Cardul de cetățenie se oferă după ce la 25 iulie a intrat în vigoare o ordonanță de urgență a guvernului României prin care a fost modificată și completată legea cetățeniei române din 1991. Modificările au fost făcute pentru a crește nivelul de securitate a documentelor care dovedesc acordarea sau redobândirea cetățeniei române, precizează Ministerul român al Afacerilor Interne într-un comunicat din 3 august.
Astfel, persoanele care vor primi cardul de cetățenie și vor dori să-și stabilească domiciliul în afara României, vor avea obligația să solicite în decurs de 3 ani de la data obținerii cetățeniei române, eliberarea unui pașaport românesc cu menționarea țării de domiciliu.
- Citește și: Noi reguli pentru redobândirea cetățeniei române. Ce modificări a propus Guvernul de la București
Cererea de eliberare a pașapoartelor românești cu menționarea țării de domiciliu, depusă de persoanele care au primit sau redobândit cetățenia română va trebui să fie însoțită de certificatul și cardul de cetățenie română.
Autoritățile de la București anunță și crearea unui sistem informatic de evidență a datelor despre cetățenia română, care va avea informații din Registrul de evidență a pașapoartelor simple gestionat de Ministerul Afacerilor Interne.
În acest fel, autoritățile susțin că va fi redus timpul de așteptare la furnizarea serviciilor publice care presupun confirmarea statutului de cetățean român, mai ales în cazul persoanelor care nu dețin un document valabil care să confirme această calitate.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te