Linkuri accesibilitate

Rusia planifică majorarea cu circa 25% a cheltuielilor militare, atingând un nou record


Nivelul ridicat al cheltuielilor militare planificat de guvernul rus amintește unora de situația similară în care s-a aflat URSS în ultimii ani de existență.
Nivelul ridicat al cheltuielilor militare planificat de guvernul rus amintește unora de situația similară în care s-a aflat URSS în ultimii ani de existență.

Guvernul rus planifică să aloce până la 6,3% din PIB pentru cheltuielile militare, care au ajuns la un nivel fără precedent de la finele Războiului Rece. Datele se conțin într-un proiect de lege privind bugetul, publicat pe pagina Dumei de Stat.

Potrivit documentului, cheltuielile militare ar urma să ajungă până la 13,5 trilioane de ruble (145 miliarde de dolari) în 2025 sau cu 25% mai mult față de anul curent. Asta în condițiile în care războiul declanșat de Moscova în Ucraina ar putea intra în al patrulea an.

În acest mod, cheltuielile militare ar urma să reprezinte practic o treime din bugetul de 41,5 trilioane de ruble preconizat de guvernul rus. Reuters menționează că în proiectul de anul trecut, autoritățile ruse intenționau să reducă, nu să mărească cheltuielile pentru apărare, cu 21% în 2025.

În jur de 10% din totalul cheltuielilor militare vor merge pentru plata salariilor, care la fel au atins un nivel record față de perioada sovietică. Militarii ruși, în special cei care merg pe frontul din Ucraina, ajung să primească salarii minime de circa 3,25 milioane de ruble pentru primul an de serviciu.

Pictură murală cu soldat rus la deschiderea unui centru de instruire militara si patriotica a tinerilor ruși, în regiunea Belgorod, în mai 2023.
Pictură murală cu soldat rus la deschiderea unui centru de instruire militara si patriotica a tinerilor ruși, în regiunea Belgorod, în mai 2023.

Anunțul privind proiectul de buget a venit în timp ce președintele rus Vladimir Putin a marcat ceea ce el numește „Ziua Reunificării” - momentul în care Moscova a anexat oficial patru regiuni din sudul și estul Ucrainei, în 2022, chiar dacă nu le controla în întregime.

Creșterea bugetului armatei are loc de ambele părți ale frontului. Kievul a fost forțat să-și accelereze propriile cheltuieli militare, urmând să aloce anul viitor mai mult de 60% din întregul buget al țării pentru apărare și securitate, suma ridicându-se la circa 54 de miliarde de dolari, notează AFP.

Un buget ca în URSS

Cheltuielile totale ale statului rus pentru domeniile apărării și securității ar urma să se ridice la 17 trilioane de ruble sau 41% din cheltuielile totale. Ponderea în PIB a acestora este comparabilă cu ponderea estimată a cheltuielilor militare din ultimii ani ai URSS, când Moscova ducea un război în Afganistan, menținând în același timp un vast arsenal nuclear pentru a-și amenința adversarii din perioada Războiului Rece.

Aceste cheltuieli vor depăși de două ori suma alocată pentru sfera socială, care includ pensii, compensații sociale și subvenții, estimate la 6,5 trilioane de ruble în 2025. Asta deși ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov a spus că prioritatea bugetului o reprezintă „sprijinul social pentru cetățeni”.

Pentru educație, guvernul rus a prevăzut 1,58 trilioane de ruble sau 0,7% din PIB, iar pentru sectorul sănătății în jur de 1,86 trilioane de ruble sau 0,87% din PIB.

Mulți spun că URSS a pierdut Războiul Rece fiindcă s-a lăsat atrasă într-o cursă a înarmărilor pe care nu și-a permis-o din punct de vedere financiar. (Imagine de la un fost depozit de arme nucleare sovietice la Misov, în Cehia, în mai 2013)
Mulți spun că URSS a pierdut Războiul Rece fiindcă s-a lăsat atrasă într-o cursă a înarmărilor pe care nu și-a permis-o din punct de vedere financiar. (Imagine de la un fost depozit de arme nucleare sovietice la Misov, în Cehia, în mai 2013)

Totodată, deficitul bugetar ar urma să crească la 1,7% din PIB în 2024, iar în 2025 este așteptat să scadă la 0,5%. Autoritățile ruse se așteaptă ca veniturile din vânzările de petrol și gaze să scadă în perioada 2025 - 2027, din cauza prețurilor mai mici la mărfuri și a modificărilor fiscale, în condițiile scăderii exporturilor, ponderea lor urmând să ajungă la 27% din totalul veniturilor bugetare.

O veste dată ca bună de ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, care spune că astfel „ne îndepărtăm de dependența de petrol și gaze în structura veniturilor noastre bugetare”.

Proiectul de buget nu este final și mai poate suferi modificări, deoarece trebuie adoptat în trei lecturi de către Duma de Stat, camera inferioară a legislativului rus, iar mai apoi de Consiliul Federației, înainte de a fi semnat și promulgat de președintele rus, Vladimir Putin, transmite CNN.

Spre o economie de război

Analiștii consideră că perspectivele economice pe termen lung ale Rusiei sunt mult mai sumbre decât erau înainte de invazie. Îndreptarea Kremlinului spre China și alte piețe, pararea sancțiunilor cu producție proprie și alte soluții nu pot compensa lipsa accesului direct la piețele occidentale sau la tehnologie, scrie The Guardian.

Boom-ul cheltuielilor militare ale Rusiei a dus la creșterea inflației pe plan intern, forțând banca centrală să majoreze costurile de împrumut, în timp ce țara se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, deoarece Moscova continuă o campanie agresivă de recrutare militară și pompează importante resurse financiare în armată.

Luni, 30 septembrie, Putin a semnat ordinul de convocare pentru 133 de mii de recruți în cadrul campaniei de recrutare din toamnă. Anterior, liderul rus a cerut ridicarea efectivelor armatei ruse la 1,5 milioane de militari, în timp ce numărul total al angajaților ar urma să se ridice la 2,4 milioane de persoane.

Creșterea cheltuielilor militare nu este caracteristică doar Rusiei, mai ales de când cu războiul din Ucraina. Un studiu al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, a relevat că între 2022 și 2023, creșterea la nivel mondial a cheltuielilor pentru înarmare a fost de 6,8%, fiind considerată cea mai mare din 2009.

Țările care cheltuie cel mai mult pe domeniul militar sunt Statele Unite (37%) și China (12%), suma acumulată împreună reprezentând aproximativ jumătate din cheltuielile militare de la nivel mondial. SUA și-au majorat cheltuielile în domeniu cu 2,3%, iar China cu 6%.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG