Linkuri accesibilitate

Greu de convins: Cadrele didactice ezită să se vaccineze


La aproape două săptămâni de la deschiderea centrului municipal de vaccinare anti Covid-19 din Chișinău au fost imunizate circa 2700 de cadre didactice.

Autoritățile de profil spun că au capacitatea să administreze și 1000 de seruri zilnic, dar întâmpină o ezitare din partea pedagogilor din capitală. Și în teritoriu procesul de imunizate a dascălilor este lent. Își fac efectul informațiile contradictorii despre vaccinuri și lipsa alternativelor.

Greu de convins: Cadrele didactice ezită să se vaccineze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

În încercarea de a-i motiva pe profesori să se vaccineze, autoritățile Municipiului Chișinău anunță că instituțiile de învățământ în care imunizarea personalului va ajunge la cota de 70 la sută vor reveni la regimul obișnuit de activitate. Conform celor mai recente date, în jur de 13 mii de cadre didactice ar urma să fie vaccinate în capitală, doar că între timp, mulți dintre cei care s-au înregistrat pentru administrarea serurilor refuză imunizarea, spune Boris Gîlca, adjunct în cadrul direcției de sănătate a Municipiului Chișinău. El regretă că falsurile mediatice legate de vaccinuri generează în continuare scepticism și dascălii nu sunt o excepție:

„Din ceea ce am discutat cu toți profesorii, toți își doresc revenirea la școală, dar pe de altă parte, vedem că mulți din ei opun rezistență la această vaccinare. Ne pare rău, fiindcă este un grup profesional bine organizat, inteligent, care poate face diferența între informațiile corecte și cele eronate. Este probabil o carență în continuare a acelei comunicări, probabil la această etapă încă ineficiente, pe care o avem cu populația.”

Boris Gîlca susține că imunizarea este singura oportunitate ca procesul didactic să revină la normalitate, adică la situația de până la pandemie. Datele ministerului educației arată că 40 la sută din instituțiile de învățământ din țară activează în regim online.

Liderului sindicatului din educație, Ghenadie Donos, spune că părerile sunt împărțite: unii profesori pun la îndoială calitatea vaccinurilor în general, alții sunt neîncrezători într-un anumit vaccin sau pur și simplu ezită încă să se imunizeze. În opinia lui, indiferent de posibilitățile pe care le-ar deschide vaccinarea în număr mare a cadrelor didactice, administrarea serurilor rămâne o decizie benevolă, asumată de fiecare:

Dacă ar merge procesul mai bine, ar fi condiții mai bune pentru relansarea procesului educațional fizic

„Doritorii de a se vaccina nu sunt chiar în acea măsură în care ar trebui să fie, că nu ne asumăm noi răspunderea de a convinge, de a merge cu agitația, să spunem așa. E de la sine înțeles că dacă ar merge procesul mai bine, ar fi condiții mai bune pentru relansarea procesului educațional fizic, adică lecțiile să fie în sălile de clasă, cu prezența fizică a elevilor, ceea ce cred că și-o doresc toți în situația asta. Ideile celea că, să așteptăm Sputnik V, sau să așteptăm din China sau nu mai știu de unde, dar noi nu prea avem din ce alege, adică dacă ni se oferă ceea ce este la moment, ar fi normal să se accepte.”

Președinta sindicatului educației din raionul Soroca, Nadejda Seredovschi, spune că nu există probleme cu acceptarea imunizării, doar că se atestă reticență față de un anumit vaccin. Ea consideră că atitudinea sceptică are la bază informațiile din surse bizare pe care le rostogolește internetul după care ele se transformă în fobii persistente ca morile de vânt. În opinia ei, și lipsa posibilității de a alege un anume vaccin zădărnicește procesul de imunizare:

„Scepticism este, anume din cauza vaccinei care este, adică majoritatea pedagogilor nu prea au încredere în AstraZeneca, de aceea așteaptă altceva. Lumea s-a prea informat deja negativ, împotriva ei. Cu atât mai mult, dacă ar fi mai multe alternative și ne-ar spune că uite, te duci la Centrul medicilor de familie și este vaccina AstraZeneca, Pfizer, este Sputnik și omul să-și aleagă, așa ne-am vaccina, dar așa, nu există alternativă.”

După licee, gimnazii și grădinițe campania de vaccinare ar urma să cuprindă și personalul instituțiilor de învățământ superior. Tot mai mulți observatori ai procesului de imunizare cred însă că atunci când sunt multe refuzuri, autoritățile centrale ar trebuie să ajusteze cât mai operativ posibil planul de vaccinare, să existe posibilitatea de programare și să se aplice regula- primul venit, primul servit.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG