Comisia Electorală Centrală a „ bugetat deschiderea a aproximativ 150 de secții de votare” în străinătate, „în circa 40 de țări” a declarat ministrul de externe Oleg Țulea într-un interviu cu Europa Liberă. „Maximum cât am deschis noi pe parcursul anilor de când organizăm procesul electoral au fost 125 sau 128 de secții” a mai declarat Țulea în interviul de joi, în care a precizat că CEC este cel care decide numărul centrelor de votare și locul unde vor fi deschise. „ Ceea ce face Ministerul Afacerilor Externe în prezent, noi verificăm disponibilitatea statelor de a ne permite deschiderea secțiilor de votare în baza propunerilor CEC” a precizat Țulea.
În Rusia, a mai spus Țulea, ambasada R. Moldova a propus deschiderea a 17 centre de votare dar numărul final va fi decis în câteva zile, în baza propunerii CEC.
### Vezi și... ### Votul diasporei – în atenția opoziției și observatorilor electorali
Joi s-a încheiat și înscrierea prealabilă a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului așa că Ministerul de Externe speră ca toate datele să fie centralizate până luni când se va organiza și o conferință de presă pentru a prezenta situația votului peste hotare, complicat anul acest foarte multe de pandemia de coronavirus și regulile sanitare care trebuie respectate în fiecare țară aparte.
### Vezi și... ### CEC cere sprijinul SIS și al Ministerului de Interne pentru verificarea înscrierilor preliminare
„ Este un exercițiu foarte complex și foarte complicat, nu ne așteptăm să avem o situație ideală” a mai spus ministrul de externe în interviul cu Europa Liberă.
Organizația Promo-LEX a criticat lipsa de transparență a propunerilor și deciziilor CEC privind deschiderea centrelor de votare în afara granițelor. Într-un interviu cu Europa Libera, Pavel Postica, coordonator de programe la Promo-LEX, a atras atenția că până acum CEC nu a explicat public „ de ce, câte și unde vor fi deschise centre de votare” lăsând impresia să cifrele vehiculate sunt mai degrabă „o decizie pur politică”.