CEC cere dizolvarea Partidului „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor

Protestul partidului „Șansă” din noiembrie 2023.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a propus Ministerului Justiției dizolvarea Partidului „Șansă” pentru neprezentarea repetată a rapoartelor financiare.

Vicepreședintele instituției, Pavel Postică, a spus Europei Libere că formațiunea condusă de Alexei Lungu nu a prezentat toate declarațiile financiare privind donațiile în numerar, inclusiv în perioada în care activitatea sa a fost restricționată printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău.

„Noi punem în aplicare acele prevederi legale care trebuie să fie respectate de toate partide politice. În cazul în care acestea nu sunt respectate, noi inițiem procedurile de regulare pentru a introduce disciplină în rândul partidelor politice”, a explicat Postică decizia CEC.

Vicepreședintele CEC a precizat vineri, 7 februarie, că decizia finală aparține Ministerului Justiției, care urmează să examineze și să decidă dacă sunt argumentele autorității electorale sunt suficiente pentru a cere în instanță dizolvarea partidului.

Ministerului Justiției au confirmat Europei Libere că au recepționat demersul pe 7 februarie.

Liderul „Șansă”, Alexei Lungu, a respins acuzațiile și a afirmat, în timpul unui protest desfășurat în dimineața zilei de vineri la sediul CEC, că a depus toate rapoartele la timp.

În perioada de dinaintea scrutinelor din toamna lui 2024, partidele „Șansă” și „Renaștere”, alături de alte formațiuni afiliate oligarhului fugar Ilan Șor au încercat să înregistreze blocul electoral „Victorie-Pobeda”, dar au fost respinși de CEC și instanțele de judecată.

„Șansă” este și primul partid din R. Moldova ai cărui activitate a fost limitată pentru neprezentarea rapoartelor financiare. Acest lucru s-a întâmplat în august anul trecut, după ce Judecătoria Bălți a emis o decizie în acest sens, susținută apoi de Curtea de Apel Chișinău în toamna aceluiași an.

În prezent, alte șase partide riscă să le fie limitată activitatea pentru neprezentarea unor rapoarte autorității electorale. Majoritatea sunt partide mici și inactive de ani buni. Dar printre ele se numără și Partidul „Renaștere”, încă o formațiune afiliată cu oligarhul fugar Șor, care nu a prezentat la CEC mai multe rapoarte financiare.

În 2024, parlamentarii au votat un amendament la Legea privind partidele politice care spune că activitatea unui partid politic poate fi limitată și dacă conducerea acestuia nu depune la CEC toate documentele solicitate referitoare la finanțarea partidului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te