CEC a bugetat deschiderea a „peste 150 de secții de votare” peste hotare (Oleg Țulea)

Harta diasporei din R. Moldova pentru alegerile parlamentare din 2019. Datele pentru prezidențialele din noiembrie 2020 vor fi centralizate până la sfârșitul lunii septembrie.

Comisia Electorală Centrală a „ bugetat deschiderea a aproximativ 150 de secții de votare” în străinătate, „în circa 40 de țări” a declarat ministrul de externe Oleg Țulea într-un interviu cu Europa Liberă. „Maximum cât am deschis noi pe parcursul anilor de când organizăm procesul electoral au fost 125 sau 128 de secții” a mai declarat Țulea în interviul de joi, în care a precizat că CEC este cel care decide numărul centrelor de votare și locul unde vor fi deschise. „ Ceea ce face Ministerul Afacerilor Externe în prezent, noi verificăm disponibilitatea statelor de a ne permite deschiderea secțiilor de votare în baza propunerilor CEC” a precizat Țulea.

În Rusia, a mai spus Țulea, ambasada R. Moldova a propus deschiderea a 17 centre de votare dar numărul final va fi decis în câteva zile, în baza propunerii CEC.

### Vezi și... ### Votul diasporei – în atenția opoziției și observatorilor electorali

Joi s-a încheiat și înscrierea prealabilă a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului așa că Ministerul de Externe speră ca toate datele să fie centralizate până luni când se va organiza și o conferință de presă pentru a prezenta situația votului peste hotare, complicat anul acest foarte multe de pandemia de coronavirus și regulile sanitare care trebuie respectate în fiecare țară aparte.

### Vezi și... ### CEC cere sprijinul SIS și al Ministerului de Interne pentru verificarea înscrierilor preliminare

„ Este un exercițiu foarte complex și foarte complicat, nu ne așteptăm să avem o situație ideală” a mai spus ministrul de externe în interviul cu Europa Liberă.

Organizația Promo-LEX a criticat lipsa de transparență a propunerilor și deciziilor CEC privind deschiderea centrelor de votare în afara granițelor. Într-un interviu cu Europa Libera, Pavel Postica, coordonator de programe la Promo-LEX, a atras atenția că până acum CEC nu a explicat public „ de ce, câte și unde vor fi deschise centre de votare” lăsând impresia să cifrele vehiculate sunt mai degrabă „o decizie pur politică”.