Linkuri accesibilitate

Președinta Maia Sandu promite justiție în cazul 7 aprilie 2009


La un protest contra violențelor poliției, după evenimentele din 7-8 aprilie 2009, din Chișinău

La împlinirea a 13 ani de la protestele postelectorale din 7 aprilie 2009 împotriva Partidului Comuniștilor și a lui Vladimir Voronin, președinta Maia Sandu a promis justiție în cazul „crimelor” comise contra protestatarilor de către autorități.

„Crimele din 7 aprilie 2009, ignorate timp de mulți ani, își așteaptă judecata, încercând răbdarea oamenilor. Și ea va veni”, se spune într-un mesaj postat de șefa statului pe Facebook.

Protestele au început în urma suspiciunilor că Partidul Comuniștilor a fraudat alegerile din 5 aprilie, câștigând 60 de mandate din 101. Inițial pașnice, demonstrațiile din Piața Marii Adunări Naționale au luat o turnură violentă, când protestatarii au pătruns în clădirile parlamentului și președinției, devastându-le.

În noaptea de după proteste, sute de tineri au fost reținuți, judecați și maltratați pe străzi sau în comisariatele de poliție. Cel puțin un tânăr, Valeriu Boboc, a murit.

R. Moldova a pierdut nouă procese la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) din cauza tratamentului aplicat tinerilor protestatari de care forțele de ordine, iar în alte 12 cazuri şi-a recunoscut vina, acceptând să plătească despăgubiri victimelor.

Ziarul de Gardă a calculat că, până în 2021, statul a plătit despăgubiri de aproape 5 milioane de lei, iar alte trei procese se mai află pe rol la CEDO.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG