de față există aceste presiuni, există interes și există nevoia unui succes, a unei soluții undeva. Federația Rusă are nevoie de un asemenea succes, Germania are nevoie, nu uităm, re-lansăm Masebergul și poate nu întâmplător aveți la Chișinău în poziții-cheie reprezentanți ai Germaniei. Nu înseamnă însă că cineva poate să impună Republicii Moldova orice, nu înseamnă că trebuie să stai smirnă și să sfidezi posibilitatea ca anumiți pași să se întâmple.”

Europa Liberă: Dar e plămădită o variantă de statut pentru regiunea transnistreană?

Iulian Chifu: „Nu știu dacă este plămădită. Ar putea fi plămădită în momentul în care frustrările dlui Kozak din vechile sale activități în relațiile cu Republica Moldova, inclusiv planul său din 2003, combinate cu un anumit tip de deschidere sau interese de natură financiară, pentru că, iată, și o Transnistrie separatistă înseamnă resurse financiare și un anumit tip de „economie de război”, care duc la autoîntreținerea regiunii și a marilor potentați de toate culorile de jur-împrejurul regiunii și varianta reintegrării ar putea să însemne niște beneficii.

Dar eu zic: să ne uităm cu mare atenție la retragerea trupelor ruse și, mai ales, la retragerea armamentelor din regiunea separatistă. Eu cred că în momentul de față sunt coapte condițiile, Federația Rusă nu are un motiv de a mai rămâne, Crimeea acoperă cu asupra de măsură proiecția strategică, s-ar putea să se producă o asemenea mișcare. Dacă o asemenea mișcare se produce...”

Europa Liberă: Chiar credeți în reluarea procesului de evacuare a trupelor rusești?

Iulian Chifu: „Nu, s-ar putea. S-ar putea. Nu cred. M-ați dus către o zonă care este o zonă de speculație, pe care am acceptat-o: Cum ar putea și ce ne-ar putea indica nouă că vine un moment de acel tip? Eu cred că în momentul în care s-ar retrage trupele și munițiile, în momentul respectiv Federația Rusă, dar și Uniunea Europeană ar avea pârghii extrem de puternice de presiune asupra Chișinăului pentru a accepta un plan de pace, care fie va fi ca atare un plan de federalizare, fie un plan mascat de federalizare în care – și pe baza acestor alegeri combinate – să ne trezim că Republica Moldova înseamnă, de fapt, cinci regiuni într-o mare masă a Republicii Moldova. O variantă federală nu în variantă germană, ci o variantă federală de tip rusesc. Deci, totul va pluti în Republica Moldova, dar cu niște republici autonome, care vor putea să aibă lucruri de spus și care vor condiționa, vor bloca politica externă de securitate și apărare a Republicii Moldova. E vorba de o speculație și de un răspuns la o întrebare țintită, cum s-ar putea întâmpla. Da, în momentul în care cele două elemente sunt eliminate, atunci fiți siguri că vin presiuni majore pentru orice tip de plan de pace, inclusiv un „plan Kozak” re-așezat, care să nu aibă cuvântul urât „federalizare”...”

Europa Liberă: Dar o altă noțiune...

Iulian Chifu: „Și care să vină cu o mânușă de catifea peste pumnul de fier. Nu sunt neapărat adeptul ideii lui Vlad Socor despre desuveranizarea Republicii Moldova, dar cred că acești pași ar putea fi imaginați și planificați într-un anumit scenariu. Nu spun neapărat că Federația Rusă mâine ar face un asemenea lucru, am spus doar că, dacă vedeți asemenea semnale, puteți să vă așteptați și la consecința unor presiuni cu dificultăți majore de a le face față.”

Europa Liberă: Dle Chifu, Dvs. deseori treceți Prutul. Să ne spuneți sincer, pe moment, ce intenții ar avea Guvernul de la Chișinău pentru o bună colaborare cu Bucureștiul, ținând cont că se întâmplă multe lucruri – expulzarea lui George Simion, datul afară a unor ziariști de la 10TV? Se ascunde ceva în dosul acestor acțiuni?

Iulian Chifu: „Fără să leg de cele două evenimente, care fiecare își are niște rațiuni interne, pe care nu neapărat le-aș lega de Guvern sau, mă rog, intră foarte multe rațiuni în chestiunea aia, le lăsăm așa. George Simion a mai fost expulzat, a mai atacat în instanță, până să ajungă în instanță, s-a revizuit. Și în cazul de față există căi de atac. Pentru 10TV e o chestiune până la urmă a unei societăți private și nu a Guvernului, acolo sunt chestiuni care țin de deontologie, țin de respectul față de cel

Nu știu în momentul de față dacă înclinația spre moldovenism, spre pro-Moldova a PDM și a actualei puteri reprezintă neapărat un semnal de apropiere față de PSRM și o întindere a unei mâini spre o perspectivă de alianță.

care te angajează, de rațiuni strict în care nu vreau să intru, dar, revenind la substanța întrebării Dvs., nu știu în momentul de față dacă înclinația spre moldovenism, spre pro-Moldova a PDM și a actualei puteri reprezintă neapărat un semnal de apropiere față de PSRM și o întindere a unei mâini spre o perspectivă de alianță. Dacă înseamnă un gest pur electoral pentru a rupe voturi și a-și consolida sau a da, știu eu, măcar chiar o detentă de creștere pe care n-o mai au partenerii din actuala guvernare sau dacă este doar un element de parcurs de natură, hai să spunem, tactică, care mai acoperă rațiuni ce țin strict de campania electorală. Nu știu. Asta ar trebui să-i întrebați pe guvernanții PD. Pe de altă parte, revin la răspunsul meu anterior, apropo de relațiile cu România. Uitați-vă la cifre. Ce înseamnă mâine ca exporturile, importurile, investițiile românești să nu mai curgă? Vedeți ce înseamnă prezența României în ultima perioadă cu acest Guvern, autodeclarat pro-european, care a făcut un număr de elemente și greșeli sancționate la nivel european, deci...”

Europa Liberă: Banca Transilvania a venit aici, acum Blue Air a preluat acțiuni la Air Moldova...

Iulian Chifu: „Da, iată și Banca Transilvania, mai avem o formulă cu gazoductul și alternativa la gaz, care se va termina... Deci sunt prezențe românești strategice puternice, relevante, care sunt făcute cu Guvernul Republicii Moldova. Acesta care este. Încă o dată: în relațiile dintre două state, cu atât mai mult în relațiile dintre două state vecine, cu atât mai mult în relațiile dintre două state care fac parte din această țară, din neamul românesc, e puțin probabil să ai alt tip de abordare cred și de la înălțimea unui Guvern care ar conține exclusiv PSRM-ul sau eu nu cred că există o soluție alternativă, revin, care să permită realizarea unei

Republica Moldova nu poate fi luată în cârcă nici de Dodon s-o ducă în fundul Siberiei, nici de către, nu știu..., cine vreți dvs. s-o ducă lângă Germania, Maia Sandu, Andrei Năstase s-o ducă în Germania, nici de către unioniști s-o ducă în România, din păcate...

creșteri economice, a unei dezvoltări a Republicii Moldova, fără o legătură extrem de puternică cu Uniunea Europeană și revenirea la respectarea regulilor și principiilor europene, fără o legătură foarte strânsă cu România, pentru că totul se produce prin intermediul României. Din acest punct de vedere, cred eu că oricine va veni, după momentul euforic, după tiradele din campania electorală, după ce își va fi decontat momentele de euforie, cel mai probabil se va uita de două ori cum arată structura reală a Republicii Moldova, dependențele reale ale Republicii Moldova și va realiza că, până la urmă, Republica Moldova nu poate fi luată în cârcă nici de Dodon s-o ducă în fundul Siberiei, nici de către, nu știu..., cine vreți dvs. s-o ducă lângă Germania, Maia Sandu, Andrei Năstase s-o ducă în Germania, nici de către unioniști s-o ducă în România, din păcate, și nici măcar de către... Ea rămâne aici cu acești cetățeni care sunt astăzi, domiciliază astăzi și votează astăzi în Republica Moldova și, din păcate, cu clasa politică pe care o vedem astăzi că funcționează în Republica Moldova cu nivelul administrativ angajat, cu experții pe care îi aveți, cu o societate civilă bine dezvoltată, care balansează lucrurile. Aceasta este realitatea din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Iar percepția simplului cetățean este că interesul național e lăsat la o parte și prioritar sau în față apare interesul unui grup, unui partid, unor oligarhi și e o mare dezamăgire.

Iulian Chifu: „Pentru un stat care are probleme în a-și defini identitatea, a și-o afirma, nu a și-o defini, că definită este, pentru un stat care are o dificultate în a-și stabili într-o formă definitivă vectorul de orientare, de dezvoltare, cred că a discuta despre interese de grup, partid versus interes național, în general, a discuta despre interesul național, mi se pare o copilărie. Haideți să rămânem la elementele care sunt fezabile, să nu deschidem neapărat dosarele complicate, chiar dacă, revin, sunt unul din susținătorii acelei porniri de a corecta Constituția și de a o aduce în conformitate cu Declarația de Independență și cu decizia Curții Constituționale, deci a reveni la limba română și la identitatea românească, în condițiile în care acceptăm faptul că identitatea așa-numită moldovenească și românească este aceeași și că autoidentificarea în cele două forme ține de cultură, de background, de istorie, de trecutul fiecăruia. În momentul în care acest pas este depășit, din momentul respectiv avem o coeziune a națiunii titulare, cum vreți s-o numiți dvs....”

Europa Liberă: Nu noi, unii politicieni.

Iulian Chifu: „...pe care și-o autoidentifică fiecare, dar știe toată lumea că e aceeași. Cred că aici este consensul de bază și nu ipotetica, imaginara națiune civică, care a putut fi născută după 1789 în Revoluția franceză, dar care n-a mai funcționat în niciun stat al lumii. În epoca contemporană post-război rece nu există o asemenea construcție, cu atât mai puțin în lumea noastră după 2014, când politica de putere a revenit, politica națională și naționalismele au răbufnit și când peste 30 la sută din populația, cetățenii din Europa votează cu partide xenofobe, islamofobe, eurosceptice și chiar antieuropene.”

Europa Liberă: Sau populiste.

Iulian Chifu: „Populiste prin definiție. Iată.”

Europa Liberă: Mersi pentru discuție.

Iulian Chifu: „Și eu vă mulțumesc.”

XS
SM
MD
LG