Cehia a descoperit o rețea rusă ce dădea bani gheață la Praga politicienilor antisistem din Germania

Politicianul german de extremă dreapta, Petr Bystron (AfD), este unul din cei despre care se crede că ar fi în „solda” Kremlinului prin filiera pragheză.

Guvernul Cehiei a inclus recent pe lista de sancțiuni doi cetățeni ruși și o companie. Potrivit serviciilor de informații cehești, făceau parte dintr-o rețea folosită de ruși pentru a influența alegerile pentru Parlamentul European în mai multe țări din UE.

„Acțiunile noastre au scos la lumină cum anume procedează rețelele de influență din Rusia în țările din Uniunea Europeană și cum se străduiesc să influențeze evoluțiile politice din țările noastre”, se arată într-un comunicat al serviciului de informații cehesc BIS.

Personajele principale ale rețelei de influență erau doi oameni de afaceri și politicieni de origine ucraineană cu legături strânse la Kremlin: Viktor Medvedciuk și Artiom Marcevski. În afara lor, guvernul ceh a trecut pe lista sancțiunilor și compania cehească Voice of Europe, cu sediul în centrul Pragăi, care administrează un portal de știri.

La o conferință de presă, premierul ceh, Petr Fiala, a spus că din datele serviciilor de informații nu reiese că rușii ar fi plătit politicieni cehi. BIS a informat însă că la Praga rușii dădeau bani în numerar unor politicieni germani antisistem – alte sume fiind cheltuite cu site-ul pro-rusesc.

Potrivit publicației cehești Denik N, care citează surse de la Ministerul ceh de Externe, rețeaua rusă de la Praga a dat bani unor politicieni din Germania, Franța, Polonia, Belgia, Olanda și Ungaria.

Denik N a scris că ar fi vorba inclusiv de politicieni din partidul Alternativa pentru Germania (AfD), iar presa germană a avansat și un nume concret, al deputatului din Munchen (de origine cehă), Petr Bystron.

Somat de partidul său să explice acuzația, Bystron a spus miercuri că este o „invenție” și a cerut serviciilor cehești să publice dovezile, dacă le au.

Cehia participă la regimul de sancțiuni antiruse al UE, dar are și o listă mai scurtă, proprie, pe care se află de multă vreme, de exemplu, patriarhul rus Kirill.

Ancheta în urma căreia s-a extins lista cehească de sancțiuni a avut loc în colaborare cu serviciile de informații din alte țări UE, inclusiv din Olanda.

Într-un interviu cu radioul public din Cehia, europarlamentarul olandez, Bas Eickhout, a spus că deocamdată serviciile de informații nu au făcut publice numele politicienilor plătiți de ruși prin „filiera pragheză”, dar a opinat că e vorba de figuri ale extremei-drepte.

El a amintit că învingătorul alegerilor olandeze din toamna trecută, Geert Wilders, a dat un interviu site-ului Voice of Europe, lăudându-l că este o sursă demnă de încredere de informații.

Radioul ceh notează că în pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European, fracțiunea Verzilor a cerut într-o declarație de presă, după dezvăluirile făcute de cehi, să se verifice cât mai repede care sunt politicienii plătiți prin Voice of Europe.