Linkuri accesibilitate

Zelenski la Washington: „Când lumea liberă ezită, dictaturile sărbătoresc”


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (în față, stânga) la întâlnirea cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin (în centru, dreapta), Washington, D.C., 11 decembrie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (în față, stânga) la întâlnirea cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin (în centru, dreapta), Washington, D.C., 11 decembrie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni cu liderul american Joe Biden la Casa Albă pe 12 decembrie, în a doua zi a vizitei sale la Washington.

Este a treia vizită a președintelui ucrainean la Washington de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Zelenski urmează, de asemenea, să se adreseze senatorilor americani la ora locală 9.00 și să aibă o întâlnire între patru ochi cu președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, la Capitoliu.

Întâlnirea sa cu Joe Biden urmează să aibă loc mai târziu, în cursul după-amiezii, iar cei doi lideri vor discuta despre „nevoile urgente” ale Kievului în lupta împotriva invaziei rusești.

„Noi știm ce avem de făcut. Puteți conta pe Ucraina”

În discursul pe care l-a ținut pe 11 decembrie de la Universitatea Națională de Apărare din Washington, Zelenski le-a spus comandanților militari și studenților că, la aproape doi ani de la începutul războiului, țara sa continuă să se bazeze pe sprijinul SUA și că „nu va renunța”. „Președintele rus Vladimir Putin trebuie să piardă. Noi știm ce avem de făcut. Puteți conta pe Ucraina, iar noi sperăm la fel de mult să putem conta pe voi”, a declarat Zelenski.

El a mai spus că „dacă există cineva încurajat de problemele nerezolvate de la Capitol Hill, acesta este doar Putin și clica sa secretă. Ucrainenii nu au renunțat și nu vor renunța”. Rusia luptă deocamdată în Ucraina, a avertizat el, dar „adevărata sa țintă este libertatea” în America și în întreaga lume. „Fiecare dintre voi înțelege ce înseamnă pentru un soldat să aștepte muniție, să aștepte săptămâni, luni de zile fără să știe dacă va veni vreun sprijin”, le-a mai spus el studenților și cadrelor militare. „Când lumea liberă ezită, dictaturile sărbătoresc.”

Angajamentele Americii trebuie onorate

În discursul său introductiv, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a promis un sprijin „neclintit” pentru Kiev și a avertizat că Putin încă mai are speranțe de a câștiga războiul împotriva Ucrainei, în ciuda pierderilor grele suferite de Kremlin în conflictul care a început în februarie 2022. „În ciuda crimelor sale și în ciuda izolării sale, Putin încă mai crede că poate supraviețui Ucrainei și că poate supraviețui Americii. Dar se înșală”, a declarat Austin, în timp ce mulțimea de lideri militari și studenți aplaudau. „Angajamentele Americii trebuie onorate”, a adăugat el, în timp ce administrația Biden se străduiește să convingă mulți republicani din opoziție de necesitatea de a continua să ajute Kievul. Austin a mai spus că Zelenski este „dovada vie a faptului că o singură persoană poate pune umărul la mobilizarea unei democrații în dificultate, poate inspira lumea liberă și poate schimba cursul istoriei”.

O nouă tranșă FMI

Volodimir Zelenski s-a mai întâlnit la Washington cu șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, în chiar ziua în care Consiliul executiv al FMI a deblocat o sumă suplimentară de 900 de milioane de dolari din pachetul de împrumut de 15,6 miliarde de dolari alocat Ucrainei.

Banii urmează să fie utilizați pentru echilibrarea bugetului. Programul de 15,6 miliarde de dolari face parte dintr-un pachet de ajutor internațional în valoare totală de aproximativ 115 miliarde de dolari și se întinde pe durata a patru ani.

„Acest program este vital pentru a menține stabilitatea macroeconomică și financiară și pentru a sprijini redresarea în curs", a declarat șefa FMI, Kristalina Georgieva, după întâlnirea pe care a avut-o cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Washington.

„Cu sprijinul atât de necesar din partea comunității internaționale, Ucraina a reușit să pună în aplicare și să susțină politici economice puternice”, a spus Georgieva. „De asemenea, autoritățile continuă să demonstreze angajamentul Ucrainei de a aborda problemele vitale legate de guvernanță și corupție."

Șefa FMI a sintetizat pe X, fostul Twitter, întâlnirea spunând: „Am discutat despre reziliența remarcabilă a poporului ucrainean și despre abilitatea echipei sale de a elabora politici, în ciuda prețului enorm al războiului.
FMI se angajează să sprijine Ucraina în construirea bazelor unei economii puternice.”

La rândul său Volodimir Zelenski a spus că noua tranșă de bani reprezintă un sprijin extrem de important pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean. „În vremuri de război, un sistem financiar sigur este crucial", a declarat Zelenski.

Vizita lui Zelenski are loc după ce acesta a anulat un discurs video adresat senatorilor americani pe 5 decembrie, în timpul controverselor iscate după cererea lui Biden de suplimentare bugetară cu aproape 106 miliarde de dolari pentru războaiele din Ucraina și Israel.

Administrația Biden ceruse Congresului în octombrie să adopte pachetul de ajutor, care ar acoperi nu numai ajutorul pentru Ucraina și Israel, ci și securitatea frontierelor, dar Camera controlată de republicani a respins cererea.

XS
SM
MD
LG