Ambasadorii UE vor stabili miercuri formularea finală a propunerii de lansare a unui certificat de vaccinare anti Covid-19, text care va fi negociat cu Parlamentul European. Potrivit Politico.eu, textul precizează că acest certificat „nu este o precondiție pentru libera circulație în cadrul UE” și nici un „pașaport” în înțelesul juridic al cuvântului, precizare făcută tocmai pentru a subliniat că nu vor fi discriminate persoanele care nu sunt vaccinate. Țările membre vor decide ulterior individual cum să folosească certificatul, de exemplu dacă-i va scuti pe turiști – cum ar fi în cazul Greciei – de o perioadă de carantină sau alte obligații ținând de regulile sanitare impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.
Marți, într-un mesaj postat pe Twitter, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, anunța că se aşteaptă ca certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19 să fie demarat mai întâi cu un proiect pilot la începutul lunii iunie, astfel încât sistemul complet şi reglementările care-l însoţesc să intre vigoare la sfârşitul aceleiaşi luni, odată cu începerea sezonului estival.
Declarația a fost făcută de către comisarului european, Didier Reynders, în faţa Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.
„Avem sprijin real din partea statelor membre. Pașapoartele ar fi un certificat fără nicio discriminare”, a declarat comisarul european.
### Vezi și... ### UE propune un „certificat digital verde"Certificatul verde digital, „pașaportul verde” propus de Comisia Europenă în martie, pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță, va lua în considerare cele patru vaccinuri împotriva Covid-19 autorizate în UE (cele ale Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Oxford și Johnson & Johnson), dar „statele membre pot decide să extindă și la cei care călătoresc în UE și care au fost vaccinați cu un alt vaccin”. Este deaschisă astfel calea pentru includerea în certificat și a vaccinurile Sinopharm chinezesc și Sputnik V rus, pentru care au optat deja unele țări ale UE, precum Ungaria. Germania se pregătește de asemenea să producă și utilizeze vaccinul Sputnil V.