Cercetat pentru un bonus de 10 milioane de dolari, fostul manager al Naftogaz „consultă gratuit” autoritățile de la Chișinău

Andrei Kobolev, fostul manager al Naftogaz, Ucraina

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, recunoaște că fostul manager al Naftogaz, Andrei Kobolev, investigat în Ucraina pentru că și-a achitat un bonus de 10 milioane de dolari, consultă gratuit autoritățile moldovenești în sectorul gazelor.

„Andrei Kobolev ne-a consultat și ne consultă în continuare în procesele legate de separarea operatorilor de transport de furnizorii gazelor, auditul pretinsei datorii a Moldovagaz și relația cu Gazprom, dar și facilitarea tranzitului gazelor prin R. Moldova spre depozitele subterane din Ucraina, inclusiv colaborarea în privința stabilirii tarifelor și punctelor de intrare-ieșire comune”, a scris Parlicov pe Facebook.

Ministrul a subliniat că Andrei Kobolev nu este angajat sau plătit pentru serviciile sale, iar deciziile finale sunt luate de autoritățile Republicii Moldova.

Fostul președinte al Consiliului de administrație al Naftogaz din Ucraina în perioada 2014-2021, Andrei Kobolev, este anchetat, din ianuarie 2023, de Procuratura Anticorupție și Biroul Național Anticorupție al Ucrainei pentru abuz în serviciu.

El este acuzat că și-a acordat abuziv un bonus de 229 milioane de hrivne (10 milioane de dolari) din bugetul companiei de stat ucrainene, pentru victoria împotriva gigantului rusesc Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Potrivit SA Naftogaz, în total Kobolev a primit 599,6 milioane de hrivne.

La o ședință de judecată, Kobolev a declarat că o consiliază pe Maia Sandu și „ajută R. Moldova să finalizeze auditul datoriilor față de Gazprom”.

Președinția a negat că fostul manager Naftogaz i-a fost consilier Maiei Sandu, dar a precizat că acesta a oferit „consultanță pro-bono autorităților de la Chișinău, la recomandarea Comisiei Europene, în toiul crizei energetice din 2021-2022, când nu figura ca suspect într-un dosar penal”.

Europa Liberă a solicitat o reacție de la Delegația Uniunii Europene la Chișinău, dar nu a primit, deocamdată, un răspuns.

### Vezi și... ### Explainer | Ce se poate întâmpla dacă Gazprom nu acceptă auditul datoriilor Moldovagaz?