În urmă cu câteva zile, Europa liberă revela existența unui raport intern al UE care dezvăluia eforturile concertate ale Chinei, Iranului și Federației Ruse pentru destabilizarea țărilor din Uniunea Europeană.
Your browser doesn’t support HTML5
Una dintre temele favorite ale dezinformării, în special chinezești, este aceea de a insinua că ar exista o legătură între propagarea virusului și rețelele 5G.
Revelație cu mari implicații, dată fiind importanța economică a Chinei pentru Europa. Scrisesem acum câtăva vreme deja despre felul în care, după ce au ocupat locuri strategice în economia multor țări africane, companiile chinezești au început să investească masiv în Europa, inclusiv în industria nucleară britanică, unde încearcă să obțină chiar acțiuni majoritare în anumite proiecte. La fel investește China în structurile energiei din Franța sau în industria constructoare de automobile (mai multe detalii aici).
Iată însă că acum se pare că UE și-ar fi „cosmetizat” raportul EEAS în versiunea sa cvasi-finală. Adoptarea textului a fost tergiversată, iar conținutul a fost relativizat din pricina presiunilor exercitate de Beijing.
China, se pare, a amenințat cu represalii dacă raportul va fi publicat. Vineri, a circulat un rezumat, dar s-a văzut de îndată că unele pasaje vizând China au fost excluse, rearanjate sau critica a fost diminuată.
În unul din pasajele suprimate, China era acuzată de faptul că „ar continua să desfășoare o campanie globală de dezinformare pentru a abate în altă direcție învinuirile în legătură cu izbucnirea pandemiei”.
### Vezi și... ### Surse: UE și-ar fi cosmetizat un raport despre dezinformările Beijingului pe tema pandemiei
Raportul original văzut de Europa Liberă vorbea despre un efort „trilateral” de „multiplicare” a mesajelor de dezinformare, la care mai contribuie Rusia și Iranul.
În sumarul care a fost făcut public acum lipsește expresia „campanie globală de dezinformare" (global disinformation campaign) în legătură cu China, după intervenția unora din guvernele din UE.
Reuters, care scrie la rândul său despre asta, își bazează afirmațiile pe discuții cu diplomați europeni și pe emailuri interne din instituțiile UE.
Raportul trebuia să fie făcut public pe 21 aprilie, dar aparent Beijingul a intervenit după ce o parte a conținutului primei variante a fost dezvăluită în presă. Reuters afirmă că un înalt oficial chinez a contactat reprezentanți europeni în Beijing și i-a avertizat că dacă raportul va fi publicat în prima variantă, „asta va afecta în mod serios cooperarea”.
China nu a putut să dispară cu totul din raport, dar în versiunea aflată pe site-ul agenției europene EEAS dezinformarea este atribuită unor „surse sprijinite de mai multe guverne, inclusiv Rusia și – într-o mai mică măsură – China.”
Comerțul dintre UE și China reprezintă un milliard de euro pe zi.