Linkuri accesibilitate

Parlamentul European aprobă principiul unui „pașaport vaccinal”


Un certificat Covid accesibil tuturor cetățenilor din UE. Este ceea ce dorește Parlamentul European, într-o rară consonanță transpartinică.

În urma dezbaterii de azi a eurodeputaților, raportoarea din partea grupului Renew al lui Dacian Cioloș, Sophie in 't Veld a spus: „este un pas spre o revenire la libertatea de circulație”.

Parlamentul European aprobă principiul unui „pașaport vaccinal”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Comisia Europeană a prezentat de asemenea propunerea ca pe o revenire la libertatea de circulație și se atrage atenția că principiul există deja la nivel internațional, iar unele țări tropicale nu acceptă turiști fără un certificat de vaccinare împotriva unor boli precum febra galbenă.

Următorul pas acum va fi constituit de negocierile dintre Parlamentul European și Consiliu, respectiv cele 27 de state membre. Lupta cea mare va fi așadar cu guvernele, dar se speră că acordul va fi definitiv până în iunie.

Discuția e mai veche și s-a făcut chiar și un summit european special despre asta, fără să se ajungă la o poziție comună. Opiniile încă diferă dacă un asemenea „sesam” (numit alternativ EU Covid-19 Certificate sau Digital Green Certificate) ar fi acceptabil sau util în restaurante și muzee sau săli de spectacole și dacă nu cumva, din punct de vedere juridic, introducerea unui astfel de document într-un moment în care vaccinarea încă avansează foarte lent în Europa (în contrast cu Israelul, Marea Britanie sau SUA) nu ar pune serioase probleme.

Un avocat britanic (nord irlandez) exprimă astfel mari îndoieli pe platforma EUObserver. Obstacolele juridice au fost deja măsurate și sunt uriașe. Asta ar echivala, pentru cetățean, cu a condiționa deplasarea internă, în cadrul Uniunii Europene, sau chiar al propriei sale țări, de deținerea unui document care nu ar fi, poate, accesibil oricui, din motive religioase, de vârstă sau de sănătate.

Încălcarea libertăților fundamentale?

E limpede că un asemenea document s-ar apropia în mod primejdios de încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, dar la asta s-a ajuns deja pe alocuri, prin limitarea contactelor familiale, sau, în unele țări precum Belgia, prin interdicția pur și simplu făcută cetățenilor de a ieși din țară fără un motiv profesional sau medical ce trebuie dovedit.

Cât despre sectorul cultural, Horeca și turismul, restaurantele, teatrele și muzeele, ele au ajuns la limita asfixiei. În multe țări, nenumărate restaurante și săli de cinema de mici dimensiuni au închis definitiv, ruinate. Psihologii, psihiatrii și pediatrii se tem pentru sănătatea mintală a tinerilor. Mai peste tot, politicienii se arată depășiți, prinși în discursuri goale, părând uneori a aștepta o minune.

Printre țările europene, Grecia dorește neapărat un asemenea pașaport vaccinal, în previziunea turismului lor de la vară. Multe alte țări sunt însă împotrivă, pentru că un asemenea document încalcă drepturile omului, dând acces vameșilor la dosarul medical.

Francezii, am spus, rămân până acum împotrivă, din chestiuni de etică. În schimb, multe din marile companii aeriene fac presiuni și o intensă campanie de lobbying la nivel UE pentru introducerea unui asemenea document care să fie prezentat la îmbarcare, ceea ce ar însemna ca persoanele care, dintr-un motiv sau altul, nu se vaccinează, n-ar mai putea călători. Este de altfel unul din motivele pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) rămâne foarte sceptică față de această propunere.

Pentru moment, nu toate țările le cer străinilor care sosesc din afară dovada unui test epidemiologic și doar o minoritate de țări impun o perioadă de carantină călătorilor.

În mod concret, totul s-ar rezuma la găsirea celei mai bune tehnici pentru a asigura confidențialitatea dosarului medical al fiecărei persoane, permițând accesul doar la rubrica vaccinării. Cine va stoca însă datele? Pot fi ele încredințate unui gigant informatic, unei multi-naționale, sau unei firme start-up care ar trece testul încrederii?

Cum se va face apoi controlul persoanelor în deplasare? Europa nu poate instala puncte de control, checkpoints, ca Israelul.

Checkpoint juridic

Unele țări continuă să refuze însă, în special cele în care vaccinarea nu este obligatorie. Un „green pass” riscă să devină discriminatoriu și atunci de ce mai bine să nu se discute despre a face vaccinarea obligatorie peste tot?

Asta deoarece principalul argument împotriva unui asemenea document, indiferent cum ar fi numit („pașaport”, „certificat”, „green pass”) e cel formulat în primul rând de țările din Benelux (Belgia, Olanda, Luxembourg): documentul e inutil, dacă nu chiar periculos, câtă vreme nu se va dovedi că o persoană vaccinată nu mai transmite virusul. E limpede că dacă persoanele vaccinate, care capătă o imunitate personală, continuă să transmită virusului, atunci reluarea turismului și a călătoriilor pe baza unui „pașaport vaccinal” ar declanșa o nouă catastrofă mondială.

Asta pentru a nu invoca și un alt pericol, cu care se confruntă de altfel deja Israelul: cei care refuză să se vaccineze pot cumpăra deja atestații false pe „dark web”. La fel cum se pot cumpăra pașapoarte false.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG