China marchează anul acesta 100 de ani de guvernare comunistă.
Your browser doesn’t support HTML5
Ceremoniile au început pe 1 iulie, și ele au fost dominate de dorința liderului țării de a anunța ascensiunea țării pe scenă mondială, sărbătorind ceea ce Beijingul susține că este influența să tot mai mare în străinătate, împreună cu o serie de victorii economice și politice.
Își va zdrobi capul și va termină în sânge în fața marelui zid de oțel
Președintele chinez Xi Jinping a ținut ieri un discurs în fața unei mulțimi masive din Piața Tiananmen din Beijing , avînd deasupra un portret al lui Mao Zedong , vorbind despre cum comunismul a scos țara din sărăcie și s-a angajat să extindă rolul armatei și influență ei politică , spunând că era în care China a fost supusă unor presiuni externe a „dispărut pentru totdeauna”.
Noi, poporul chinez credem în justiție și nu suntem intimidați de vreo amenințare cu forța . Poporul chinez are un puternic sentiment al mîndriei și avem încredere în noi înșine. Nu am fost opresati, supuși presiunilor sau transformați în sclavi de nicio altă țară – nici în trecut, nici în prezent și nici în viitor nu vom fi…
Poporul chinez nu va permite nicicând să fie supus presiunilor de vreo putere străine, să fie opresat sau să fim transformați în sclavi. Oricine încearcă asta își va zdrobi capul și va termină în sânge în fața marelui zid de oțel format din cei 1 miliard și 400 de milioane de chinezi…. a spus președintele Chinei comuniste.
Retorică înflăcărată - întâmpinată ( cum auziți) de aplauze îndelungate , vine într-un moment în care naționalismul chinez este în creștere, și coincide cu eforturile Beijingului de a și asumă un rol mai hotărît și mai proeminent în afacerile globale.
„Influența, atracția și seducția internațională a Partidului Comunist Chinez au crescut continuu, plasându-l în fruntea politicii mondiale", a declarat reporterilor acum trei zile Guo Yezhou, șef adjunct al departamentului de afaceri externe al partidului.
### Vezi și... ### PC chinez la 100 de ani și o revoluție printre sex toysEste adevărat, scrie corespondentul postului nostru Reid Standish – în ultimii 40 de ani nivelul de trăi din China a crescut extraordinar, iar pe plan global, rolul Beijingului a crescut atât la nivel politic, cât și economic și financiar.
În timp ce unele națiuni au beneficiat de ascensiunea economică a Chinei, observă analiștii, politică Beijing-ului în aceste regiuni este văzută că erodând democrația și încălcând drepturile omului .
Analiștii evidențiază contrastul din ce în ce mai mare între reputația Partidului Comunist Chinez în interior și modul în care este văzută China în străinătate.
„Multe guverne sunt îngrijorate de faptul că China va încerca să-și răspândească modelul în întreaga lume, așa că la nivel internațional există mai multă îngrijorare cu privire la politică comunista a Beijingului decât a existat cel puțin din anii '70”, afirmă Peter Martin pentru postul nostru , autorul volumului Armata civilă din China: The Making of Wolf Warrior Diplomacy .
### Vezi și... ### China, nemulțumită de declarația liderilor Grupului celor ȘaptePe măsură ce o mare parte a lumii s-a confruntat cu pandemia COVID-19 care aparent provine din centrul Chinei, Beijingul a vrut să își impună puterea la nivel geopolitic, ducând atât la creșterea influenței sale dar și la deteriorarea relațiilor sale internaționale în unele părți ale lumii.
Un sondaj din 30 iunie realizat în 17 economii avansate din America de Nord, Europa și Asia-Pacific de către Centrul de Cercetare Pew a constatat că majoritatea țărilor văd China acum într-o lumină nefavorabilă, iar opiniile despre liderul chinei comuniste înregistrează minime istorice.
Astfel, în ultimul an numai , China a avut un conflict comercial cu Australia, o confruntare militară cu India de-a lungul frontierei lor comune și a preluat efectiv controlul unor zone în disputată Mare a Chinei de Sud.
### Vezi și... ### China respinge acuzațiile de „genocid” împotriva uigurilor și altor minorități din XinjiangPoliticile Chinei din provincia Xinjiang, unde operează un sistem de lagăre de internare în care se află peste 1 milion de uiguri, kazahi și alte minorități musulmane au dus și ele, la deteriorarea relațiilor Beijinului cu multe țări.
În timp ce relația Chinei cu guvernele din Asia Centrală rămâne puternică, evoluțiile din provincia XinJiang au inflamat tensiunile și au contribuit la creșterea opiniilor negative despre China în rândul populațiilor locale și la proteste și pichete în Kazahstan, de exemplu.
Guvernul Statelor Unite și câteva parlamente occidentale au definit de altfel acțiunile Chinei în provincia Xinjiang drept genocid.
Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană pentru politică autorităților comuniste în Xinjiang au dus , în luna mai, la blocarea unui acord masiv de investiții între Bruxelles și Beijing.
Acuzațiile despre o așa numită „diplomație a vaccinului”, în care Beijingul a donat și a vândut preferențial doze de vaccinuri COVID-19, au fost văzute o cale potențială pentru extinderea influenței chineze dar și de comercializare a vaccinurilor pentru favoruri politice.
Pe 24 iunie, bunăoară, diplomații occidentali au susținut că Beijingul a presat Ucraina să își retragă sprijinul pentru o mai mare inspecție internaționala în provincia Xinjiang, amenințând că va suspendă transporturile de vaccinuri promise. Autoritățile chineze au negat acuzațiile.
### Vezi și... ### China a lansat o ofensivă împotriva organizațiilor care critică tratamentul regimului comunist față de minoritatea uigurăCu toate aceste acțiuni , „nu vom vedea o recalibrare în diplomația chineză”, crede expertul Martin. „Beijingul nu dă semne că și-ar schimbă abordarea în vreo problemă, nici în politicile de mediu și nici în cele din provincia Xinjiang".
În ciuda noilor dificultăți internaționale ale Chinei, Beijingul își extinde cu succes influența în întreaga lume, consideră Nadege Rolland, expertă în China și fostă consilieră pe probleme strategice chineze la Ministerul francez al Apărării.
„Lumea în curs de dezvoltare și cea emergentă reprezintă o zonă imensă în care China face eforturi din ce în ce mai mari pentru a-și extinde influența și politică ei…. dă rezultate”, a declarat expertă corespondenților noștri.
### Vezi și... ### Rusia, un adversar redutabil în declinBeijingul și-a extins legăturile diplomatice în Africa, Eurasia și America Latină în ultimii ani, semnând acorduri de tehnologie și infrastructură în proiectul de miliarde de dolari denumit ” Belt and Road Inițiative ”.
„Începem să vedem o tranziție mult mai proactivă în care China încearcă să modeleze sistemele guvernamentale ale țărilor în care investește ”, spune expertă Rolland. „Nu totul este încă pus în aplicare, dar vedem că sunt puse în aplicare elementele de bază pentru viitor.”
Xi și președintele rus Vladimir Puțîn au discutat despre parteneriatul lor în dezvoltare în timpul unei teleconferințe din 28 iunie în care cei doi lideri au prelungit Tratatul de bună vecinătate și cooperare amicală China-Rusia pentru încă cinci ani.
În Serbia, care este un centru crucial pentru prezența tot mai mare a Beijingului în Balcani, tehnologiile chineze sunt folosite întrun așa numit proiect t intitulat „orașul inteligent”, în curs de desfășurare la Belgrad și planificat și pentru Novi Sad și care include colectarea, stocarea și gestionarea datelor.
Companiile chineze au început, de asemenea, să furnizeze tehnologii de supraveghere și recunoaștere facial și în Asia Centrală, unde serviciile de securitate din Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan au încheiat cu Beijinul acorduri în ultimii ani.
Sistemele sunt vândute oficial pentru monitorizarea traficului, dar utilizarea tehnologiei chinezești ridică probleme de etică și de respetcarea drepturilor omului . Tehnologiile de supraveghere sunt folosite pe scară largă în toată China și sunt parte componentă a unui vast sistem de supraveghere al oamenilor în Xinjiang pentru a -I monitoriza pe uiguri.
China a făcut incursiuni și în educație. Trei universități sârbe au semnat acorduri de cooperare cu Universitatea Jiao Tong, deschizând ușa unor legături culturale mai profunde pe termen lung.
Un proiect de colaborare cu pentru o universitate chineză la Budapesta a fost criticat în Ungaria de societatea civilă pentru utilizarea fondurilor contribuabililor, dar eventuală înființare a acestui campus al Universității Fudan din Shanhai la Budapesta ar marca o etapă important în întinderea influenței chinei comuniste în Europa , fiind prima universitate chineză într-o țară a UE.
„Acesta este următorul pas pentru o putere precum China” a spune doamna Rolland. „[Beijing]ul dorește că alte țări să îmbrațișeze principiile și valorile din propriul său sistem.”
Sistemul promovat de China este cel comunist.