CFM și-ar putea tripla capacitatea de tranzit a mărfurilor, pe fundalul războiului din Ucraina

Directorul general al Căii Ferate din Moldova (CFM), Oleg Tofilat, susține că întreprinderea de stat și-ar putea tripla capacitatea de tranzit a mărfurilor, pe fundalul cererii în creștere provocate de războiul din Ucraina și al capacităților limitate ale țării vecine de a mai exporta prin porturile de la Marea Neagră.

### Vezi și... ### Războiul și limitele transportului feroviar din Moldova

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Oleg Tofilat a declarat că, în acest moment, CFM poate tranzita cel mult 4,5 milioane de tone de mărfuri. „Noi am schițat un set de măsuri care ne-ar permite în 6-7 luni să mărim capacitatea coridoarelor de tranzit până la circa 13,5 milioane de tone anual”, a explicat directorul CFM.

Pentru aceasta, potrivit lui, ar fi necesare „reparații curente și înlăturarea problemelor stringente pe liniile magistrale, îmbunătățirea infrastructurii în principalele stații, mai multe locomotive magistrale și de manevră, mai mult personal și îmbunătățirea procedurilor vamale”.

Mărirea volumului de tranzit al exporturilor din Ucraina, mai ales de cereale și alimente, pe căi alternative prin Republica Moldova a fost discutată și la Kiev, pe 27 iunie, în cadrul întrevederii președintelui ucrainean Volodimir Zelenki cu președinta Maia Sandu, aflată în prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei rusești în țara vecină.

### Vezi și... ### Maia Sandu la Kiev: „Este obligația noastră morală” să ajutăm Ucraina