Linkuri accesibilitate

Europa și haosul „pașaportului vaccinal"


Se va ajunge oare la eliberarea unui „pașaport vaccinal” care să permită călătoriile? La urma urmei, principiul există deja la nivel internațional, iar unele țări tropicale nu acceptă turiști fără un certificat de vaccinare împotriva unor boli precum febra galbenă.

„Pașaportul vaccinal"… E ultima găselniță a Comisiei Europene. S-a făcut chiar și un summit european special despre asta, fără să se ajungă la o poziție comună.

În Franța, de asemenea, săptămâna trecută, miercuri 3 martie, a avut loc un consiliu ministerial care a discutat dacă un asemenea „sesam” ar fi acceptabil sau util în restaurante și muzee sau săli de spectacole.

Din punct de vedere juridic, introducerea unu astfel de document într-un moment în care vaccinarea avansează foarte lent în Europa (în contrast cu Israelul, Marea Britanie sau SUA) pune serioase probleme. Legislația nu este aceeași de la o țară la alta, dar, pentru a rămâne în Franța, introducerea unui asemenea pașaport sanitar ar contraveni ideologiei egalitare care face să funcționeze la République. Obstacolele juridice au fost deja măsurate și sunt uriașe. Asta ar echivala, pentru cetățean, cu a condiționa deplasarea internă, în cadrul propriei sale țări, de deținerea unui document care nu ar fi, poate, accesibil oricui, din motive religioase, de vârstă sau de sănătate.

Încălcarea libertăților fundamentale?

E limpede că un asemenea document s-ar apropia în mod primejdios de încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, dar la asta s-a ajuns deja pe alocuri, prin limitarea contactelor familiale, sau, în unele țări precum Belgia, prin interdicția pur și simplu făcută cetățenilor de a ieși din țară fără un motiv profesional sau medical ce trebuie dovedit.

Cât despre sectorul cultural, Horeca și turismul, restaurantele, teatrele și muzeele, ele au ajuns la limita asfixiei. În multe țări, nenumărate restaurante și săli de cinema de mici dimensiuni au închis definitiv, ruinate. Psihologii, psihiatrii și pediatrii se tem pentru sănătatea mintală a tinerilor. Mai peste tot, politicienii se arată depășiți, prinși în discursuri goale, părând uneori a aștepta o minune.

Europa discută însă din ce în ce mai insistent principiul propusului „pașaport vaccinal” pentru călători. Grecii vor neapărat un asemenea pașaport medical, în previziunea turismului lor de la vară. Multe alte țări sunt însă împotrivă, pentru că un asemenea document încalcă drepturile omului, dând acces vameșilor la dosarul medical.

Francezii, am spus, rămân până acum împotrivă, din chestiuni de etică. In schimb, multe din marile companii aeriene fac presiuni și o intensă campanie de lobbying la nivel UE pentru introducerea unui asemenea document care să fie prezentat la îmbarcare, ceea ce ar însemna ca persoanele care, dintr-un motiv sau altul, nu se vaccinează, n-ar mai putea călători. Este de altfel unul din motivele pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) rămâne foarte sceptică față de această propunere.

Pentru moment, nu toate țările le cer străinilor care sosesc din afară dovada unui test epidemiologic și doar o minoritate de țări impun o perioadă de carantină călătorilor. Țările din sud, în special Grecia, rămân cele care susțin cel mai activ ideea acelui „certificat de vaccinare”, care să fie acceptat la nivel european, ceea ce ar fi pentru ele de o mare utilitate în prevederea turismului din vară.

Oricum, e limpede că în majoritatea țărilor, vaccinul nu va fi obligatoriu (am scris vineri, la rubrica Dicționar European, despre obligativitatea sau nu a vaccinării, cel puțin pentru personalul medical). Cel mai probabil, s-ar puta ajunge la un soi de certificat-tip de vaccinare, în mai multe limbi și recunoscut în toate cele 27 de state ale UE, nu însă la un adevărat „pașaport vaccinal”, cum ar dori-o țările cele mai turistice, nu doar Grecia, dar și Italia și Spania.

Israelul și „pașaportul verde”

În schimb, Israelul, un exemplu mondial de succes al vaccinării, unde mai bine de jumătate din populație a fost deja vaccinată, distribuie cetățenilor fără probleme „pașapoarte verzi”, grație cărora ei pot din nou să profite de muzee, concerte și săli de sport.

Nemulțumite de situația din Europa, Austria (care a vaccinat doar 5% din populație) și Danemarca (8%) au luat deja contact cu Israelul, campion mondial la vaccinare, pentru a învăța din experiența de acolo. (La nivelul întregii UE, procentul vaccinărilor abia a atins 5%.)

Comisia de la Bruxelles pregătește un document, pe care îl va prezenta pe 17 martie și care ar face obligatoriu un asemenea „pașaport”. În mod concret, totul s-ar rezuma la găsirea celei mai bune tehnici pentru a asigura confidențialitatea dosarului medical al fiecărei persoane, permițând accesul doar la rubrica vaccinării. Cine va stoca însă datele? Pot fi ele încredințate unui gigant informatic, unei multi-naționale, sau unei firme start-up care ar trece testul încrederii?

Cum se va face apoi controlul persoanelor în deplasare? Europa nu poate instala puncte de control, checkpoints, ca Israelul.

Checkpoint juridic

Mai întâi însă, trebuie găsit cadrul juridic european. Acesta va fi primul pas, cum a și spus-o președinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen. Pentru moment, cum a rezumat-o Comisarul pentru justiție Didier Reynders, situația la nivel UE poate fi descrisă astfel: Comisia pregătește un cadru juridic funcțional și constrângător care să oblige cele 27 de state membre să accepte emiterea unui document unic, standardizat, acceptabil în întreaga UE, care să ateste vaccinarea anterioară a călătorului și imunitatea sa. Certificatele ar fi emise de fiecare stat membru, cum e cazul actualmente cu actele de identitate și pașapoartele, dar ar fi acceptate de toate celelalte 26.

Pe scurt: un certificat „verde” care să ateste situația persoanei în raport cu maladia. În jargon UE: „a digital green pass”.

Unele țări continuă să refuze însă, în special cele în care vaccinarea nu e obligatorie. Un „green pass” riscă să devină discriminatoriu și atunci de ce mai bine să nu se discute despre a face vaccinarea obligatorie peste tot?

Asta deoarece principalul argument împotriva unui asemenea document, indiferent cum ar fi numit („pașaport”, „certificat”, „green pass”) e cel formulat în primul rând de țările din Benelux (Belgia, Olanda, Luxembourg): documentul e inutil, dacă nu chiar periculos, câtă vreme nu se va dovedi că o persoană vaccinată nu mai transmite virusul. E limpede că dacă persoanele vaccinate, care capătă o imunitate personală, continuă să transmită virusului, atunci reluarea turismului și a călătoriilor pe baza unui „pașaport vaccinal” ar declanșa o nouă catastrofă mondială.

Asta pentru a nu invoca și un alt pericol, cu care se confruntă de altfel deja și Israelul: cei care refuză să se vaccineze pot cumpăra deja atestații false pe „dark web”. La fel cum se pot cumpăra pașapoarte false.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG