Președinta CEC, Angelica Caraman, a spus că tirajul buletinelor a fost stabilit în baza propunerilor Ministerului Afacerilor Externe. Membrii CEC au dispus majorarea numărului de buletine de vot în cazul a 9 secții de votare din Canada, Franța, India, Țările de Jos și SUA. Legislația prevede că pentru o secție de votare pot fi distribuite maxim 5.000 de buletine de vot, a adăugat șefa autorității electorale.
Astfel, din totalul de 852.200 de buletine de vot ce vor fi tipărite, 775.350 vor fi în limba română, 76.330 în rusă și 500 de buletine în limba găgăuză, pentru secțiile de votare din Turcia.
La 26 septembrie, CEC a dat startul tipăririi buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie, care vor fi utilizate în secțiile de votare din străinătate pentru votul prin corespondență. Tipărirea lor are loc mai devreme din motive tehnice. Buletinele vor fi transmise Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care le va distribui către secțiile de votare.
Pentru votul prin corespondență s-au tipărit 5.427 de buletine de vot, câte 1.809 buletine pentru trei exerciții electorale (două tururi ale prezidențialelor și referendum).
Pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie, CEC va constitui 2.221 secții de votare. Dintre acestea, în R. Moldova vor fi deschise 1.987 secții, inclusiv 30 pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Aproximativ 10% din totalul secțiilor, anume 234, vor fi deschise în străinătate. Dintre acestea, trei secții vor procesa buletinele de vot trimise de alegători prin poștă.
În total, 11 candidați au fost înscriși în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te