CEC începe tipărirea buletinelor de vot pentru prezidențialele și referendumul din 20 octombrie

Primele au fost tipărite buletinele de vot care vor ajunge în secțiile de votare din străinătate pentru votul prin corespondență.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a dat startul, pe 26 septembrie, tipăririi buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie, care vor fi utilizate în secțiile de votare din străinătate pentru votul prin corespondență.

Tipărirea lor are loc mai devreme din motive tehnice. Buletinele vor fi transmise Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care le va distribui către secțiile de votare.

Pentru votul prin corespondență s-au tipărit 5.427 de buletine de vot, câte 1.809 buletine pentru trei exerciții electorale (două tururi ale prezidențialelor și referendum), a transmis Dana Munteanu, secretar CEC, potrivit IPN. Munteanu a precizat că prețul unui buletin de vot este 2,7 lei, iar costul total este de 14.600 de lei.

Buletinul de vot pentru prezidențiale va avea lungimea de aproape 32 de centimetri, iar lățimea va fi de 14 centimetri. Președinta CEC, Angelica Caraman, a spus că buletinul de vot va fi ceva mai mare decât o foaie A4. Buletinele pentru turul I de prezidențiale sunt de culoare gri, pentru eventualul tur II – de culoare albastră.

Buletinul pentru turul I îi va include pe cei 11 pretendenți înregistrați pentru funcția de președinte al R. Moldova, în următoarea ordine:

Modelul buletinului de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale publicat de CEC

  1. Alexandr Stoianoglo, Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, candidată independentă;
  6. Ion Chicu, Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei;
  7. Andrei Năstase, candidat independent;
  8. Octavian Țîcu, Blocul electoral „Împreună”;
  9. Victoria Furtună, candidată independentă;
  10. Tudor Ulianovschi, candidat independent;
  11. Natalia Morari, candidată independentă.

Buletinul de vot pentru referendumul despre integrarea în UE va fi de culoare violet și va conține întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” și două opțiuni de vot: „Da” și „Nu”.

Aceasta va fi precedată de textul proiectului de lege pentru modificarea Constituției prin care integrarea în Uniunea Europeană va fi declarată drept „obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

În premieră, la scrutinele din 20 octombrie, moldovenii aflați în șase state (SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia) vor putea vota prin corespondență.

Autoritățile spun că vor să aplice inițial votul prin poștă pentru moldoveni din țări unde distanțele până la secțiile de votare sunt mari, dar că vor extinde ulterior procedura și pentru alte țări.

Pentru a vota prin corespondență, alegătorii s-au înregistrat până pe 6 septembrie. În total sunt au fost 1.809 cereri privind votul prin poștă, cele mai multe din Statele Unite. Pentru această modalitate de vot, statul este gata să cheltuiască peste 19 milioane lei.

Cetățenii moldoveni din cele șase state, la fel ca și din toate celelalte, vor putea vota și în secții de votare. În acest scop, autoritățile de la Chișinău vor deschide cu aproape 100 de secții mai multe decât pentru prezidențialele precedente, din 2020.

Pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie va constitui 2.221 secții de votare. Dintre acestea, în R. Moldova vor fi deschise 1.987 secții, inclusiv 30 pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Aproximativ 10% din totalul secțiilor, anume 234, vor fi deschise în străinătate. Dintre acestea, trei secții vor procesa buletinele de vot trimise de alegători prin poștă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te