Președinta Sandu i-a invitat pe cetățenii R. Moldova să se bucure împreună „de un pas istoric pentru destinul țării”, la câteva zile după ce liderii europeni au anunțat că deschid negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina.
Evenimentul „Sărbătorim Moldova Europeană” a început cu un recital al Orchestrei Direcției ceremonial militar a Inspectoratului General de Carabinieri al MAI și a continuat cu recitalurile a mai multor artiști autohtoni.
În centrul Chișinăului au răsunat și cântece în ucraineană: R. Moldova a primit statut de țară candidată, iar acum undă verde pentru începerea negocierilor de aderare odată cu Ucraina.
Băi de mulțime și muzică
În scuarul președinției, organizatorii au amplasat și un panou unde oamenii au scris mesaje dedicate integrării europene, care ulterior va fi amplasat în interiorul instituției prezidențiale.
Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks au făcut baie de mulțime, au dat mâna cu oamenii și i-au salutat, apoi au ținut discursuri pe scenă.
Șefa statului a declarat mulțimii că „ușa către UE ne-a fost deschisă datorită efortului, muncii tuturor oamenilor de bună credință din această țară, care au luptat pentru libertatea și independența R. Moldova”. Ea a mulțumit liderilor europeni pentru această decizie, accentuând ajutorul oferit de România în procesul de apropiere al R. Moldova de Uniunea Europeană.
Sandu a subliniat în discursul său că „de acum încolo depinde în mare măsură de noi dacă drumul către UE va fi scurt sau lung”, liderii de la Chișinău aminteau frecvent despre o aderare către anul 2030.
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău li s-a adresat în limba română participanților la manifestație, spunând că „visul european al R. Moldova prinde contur”. Mazeiks a spus că decizia de deschidere a negocierilor de aderare este una politică, bazată însă pe raportul Comisiei Europene care a arătat „progrese în reforma justiției, lupta cu corupția”.
Te-ar putea interesa și: Ce urmează în procesul aderării la UE și cât ar putea dura?
Evenimentul „Sărbătorim Moldova Europeană” nu este o manifestare spontană a bucuriei cetățenilor, fiind organizată la apelul președintei Maia Sandu și survine la trei zile de la decizia liderilor europeni. La Tbilisi de exemplu, georgienii au ieși imediat în stradă vineri, când au aflat că țării lor i-a fost oferit statutul de țară candidată la aderare.
Comentatorul politic Nicolae Negru crede că președinția a decis să organizeze o manifestație pentru că liderii politici din R. Moldova ar fi reacționat apatic la hotărârea de joi a Consiliului European.
„Probabil atunci a venit ideea să organizeze această manifestare populară cu muzică, cu cântece populare. Și Maia Sandu, într-un fel, se poziționează astfel ca un vârf de lance a integrării europene a Republicii Moldova, ea de fapt reprezintă integrarea europeană și asta a dictat și modul de chemare a cetățenilor la Președinție”, explică Nicolae Negru pentru Europa Liberă.
Guvernarea de la Chișinău a mai organizat un miting pro-european, „Adunarea Națională Moldova Europeană”, pe 21 mai, înainte de cea de-a doua ediție a summitului Comunității Politice Europene, care s-a ținut la Bulboaca pe 1 iunie, însă în iunie 2022, când a obținut statut de țară candidată la UE, în R. Moldova nu au avut loc flash-moburi, concerte sau mitinguri pro-europene.