Linkuri accesibilitate

Senatul american blochează pachetul de ajutor pentru Ucraina, în ciuda solicitărilor Casei Albe


„A fost dificil, dar am avansat”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video cu ocazia Zilei Forțelor Armate la Kiev, pe 6 decembrie.
„A fost dificil, dar am avansat”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video cu ocazia Zilei Forțelor Armate la Kiev, pe 6 decembrie.

Pe 6 decembrie, Senatul american a blocat cererea Casei Albe de a acorda un ajutor de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari, în principal pentru Ucraina și Israel, deoarece republicanii au obiectat față de lipsa unor reforme în domeniul imigrației.

Votul care ar fi permis depășirea primul obstacol procedural în adoptarea proiectului de lege reprezintă o înfrângere semnificativă pentru președintele Joe Biden, care, într-un discurs anterior, îndemna Congresul să aprobe rapid mai mult ajutor militar pentru Ucraina, avertizând că omologul său rus, Vladimir Putin, va fi încurajat să acapareze mai multe teritorii dacă va fi victorios pe câmpul de luptă.

„Dacă Putin cucerește Ucraina, nu se va opri acolo. A spus asta destul de clar”, a afirmat Biden într-un discurs televizat pe 6 decembrie, avertizând că Putin ar putea încerca să-și trimită trupele într-o țară NATO dacă va cuceri Ucraina. „Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Este în interesul nostru național”, a spus Biden.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer (democrat-New York), a supus proiectul de lege la vot mai târziu, pe 6 decembrie, încercând să obțină cele 60 de voturi necesare pentru a trece de primul obstacol procedural. Încercarea a eșuat, deoarece toți cei 49 de republicani din cei 100 de membri ai camerei superioare au votat împotriva proiectului.

Republicanii au declarat că respingerea proiectului a fost esențială pentru a-și susține argumentele în favoarea unor politici mai stricte în materie de imigrație și a controlului frontierei sudice. Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell (republican-Kentucky), a declarat că Senatul ar trebui „să înceapă în sfârșit să îndeplinească prioritățile de securitate națională ale Americii, inclusiv aici, acasă".

Biden a propus în urmă cu câteva luni alocarea a 106 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan, iar în discursul său și-a exprimat frustrarea că Congresul nu a acționat încă.

„Indiferent cât de dificil este, vom răzbi”

Casa Albă a avertizat la începutul acestei săptămâni că ajutorul militar american pentru Ucraina se va opri la sfârșitul lunii dacă nu va fi adoptată o nouă lege. De asemenea, Casa Albă a declarat că o întrerupere a ajutorului american ar împiedica în mod semnificativ capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva Rusiei, care și-a intensificat producția de arme și recrutarea de personal.

În Camera Reprezentanților, unde republicanii dețin majoritatea, proiectul de lege s-a confruntat, de asemenea, cu obiecții puternice, deoarece republicanii din această cameră încearcă, de asemenea, să înăsprească legile pentru a stavili valul de migrație, o problemă care, de-a lungul timpului, a fost extrem de controversată.

Votul Senatului pentru pachetul de ajutoare are ca fundal luptele sângeroase între forțele ucrainene și trupele rusești în jurul orașului industrial Avdiivka. Forțele rusești încearcă de mai multe săptămâni să încercuiască orașul din regiunea estică Donețk, care a devenit cel mai recent simbol al rezistenței ucrainene.

În dimineața zilei de 6 decembrie, care este și Ziua Forțelor Armate ucrainene, președintele Volodimir Zelenski spunea că forțele rusești își intensifică atacurile, dar și-a exprimat încrederea că Ucraina va învinge Rusia și va obține o pace echitabilă. „A fost dificil, dar am avansat.... Nu este ușor acum, dar mergem înainte. Indiferent cât de dificil este, vom răzbi. Pentru granițele noastre, pentru poporul nostru, pentru pacea noastră. Pace echitabilă. Pace liberă. Împotriva tuturor șanselor", spunea Zelenski într-o înregistrare video transmisă în dimineața zilei de 6 decembrie.

Zelenski l-a trimis pe ministrul apărării Rustem Umerov la Washington pentru a pleda în fața liderilor Camerei Reprezentanților pentru un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina.

Umerov le-a spus legislatorilor americani pe 6 decembrie că Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară, drone, echipamente de război electronic, artilerie și muniție, avertizând că Rusia își sporește producția de arme.

Între timp, oficialii americani și ucraineni au semnat un acord pentru accelerarea producției comune de arme și pentru intensificarea schimbului de date. Nu au fost date informații cu privire la tipurile de arme vizate de acord. O mai mare producție internă de arme ar ușura dependența Ucrainei de partenerii occidentali.

Statele Unite au livrat Ucrainei un ajutor militar în valoare de peste 44 de miliarde de dolari din februarie 2022, inclusiv peste 25 de miliarde de dolari grație autorității prezidențiale americane de „retragere”. Această autoritate permite livrarea rapidă de articole și servicii de apărare din stocurile Departamentului Apărării către țări străine și organizații internaționale pentru a răspunde la urgențe neprevăzute.

O astfel de asistență poate începe să sosească în câteva zile - sau chiar ore - de la aprobare. Secretarul de stat joacă un rol central în inițierea și coordonarea acestor retrageri de fonduri. Pentru Ucraina, secretarul și-a exercitat autoritatea delegată de președinte pentru a direcționa 44 de retrageri de articole și servicii de apărare de la Departamentul Apărării începând din august 2021, ca răspuns la pregătirile Rusiei pentru a lansa invazia la scară largă a Ucrainei din 24 februarie 2022 și după declanșarea invaziei.

Retragerea bilunară a avut o medie de peste 600 de milioane de dolari în primele 19 luni de război, dar a scăzut semnificativ în ultimele două luni, deoarece cheltuielile autorizate se apropie de epuizare.

Pe 6 decembrie, Statele Unite au anunțat cea mai recentă retragere bilunară pentru Ucraina, în valoare totală de 175 de milioane de dolari.

XS
SM
MD
LG