Alături de Rusia, care și-a mărit masiv cheltuielile militare de la lansarea invaziei în Ucraina în 2022, și China a alocat un buget din ce în ce mai mare pentru armată, pe fondul tensiunilor ce persistă în regiunea Asia-Pacific, scrie AFP.
În 2025, guvernul rus și-a propus să aloce până la 6,3% din PIB pentru cheltuielile militare, care a ajuns deja la un nivel fără precedent de la finele Războiului Rece. Suma este cu un sfert mai mare față de 2024 și ar pute ajunge la 145 de miliarde de dolari.
„China a urmat întotdeauna cu fidelitate calea dezvoltării pașnice”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, în cadrul unei conferințe de presă regulate.
„Cheltuielile limitate pentru apărare sunt pe deplin necesare pentru a apăra suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare și pentru a menține pacea mondială”, a adăugat el.
Declarațiile vin la o zi după ce președintele chinez Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu liderul rus, Vladimir Putin, în care au discutat inclusiv despre războiul din Ucraina.
Luni, 24 februarie, Putin a spus într-un interviu televizat, că propunerea lui Trump de a reduce cu 50% bugetele de apărare ale celor trei țări este „o idee bună”, adăugând însă că nu poate vorbi în numele Chinei.
Diplomația chineză a afirmat la începutul acestei luni că dacă s-ar discuta despre reducerea bugetelor de apărare, SUA ar fi cele care trebuie „să dea exemplu”.
Un raport al Institutului Internațional pentru Studii Strategice din 12 februarie, a relevat că cheltuielile militare la nivel global au crescut în medie până la 1,9% din PIB-ul mondial, față de 1,6% în 2022.
Anul trecut, China și-a crescut bugetul militar cu peste 7%, ajungând pe locul doi, cu un buget de peste 541 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Centrului pentru Cercetare în politică economică.
În ce privește SUA, anul trecut, guvernul american a alocat un buget de circa 824 de miliarde de dolari.
Săptămâna trecută, administrația Trump a anunțat și reduceri semnificative ale bugetului Pentagonului. La începutul anului 2025, Casa Albă a propus reduceri semnificative ale bugetului militar, vizând o scădere anuală de 8% pe parcursul următorilor cinci ani.
- Te-ar putea interesa și: Remanieri la vârful Pentagonului și posibile reduceri semnificative ale bugetului militar al SUA
Această decizie a fost influențată de Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), condus de Elon Musk.
Cu toate acestea, în urma unor analize juridice și a consultărilor cu liderii militari, administrația a decis să suspende temporar implementarea acestor reduceri bugetare pentru a evalua legalitatea și impactul lor asupra securității naționale.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te