China, nemulțumită de declarația liderilor Grupului celor Șapte

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Statelor Unite, Joe Biden, președintele Franței, Emmanuel Macron, prim-ministrul Italiei Mario Draghi, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, prim-minisitrul Japoniei, Yoshihide Suga

Ambasada Chinei communist de la Londra a criticat declarația comună a liderilor Grupului celor Șapte (G7) – cele mai dezvoltate economii ale democrațiilor lumii ca o ”imixtiune gravă ” în afacerile interne ale țării, vorbind despre „manipulare politică” .

Your browser doesn’t support HTML5

China, nemulțumită de declarația liderilor Grupului celor Șapte

Declarația G 7 critică încălcările grave ale drepturilor omului din provincial Xinjiang și Hong Kong .

Președintele Chinei, Xi Jinping

China se confruntă cu critici internaționale tot mai mari cu privire la politicile sale din Xinjiang, Statele Unite au foloist cuvântul genocid pentru a descrie tratamentul uigurilor și al altor indigeni, în mare parte musulmani.

„Vom promova valorile noastre, inclusiv solicitând Chinei să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale, în special în ceea ce privește Xinjiang și cît și gradul înalt de autonomie pentru Hong Kong consacrate în Declarația comună chino-britanică”, G7 afirmă liderii în comunicatul lor comun final.

Ambasada Chinei la Londra în comunicatul ei acuza cele 7 mari democratii dezvoltate ale lumii că ar aduce „ acuzații nefondate” și ca s-ar baza pe ” minciuni” și ” zvonuri”

„G 7 profită de problemele legate de Xinjiang pentru a se angaja în manipulări politice”

Grupul 7 ar trebui să facă mai mult pentru a promova cooperarea internațională în loc să creeze artificial confruntări și fricțiuni, susține ambasada comunista in declarația sa de astăzi după ce liderii G7 au criticat China în legătură cu abuzurie împotriva minorităților din regiunea Xinjiang și a activiștilor pro-democrație din Hong Kong. .

„G 7 profită de problemele legate de Xinjiang pentru a se angaja în manipulări politice și pentru a se amesteca în afacerile interne ale Chinei, la care ne opunem ferm", a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei

In raportul Amnesti International publicat saptamina trecuta – pe tema abuzurilor comise de regimul de la Beijing împotriva grupurilor minoritate – predominat musulmane din regiune Xin Jiang – Amnesty scrie că „se practică detențiile în masă, tortura și persecuțiile” abuzurile comise fiind crime împotriva umanității. Autoritățile, mai scrie organizația, caută să impună prin forță o națiune seculară omogenă și care să sprijine idealurile Partidului Comunist”.

O uighură trece printr-un filtru de securitate pentru a intra în bazarul din Hotan, în regiunea autonomă Xinjiang (XUAR)

Sub pretextul „luptei împotriva terorismului”, mai scrie Amnesty International – autoritățile chineze au încarcerat sute de mii de musulmani – femei și bărbați – și alte milioane sunt atent supravegheate, creând, ceea ce secretara generală a Amnesty a numit „un infern distopic la scară uluitoare”.

Potrivit Amnesty International, nu se știe nimic despre sute de mii de oameni.. care au fost închiși în lagărele de munca din regiune.

Hong Kong-ul face parte din China, dar a fost guvernată sub principiul „o țară, două sisteme”, ceea ce înseamnă că fosta colonie britanică are propriul sistem juridic și drepturi civile mai largi , inclusiv libertatea de exprimare și a presei.

In ultimii ani însă Beijingul a erodat aceste libertăți și a făcut eforturi susținute pentru a reduce autonomia Hong Hongului, reprimind cu brutalitate protestele tinerilor din ultimii ani, și impunând – prin teama și violență – din ce in ce mai mult – sistemul de guvernare al Chinei continentale.

Președintele American Joe Biden, a declarat la summitul G7 că democrațiile se află într-o competitive cu „guvernele autocratice” și că democrațiile dezvoltate economic trebuie să ofere alternative viabile.

Liderii G7 au cerut și o nouă investigație independenta și transparentă în China cu privire la originile pandemiei de Covid-19. În replica de luni a ambasadei Chinei de la Londra se spune că aceasta investigație ar trebui făcuta „ științific, obiectiv și echitabil”, fără a fi de acord cu o nouă anchetă

Organizația Mondială a Sănătății a trimis o echipă de experți internaționali în ianuarie in China pentru a cerceta originile virusului, dar raportul experților OMS a fost tergiversat și nu a ajuns la concluzii clare , iar echipa OMS a fost criticată pentru că activitatea ei nu a fost transparentă și experții au avut acces limitat în China.