Președintele Consiliului European, fostul premier Belgian Charles Michel, a convocat joi și vineri, un nou summit european online, la care cei 27 de lideri ai UE vor căuta să arate că încearcă să treacă peste tot ceea ce-i divizează în chestiunea creării unor aşa-numite „paşapoarte de vaccinare” pentru înlesnirea turismului şi călătoriilor în UE.
Summitul durează două zile, el va fi reluat vineri dimineață, când liderii vor aborda în primul rând chestiunile de securitate și problema tulburărilor de pe flancul sud al Europei, din Mediterana. Astăzi, joi 25 februarie, însă, tema este practic exclusiv pandemia Covid.
Nu este prima oară de la începutul anului că se organizează un asemenea summit virtual. Fiecare din cei 27 e supus unei mari presiuni acasă, iar ei vor trebui să vină de astă dată cu ceva mai concret decât dățile precedente.
Cu toate eforturile și promisiunile și angajamentele făcute de toți cei 27 la alte summituri virtuale recente, fiecare țară a aplicat măsurile pe care le credea necesare, unele închizând chiar cu totul frontierele interne. Chiar și așa, virusul mutant numit "britanic" a fost deja depistat în toate cele 27 de țări.
Comisia Europeană a avertizat chiar șase țări ale UE să deschidă granițele, șase țări din care cetățenii nu pot nici măcar ieși decât în cazuri de excepție. Este vorba de: Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia și Ungaria.
Liderii vor trebui să decidă cum poate fi accelerat procesul de omologare, producție și distribuire al vaccinurilor, care până acum este cu totul haotic. Concluziile, care nu vor fi făcute public decât mâine, la încheierea summitului, dar care au fost făcute deja cunoscute presei, permit însă să ne așteptăm la cel puțin o coordonare în privința frontierelor, atât interne cât și externe.
„Pașapoartele vaccinale”
Concluziile nu spun încă deocamdată nimic despre un eventual pașaport sau despre certificatele de vaccinare cerute de unele țări. Multe alte țări sunt însă împotrivă, pentru că un asemenea document încalcă drepturile omului, dând acces vameșilor la dosarul medical.
Francezii, de pildă, sunt total împotrivă, din chestiuni de etică. In schimb, multe din marile companii aeriene fac presiuni și o intensă campanie de lobbying pentru introducerea unui asemenea document care să fie prezentat la îmbarcare, ceea ce ar însemna ca persoanele care, dintr-un motiv sau altul, nu se vaccinează, n-ar mai putea călători.
Este de altfel unul din motivele pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) rămâne foarte sceptică față de această propunere. Pentru moment, nu toate țările le cer străinilor care sosesc din afară dovada unui test epidemiologic și doar o minoritate de țări impun o perioadă de carantină călătorilor. Țările din sud, în special Grecia, sunt cele care susțin cel mai activ ideea acelui „certificat de vaccinare”, care să fie acceptat la nivel european, ceea ce ar fi pentru ele de o mare utilitate în prevederea turismului din vară.
Oricum, e limpede că în majoritatea țărilor, vaccinul nu va fi obligatoriu. Cel mai probabil, se va ajunge la un soi de certificat-tip de vaccinare, în mai multe limbi și recunoscut în toate cele 27 de state ale UE, nu însă la un adevărat „pașaport vaccinal”, cum ar dori-o țările cele mai turistice, nu doar Grecia, dar și Italia și Spania.