Întrebat dacă este posibil ca la summitul din 14-15 decembrie să nu se ia o decizie privind începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, și ce alt plan va fi pus în acțiune dacă se întâmplă așa, Michel a spus că nu vrea să ia în calcul un eventual eșec al reuniunii și vrea să facă totul pentru ca summitul să fie încununat de succes.
„Lucrez numai cu planul A, nu cu alte planuri”, a insistat Michel.
Your browser doesn’t support HTML5
Principalul obstacol în calea unei decizii pozitive pentru negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, ca și pentru continuarea ajutorului financiar UE pentru Kiev, este opoziția premierului Ungariei, Viktor Orbán.
Orbán, care a fost vizitat de însuși Michel la Budapesta săptămâna trecută, a cerut președintelui Consiliului European să scoată cu totul de pe agenda summitului chestiunea începerii negocierilor de aderare cu Ucraina, căci nu există consens, și este pusă în pericol „unitatea” organizației.
În interviul cu Europa Liberă, Charles Michel a insistat însă că există o „știre bună” înaintea summitului, anume că sunt 26 de lideri din 27 care sunt pentru începerea negocierilor de aderare.
În privința Ungariei, Michel a spus că liderii europeni muncesc „zi și noapte” să o convingă.
„Sper că vom avea succes”, a spus Michel.
Pe de altă parte, el a vorbit despre extinderea UE ca despre un „proces complex”, „un drum cu mai multe etape”, adăugând că este important ca deja să se facă „încă un pas în direcția extinderii”.
Unii comentatori de presă au opinat în ultimele zile, pe fondul opoziției Budapestei față de negocierile de aderare cu Ucraina, că de la summit trebuie așteptat un gest simbolic puternic de sprijin pentru Kiev, ca și pentru Chișinău, urmând ca demararea propriu-zisă a negocierilor să fie, totuși, amânată.
Michel a refuzat să speculeze în interviul cu EL pe asemenea subiecte, după cum a numit „teoretică” și întrebarea dacă Bruxellesul ar putea lăsa Ucraina într-o cameră de așteptare deocamdată, avansând cu Moldova și alte țări, între timp.
Optimism legat de asistența financiară pentru Kiev
Charles Michel s-a arătat în special optimist că la summit se va putea debloca asistența financiară de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, văzând în ea inclusiv un semnal bun pentru țări ca Statele Unite, unde sprijinul pentru Kiev trece printr-un moment de criză.
„Trebuie să demonstrăm din partea noastră, a Uniunii Europene, că înțelegem miza (acestui ajutor)... Luând decizii curajoase, îi vom încuraja și pe alții să ne urmeze”, a spus oficialul UE.
Charles Michel a făcut aceste declarații în vreme ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizita Washingtonul la invitația președintelui SUA Joe Biden, într-un efort de a convinge Congresul că Ucraina are nevoie vitală de continuarea sprijinului american.
### Vezi și... ### Zelenski la Washington: „Când lumea liberă ezită, dictaturile sărbătoresc”Președintele Consiliului European a spus în interviul cu Europa Liberă că războiul din Ucraina le-a demonstrat europenilor că trebuie să pună capacitatea de apărare printre priorități, și că sprijinul militar pentru Ucraina poate continua la nivel înalt doar dacă industria de apărare europeană se dezvoltă.
Charles Michel, politician belgian care conduce Consiliul European din 2019, a fost primul oficial UE care a pomenit posibilitatea unei noi extinderi a organizației în jurul anului 2030 - la o conferință ținută la Bled, în Slovenia, în luna august.
Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a evitat să pomenească vreun calendar, dar în noiembrie a recomandat liderilor europeni care se vor întruni joi și vineri să aprobe începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova.
### Vezi și... ### Extinderea UE: Georgienii ies în stradă, Zelenski îl abordează pe Orbán... în Argentina