Cel puțin un mort și 14 răniți în atacul cu rachete rusești de la Zaporojie

Urmările atacului cu rachete din 10 august asupra orașului ucrainean Zaporojie.

O rachetă rusească a lovit orașul Zaporojie din sudul Ucrainei ucigând cel puțin o persoană și rănind alte 14, au declarat oficialii ucraineni pe 10 august. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o clădire civilă din Zaporojie a fost incendiată, după ce forțele ruse au atacat orașul cu o rachetă.

Zelenski a postat un videoclip pe Telegram care arată o mașină în flăcări în apropierea unui hotel din Zaporojie,care fusese lovit de o rachetă cu o seară înainte, ucigând trei persoane și rănind șase.

### Vezi și... ### Ucraina și Rusia se atacă reciproc cu drone. Contraofensiva continuă în est

Secretarul consiliului orașului Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat după atacul din 10 august că printre persoanele rănite se numără și doi copii, o fată de 3 ani și un băiat de 14 ani. Kurtev a spus că cel puțin patru clădiri au fost avariate.

Guvernatorul regional Zaporojie, Iuri Malașko, a declarat că numărul răniților este de 16, inclusiv patru copii. Malașko spune că nu existau ținte militare acolo și că zona era „foarte aglomerată” în momentul atacului.

Zelenski a spus în discursul său de seară din 10 august că autoritățile ucrainene pregătesc „mai multe pachete de apărare” pentru armată. Se depun eforturi pentru a crește numărul de sisteme de apărare aeriană, a spus el. El a mai afirmat că a avut o conversație „productivă” cu reprezentanții conducerii militare a Marii Britanii.

Oficialii ucraineni au cerut evacuarea obligatorie a 37 de așezări din districtul Kupiansk din regiunea Harkov, dată fiind creșterea intensității bombardamentelor ruse. Guvernatorul regional al Harkovului, Oleh Siniehubov, a declarat că aproximativ 11.000 de persoane vor fi evacuate.

Statul Major al armatei ucrainene a raportat că, în cursul zilei de 10 august, au avut loc aproximativ 25 de confruntări directe pe linia frontului. Statul Major a declarat că forțele ruse au desfășurat „acțiuni ofensive fără succes” în mai multe zone din jurul Kupiansk și a spus că forțele ucrainene de lângă Avdiivsk au fost sub focul puternic al artileriei inamice, dar „au continuat să oprească înaintarea trupelor ruse”.

### Vezi și... ### Doi morți într-un atac rusesc asupra unei zone rezidențiale din Zaporojie

Potrivit comandamentului, trupele ruse au lansat trei rachete și 49 de atacuri aeriene și au tras 36 salve de rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și în zonele populate în cursul zilei de 10 august.

În informarea din 10 august dimineață, armata ucraineană spunea că se află în ofensivă în Bahmut în est și în Melitopol și Berdiansk în sud. În capii armatei ucrainene au recunoscut că se confruntă cu o „rezistență puternică” din partea forțelor ruse care „relocau unități și trupe și își foloseau activ rezervele”.

Serviciul de urgență al Rusiei a anunțat în seara zilei de 10 august că un depozit dintr-un oraș din vestul Moscovei a luat foc. TASS a citat o declarație a serviciului de urgență care spune că incendiul de la Odintsovo avea o suprafață de 2000 de metri pătrați, și a izbucnit către miezul nopții, ora Moscovei. Nu a spus ce a cauzat focul.

Depozitul este situat la aproximativ șase kilometri depărtare de reședința oficială guvernamentală a președintelui Vladimir Putin din Novo-Ogaryovo.

Ministerul rus al Apărării și primarul Moscovei au mai informat că forțele ruse au doborât două drone care se apropiau de capitala Rusiei, pentru a doua noapte consecutiv, martorii oculari relatând că s-a declanșat un incendiu la câțiva kilometri de aeroportul Domodedovo din Moscova.

Canalul de știri Astra Telegram a distribuit o imagine despre care spunea că era a locuitorilor veniți să vadă urmările incendiului de la Domodedovo.

Domodedovo și Vnukovo, un alt aeroport important din Moscova, au introdus peste noapte restricții mai mari pentru avioanele care aterizează pentru a se proteja de posibilitatea unor atacuri aeriene, provocând întârzieri minore ale avioanelor.

Ministerul rus al Apărării a declarat, de asemenea, că a interceptat două drone în apropiere de Sevastopol, orașul din Crimeea ocupat de Rusia unde se află o bază navală la Marea Neagră. Oficialii de la Moscova au precizat că alte nouă drone ucrainene au fost distruse în zona peninsulei Crimeea după ce au fost bruiate și au căzut în mare.

Bombardamentele ucrainene asupra satului rusesc Ciausi din regiunea Briansk, la granița cu Ucraina, au ucis două persoane și au rănit alte două, a anunțat guvernatorul regiunii, Aleksandr Bogomaz.

Administrația susținută de Rusia din localitatea Nova Kahovka, situat în sudul Ucrainei, a declarat că un civil a fost ucis și un altul rănit în urma unui atac ucrainean asupra unei întreprinderi.

Oficialii ucraineni evită, în general, să recunoască responsabilitatea pentru presupusele atacuri cu drone pe teritoriul rusesc, deși și-au asumat în mod privat creditul pentru o serie de atacuri aeriene sau de altă natură adânc, în interiorul Rusiei, după ce o dronă ar fi fost distrusă deasupra Kremlinului, în luna mai.

Mai recent, se crede că dronele maritime au fost, de asemenea, folosite în atacurile ucrainene asupra unui petrolier rusesc și a unei baze navale rusești din Marea Neagră de la Novorossiisk.

De asemenea, la 10 august, Statul Major General ucrainean a declarat că a distrus șapte din cele 10 drone kamikaze Șahed de fabricație iraniană care au zburat în Ucraina din regiunea Kursk, în nord-est, într-un interval de cinci ore în noaptea de 9 spre 10 august.

Șeful administrației militare din Rivne, Vitali Koval, a raportat un atac „masiv” cu drone în timpul nopții, care a distrus un depozit de petrol în regiunea Dubna, dar nu a provocat victime. De asemenea, au fost raportate explozii în regiunile Kiev și Hmelnițki.

Informațiile despre luptele majore de pe linia frontului nu au putut fi confirmate de RFE/RL din surse independente.

În prima linie: Contraofensiva ucraineană avansează cu pași mici