Certificate de vaccinare pentru Sputnik și vaccinurile chinezești: Ungaria încheie acorduri cu Serbia și Muntenegru

Ungaria, singura țară UE care folosește vaccinurile din China și Rusia, neomologate încă de Agenția Europeană a Medicamentelor, a încheiat joi acorduri cu Serbia şi Muntenegru, două țări care nu sunt în Uniunea Europeană, pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Astfel, posesorii certificatelor de vaccinare vor putea călători începând de vineri între Ungaria şi aceste două ţări, transmite agenţia MTI, preluată de Agerpres.

Cu aproape patru milioane de persoane imunizate, dintr-o populaţie de circa zece milioane, „Ungaria a făcut un nou pas către normalitate, prin acorduri cu anumite ţări pentru a permite călătoriile fără obligaţia izolării sau a testării”, a scris ministrul Peter Szijjarto pe Facebook.

Parlamentul European a aprobat pe 27 aprilie principiul unui pașaport de vaccinare anti Covid-19 pentru toți cetățenii din UE dar detaliile trebuie negociate acum cu Consiliul European.

Există multe obiecții juridice și etice față de un asemenea pașaport sau certificat dar principalul argument împotriva este cel formulat în primul rând de țările din Benelux (Belgia, Olanda, Luxembourg): documentul e inutil, dacă nu chiar periculos, câtă vreme nu se va dovedi că o persoană vaccinată nu mai transmite virusul. Dacă persoanele vaccinate, care capătă o imunitate personală, continuă să transmită virusului, atunci reluarea turismului și a călătoriilor pe baza unui „pașaport vaccinal” ar declanșa o nouă catastrofă mondială.

### Vezi și... ### Parlamentul European aprobă principiul unui „pașaport vaccinal”