Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „R Moldova merge cu pași siguri spre autoizolare”


Imagine generică.
Imagine generică.

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Igor Boțan: „Partidele politice din Republica Moldova au abordări foarte bine elaborate și se referă la campania electorală, campania preelectorală și campania politică. Știm că din perioada când Vladimir Voronin conducea țara, Domnia sa spunea că campania electorală a Partidului Comuniștilor începe a doua zi după victoria în alegeri.”

Europa Liberă: Chiar dacă Voronin a recurs la o metaforă, discipolii săi acționează în consecință.

Igor Boțan: „Este adevărat, pentru că discipoli ai dlui Voronin sunt și Igor Dodon, lider informal al Partidului Socialiștilor, și Marian Lupu, fost nr. 2 pe listele Partidului Comuniștilor. Deci, ei au învățat foarte bine aceste abordări pe care le folosesc. Dacă ne referim la partidele care au șanse să obțină un rezultat bun, trebuie să...”

Europa Liberă: Și care au resurse...

Igor Boțan: „Exact! Asta voiam să spun. Dacă ne referim la partidele cu resurse, avem trei partide cu mari resurse. Este vorba de Partidul Democrat de guvernământ, Partidul Socialiștilor și Partidul „Șor”. Aceste partide de mult au început campaniile politice prin așa-zisele proiecte pe care le implementează, proiecte de caritate, de fapt. Acum, a doua fază, campania preelectorală a început în luna septembrie. Am văzut, la 5 septembrie, Igor Dodon a declarat că Partidul Socialiștilor intră în campanie preelectorală activă, a urmat replica dlui Plahotniuc, președinte al Partidului Democrat, care s-a poziționat „pro-Moldova”. Și în această campanie preelectorală are lor poziționarea. Poziționarea înseamnă formatarea câmpului preelectoral, după care celelalte partide nu vor avea decât să intre în acest câmp formatat deja de Partidul „Șor”, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor.”

Europa Liberă: Deci, legislația, de fapt, îi nedreaptă în raport cu partidele care nu au aceste resurse financiare sau administrative și îi strânge la colț, îi înghesuie să-și desfășoare campania efectiv abia în termenii și în diapazonul prevăzut de lege, pe când cei cu pâinea și cuțitul bine mersi o fac din timp, cu exploatarea maximă a mijloacelor de care dispun?

Igor Boțan: „E corectă abordarea Dvs. Și noi știm cum se face acest lucru. În 2016, Partidul Democrat a promis partenerilor europeni pentru redeschiderea finanțării să revadă legislația cu privire la mass-media, a promis demonopolizarea mass-media din Republica Moldova – mă refer la televiziuni – depolitizarea și demonopolizarea pieței de advertising, de reclamă.

Nimic nu s-a întâmplat. Toate resursele mediatice au rămas în mâna Partidului Democrat, ceva le-a căzut și socialiștilor. Vedem că și Partidul „Șor” acum își desfășoară o activitate pentru a se căpătui cu un mediaholding. Al doilea lucru foarte important se referă la finanțarea partidelor. Am văzut că, în luna decembrie anul trecut, Comisia de la Veneția a venit cu o opinie – să fie modificată legislația cu privire la finanțarea partidelor pentru a egala șansele. Nimic nu s-a întâmplat și în acest domeniu.

Și al treilea lucru foarte important este că cele trei partide cu resurse desfășoară activități de caritate prin intermediul așa-ziselor fundații, lucru pe care toate celelalte partide pur și simplu nu-l pot desfășura și este contrar legii. Am văzut cum în Parlament s-a încercat discutarea problemei așa-ziselor magazine sociale. Socialiștii și democrații au fost împotrivă, pentru că practică același gen de activitate de caritate, de fapt, corupând alegătorii.”

Europa Liberă: Fiind cu pufușor pe botișor, evident că n-au avut curajul să dezavueze această metodă? Referitor la finanțarea partidelor. Ținem minte că vehiculul cu care a intrat subiectul în Parlament a fost riscul de a intra bani din Federația Rusă, s-a făcut mare tam-tam cu valiza de bani care circula pe la Chișinău. Buna intenție a pavat drumul spre o decizie draconică care le interzice, de fapt, moldovenilor stabiliți în străinătate să participe financiar la promovarea propriilor candidați. După ce că trimit bani pentru rude și de fapt pentru sprijinirea, susținerea economiei, iată, în procesul electoral li se dă peste mâini.

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „De opt ani de zile, Republica Moldova cooperează cu GRECO, Grupul Statelor împotriva Corupției, și împreună au elaborat un proiect de finanțare a partidelor politice, numai că atunci când în 2015 Parlamentul a votat amendamentele referitoare la finanțarea partidelor au mărit de zece ori cuantumul pentru finanțarea partidelor, al donațiilor și al contribuțiilor din partea persoanelor juridice. Acest lucru s-a făcut intenționat și cei din țară care au pâinea și cuțitul în mână pot să-și finanțeze partidele pe care le conduc, iar pentru cetățenii simpli care ar putea să susțină partidele de opoziție s-a pus această interdicție, în special pentru cei aflați peste hotare. Ei nu pot face acest lucru, pentru că legislația spune că banii câștigați peste hotare nu pot fi folosiți pentru finanțarea partidelor.”

Europa Liberă: Vezi cazul Usatîi.

Igor Boțan: „Vezi cazul Usatîi, dar acolo sunt aspecte foarte interesante. Trebuie acum să ne referim la recomandările Comisiei de la Veneția din decembrie anul trecut, care au spus foarte clar: micșorați plafonul pentru donații și atunci donațiile mici ale cetățenilor care sunt peste hotare, dar sunt aproximativ o treime din cetățenii cu drept de vot aflați la munci peste hotare, ei ar putea cu sume foarte mici contribui la susținerea partidelor, inclusiv a celor din opoziție. Acest lucru nu se face...”

Europa Liberă: Deliberat.

Igor Boțan: „Deliberat. Și vedem partide foarte bogate, cu persoane care donează de câteva ori mai mult decât câștigul lor anual și nimeni nu le poate face nimic, pentru că, așa cum spuneam, legislația spune: „Domnilor, nu putem să facem nimic. Omul toată viața a adunat bani pentru ca într-un sfârșit să-i doneze partidului iubit”, iar simplii cetățeni care ar putea cu 100 sau 200 de euro sau dolari pe an să finanțeze un partid de opoziție, iată că acestora li se interzice să facă acest lucru, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, iar atunci când proiectul respectiv a fost discutat aici, la Chișinău, au fost și reprezentanții guvernării, care nu au spus nici da, nici ba. Cert este că amendamente nu s-au făcut și acum aceste partide sunt într-un fel de penurie de resurse, asistând la modul în care are loc formatarea câmpului preelectoral de către partidele bogate, care, așa cum spuneam, au și mass-media, au și bani, au și fundații de caritate pentru coruperea cetățenilor. Deci, sigur că avem o situație foarte, foarte distorsionată.”

Europa Liberă: De curând vedem că socialiștii și cu democrații se ceartă. Democrații prin voci importante acreditează ideea că Igor Dodon, locomotiva socialiștilor, ar putea avea probleme în campania electorală, iar socialiștii, la rândul lor, încearcă să fie deosebit de critici cu partidul de guvernământ. Este o tactică coordonată sau ia turații campania electorală și în mod inevitabil se mimează un fel de bătălie?

Igor Boțan: „Nu cred că putem vorbi despre o tactică elaborată între cele două formațiuni. Sunt lucruri care vin din intuiție.”

Europa Liberă: Dar se vorbea despre binomul Plahotniuc-Dodon?

Igor Boțan: „Da, dar noi am discutat că în carteluri există interese comune în a-i combate pe alții, iar când vine vorba despre interesele dintre cele două formațiuni, ele sigur că luptă pentru același spectru și are loc ceea ce întâmplă.”

Europa Liberă: Deci are loc ciomăgeala firească electorală?

Igor Boțan: „Da, ea e firească și este vorba despre poziționare și repoziționare, pentru că Partidul Democrat vine pe segmentul moldovenist și sigur că Partidului Socialiștilor această repoziționare nu-i este convenabilă. Deci, aceste două formațiuni vor avea anumite fricțiuni, dar asta nu înseamnă că cartelul pe care l-au stabilit, și am văzut cum s-au votat proiecte de legi foarte importante, modificarea sistemului electoral, amnistia fiscală, mica reformă a impozitării, deci sunt niște proiecte extraordinar de importante.”

Europa Liberă: Dar s-a acutizat odată cu accidentul interpretat de unii ortaci ai lui Dodon drept „atentat la viața președintelui”, după care președintele Dodon s-a opus aprobării a doi miniștri. Sunt acțiuni inofensive sau deliberat electorale, care trebuie să aducă valoare adăugată socialiștilor sau democraților?

Igor Boțan: „Cu certitudine este vorba despre o acțiune deliberată a șefului statului și această acțiune a avut loc imediat după ce dl Dodon a declarat că Partidul Socialiștilor intră în campanie preelectorală activă. Deci, toate lucrurile importante la care ne-am referit: coabitarea armonioasă între socialiști și democrația s-au terminat la 5 septembrie. De la 5 septembrie, când dl Dodon a intrat în campanie electorală, toate activitățile Domniei sale trebuie privite prin prisma respectivă, așa că nu trebuie să ne mire faptul că are loc această ciomăgeală, cum îi ziceți Dvs. Este vorba despre repoziționare și, așa cum spuneam, în cadrul cartelurilor au loc fricțiuni între membrii cartelurilor, dar în același timp de comun acord cei din cartel îi combat pe cei din afara cartelului. Și am adus exemple: cum folosesc mass-media în același mod, banii de proveniență dubioasă sau fundațiile de caritate...”

Europa Liberă: Sau cu multă plăcere vor discuta despre ingerințele din afară. Se va ajunge oare la excluderea unor exponenți marcanți ai opoziției din campania electorală pe motiv că au beneficiat de sprijinul unei fundații indezirabile, zise indezirabile, în Uniunea Europeană?

Igor Boțan: „Eu cred că nu se va ajunge până acolo. Cel puțin, ar fi foarte periculos pentru actuala guvernare, dar am văzut că această guvernare își poate permite foarte multe lucruri, am văzut că pentru prima oară a fost exclus un concurent electoral în 2014 din campania electorală, am văzut că în 2018 nu s-au validat alegerile din municipiul Chișinău. O mulțime de lucruri care ne arată că această guvernare își poate permite foarte multe lucruri pentru a se crampona de putere.”

Europa Liberă: Și atunci, de ce excludeți o măsură extremă ca asta: scoaterea Partidului DA sau a Maiei Sandu din cursă?

Igor Boțan: „Dar nu au probe, pentru că achitarea unui bilet de avion pentru un lider politic, asta nu poate fi interpretat ca susținere din afară a partidului politic.”

Europa Liberă: Și dacă Parlamentul decide că este o ingerință și după care contestatarii merg în instanța de judecată, care judecă, așa cum ați menționat, foarte favorabil puterii?

Igor Boțan: „Eu cred că Parlamentului sau majorității parlamentare nu i-ar conveni să facă acest lucru, pentru că atunci ar trebui să răspundă la întrebarea: ce s-a întâmplat la Criuleni cu înregistrarea în care se arată corupția înfloritoare în cadrul finanțării Partidului Democrat? Sau ar trebui să se răspundă la multe alte întrebări legate de magazinele sociale, lucru pe care Parlamentul nu a vrut să-l discute, deși toată lumea înțelege că este vorba despre coruperea alegătorilor.”

Europa Liberă: Zicala spune: „După moarte pocăință...”

Igor Boțan: „Da, dacă vor fi dezbateri deschise în Parlament, în Parlament sunt deputați care pot deopotrivă ridica problemele de care sunt interesați cei din majoritatea parlamentară, dar și alte aspecte la care m-am referit.”

Europa Liberă: Dezbaterile tot acolo vor rămâne, publicul va afla ceea ce vrea televiziunea respectivă.

Igor Boțan: „Bine, atunci va trebui să conchidem, să ajungem la concluzia că țara noastră, Republica Moldova, merge cu pași siguri spre autoizolare și spre un regim autoritar foarte feroce, pentru că excluderea unor concurenți electorali cu șanse peste cele ale partidului de guvernământ, Democrat, asta nu înseamnă decât scandal public și scandal politic de proporții.”

Europa Liberă: Asta voiam să vă întreb. Vor păstra puterea și sateliții ei aparența democrației sau se vor mișca spre un regim de democrație suverană, ca să citez sintagma rusească, tot mai mult asemănător cu ceea ce se întâmplă în Azerbaidjan, Belarus și Turkmenistanul la orizont?

Igor Boțan: „Eu cred că am putea răspunde cu precizie la întrebarea Dvs. după vizita dlui Erdogan la Chișinău în a doua jumătate a lunii octombrie.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG