R. Moldova a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) cel mai important, simbolic vorbind, dosar legat de protestele din aprilie 2009. CEDO a condamnat R. Moldova în dosarul lui Valeriu Boboc, singurul tânăr despre care se știe cu probe că a fost ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în timpul protestelor postelectorale din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).
Statul trebuie să achite familiei 50 de mii de euro drept prejudiciu moral și 7 mii de euro pentru costurile de judecată.
Luna trecută, la împlinirea a 13 ani de la protestele din 7 aprilie 2009 împotriva Partidului Comuniștilor și a lui Vladimir Voronin, președinta Maia Sandu a promis justiție în cazul „crimelor” comise contra protestatarilor de către autorități.
ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului din R. Moldova susțin că „cel puțin cinci [protestatari] și-au pierdut viața în condiții suspecte, chiar dacă statul și-a asumat ulterior un singur deces”, cel al lui Valeriu Boboc.
Your browser doesn’t support HTML5
Dosarul tânărului Valeriu Boboc a ajuns la CEDO în vara lui 2016, după ce ani la rând a fost examinat în instanţele naţionale. Un singur poliţist a fost tras la răspundere în acest dosar. E vorba de Ion Perju, condamnat la zece ani de închisoare cu executare. În 2009 era inspector al Poliţiei Criminale şi a fost acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Nu a ajuns însă după gratii.
R. Moldova a pierdut deja nouă procese la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) din cauza tratamentului aplicat tinerilor protestatari, reținuți de poliție după protestele din 7 aprilie 2009. În alte 12 cazuri statul şi-a recunoscut vina, acceptând să plătească despăgubiri victimelor.