Uniunea Europeană recunoaște, începând de marți 16 noiembrie, certificatele de vaccinare emise în R. Moldova, Georgia și Serbia. Din declarațiile oficiale publicate luni la Bruxelles nu e foarte clar dacă vor fi acceptate toate tipurile de vaccinuri – inclusiv Sputnikul rusesc, care nu este omologat în UE. Un oficial UE a declarat luni Europei Libere sub condiția anonimatului că această decizie va fi la latitudinea țărilor din UE și a sugerat că în unele cazuri, cel puțin, ar putea fi probleme. Ce se știe mai precis la Chișinău pe tema aceasta, a încercat să afle Liliana Barbăroșie.
Cu câteva excepții, statele UE permit în acest moment intrarea pe teritoriul lor doar străinilor ce prezintă dovada vaccinării cu un ser autorizat. Așa procedează, de exemplu, Austria sau Cehia.
Sputnik V nu a fost deocamdată autorizat pentru utilizare în UE, ceea ce înseamnă că și accesul unui vaccinat cu acest ser în spațiul UE va fi limitat. Printre țările care acceptă vaccinul rusesc figurează Ungaria, Slovacia, Cipru, Grecia și Bulgaria.
Precum a remarcat la Europa Liberă purtătorul de cuvânt al externelor moldovene, Daniel Vodă, o regulă generală de care ar trebui să țină cont un cetățean înainte de a-și planifica o călătorie e să consulte alertele, publicate și înnoite săptămânal pe site-ul oficial al ministerului de externe de la Chișinău:
„Această decizie de echivalare simplifică condițiile de călătorie și se referă la toate cele trei tipuri de certificate emise în țara noastră: vorbim de certificatul de vaccinare, certificatul de recuperare și de testare. Cu toate acestea, fiecare stat membru dispune în continuare anumite măsuri care vizează condițiile de intrare în această țară, prin urmare atunci când se întreprinde o călătorie, este indicat să se consulte informația din surse oficiale despre condițiile de călătorie, precum și regulile care sunt operate de transportatorii auto, avia, feroviar. Totodată, operatorii centrului de apel pot să răspundă la întrebările cetățenilor legate de aceste reguli de călătorie.”
Știrea intrării certificatelor de vaccinare emise de R. Moldova în circuitul internațional este privită ca o veste extrem de bună la Chișinău, atât de către diplomație, cât și de autoritățile sanitare, iar o șefă de direcție - cea de sănătate publică – din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a explicat la Europa Liberă cum anume acest lucru va facilita călătoriile și aprobările pentru ele, avându-se în vedere că accesul de până acum al certificatelor emise în R. Moldova era condiționat de înțelegeri între state:
„Pentru acces mai larg. Pentru că Ministerul Afacerilor Externe omologhează de fiecare dată și pentru fiecare stat în parte, acorduri de recunoaștere, iar acesta este un proces anevoios. Dar așa, pentru toate țările UE vor fi recunoscute toate certificatele. Deja, fiecare țară are condițiile sale de intrare în care specifică ce vaccin acceptă și ce – nu. Ca format de certificat, însă, suntem aliniați tuturor standardelor. ”
Pentru că, în ciuda unei ample campanii, imunizarea anti-covid continuă să bată pasul pe loc în R. Moldova, iar o parte din populație și-ar dori să se vaccineze doar cu Sputnik, autoritățile sanitare au anunțat recent că se pregătesc să cumpere un lot din acest vaccin, fără a preciza când și cât anume. Iată cum estimează cererea care există în prezent pentru Sputnik în cadrul campaniei o expertă din comitetul național de vaccinare, Ninel Revenco:
„Nu e prea mare. Chiar și unele persoane care l-au dorit, au mers până la urmă și s-au vaccinat cu alt tip de vaccin. Chiar și din Transnistria. Cunosc până și din Rusia cazuri în care vin cetățenii și se vaccinează în R. Moldova. Sputnik a intrat pe o listă de așteptare a OMS, dar încă nu a fost omologat.”
R. Moldova și-a vaccinat, urmare a câtorva donații de Sputnik din Rusia, în jur de 200.000 de cetățeni cu acest ser, ceea ce, deși e un procent mic față de alte vaccinuri, a fost o decizie controversată a autorităților, avându-se în vedere că serul nu a fost încă omologat la nivel internațional, iar legislația moldoveană aparent cerea acest lucru.