De marți, 16 noiembrie, Uniunea Europeană recunoaște certificatele de vaccinare emise în R. Moldova, Georgia și Serbia. Le fel certificatele care atestă imunitatea după boală sau cele care indică un test negative recent.
Rămâne însă la latitudinea fiecărei țări membre din UE dacă acceptă drept valabilă vaccinarea cu un ser care nu este omologat în Uniunea Europeană de EMA sau la nivel mondial, cum este cazul vaccinului rusesc Sputnik V.
Sputnik V nu a fost deocamdată autorizat pentru utilizare în UE. Printre țările care acceptă vaccinul rusesc figurează Ungaria, Slovacia, Cipru, Grecia și Bulgaria.
Precum a remarcat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al externelor moldovene, Daniel Vodă, o regulă generală de care ar trebui să țină cont un cetățean înainte de a-și planifica o călătorie e să consulte alertele, publicate și înnoite săptămânal pe site-ul oficial al ministerului de externe de la Chișinău.
Pentru moment, în R. Moldova s-au făcut circa 200 de mii de vaccinuri cu Sputnik iar recent autoritățile sanitare au anunțat că vor mai cumpăra un lot pentru a satisface cererea. Cei mai mulți moldoveni sunt vaccinați însă cu seruri omologate international.
Rata vaccinării cu schema completă este de circa 27%, a anunțat miercuri, 17 noiembrie, Ministerul Sănătății. Procentul este mai mic decât cel al unor agregatori internaționali folosiți des, cum ar fi Reuters sau Our World in Data, din cauza modului diferit de contabilizare a întregii populații.
În România vecină, rata de vaccinare este de peste 34%. În Ucraina rămâne la numai 20% iar în Rusia, țara care a omologat primul vaccin din lume – Sputnik V - rata de imunizare este de puțin peste 35%.
În R. Moldova, numărul deceselor legate de Covid-19 rămâne ridicat: marți s-au anunțat alte 53 de decese. Numărul de noi infectări a scăzut însă sub nivelul de o mie pe zi (977).