Chișinău fără buget: Ce propun proiectele Primăriei și PAS și care are mai mari șanse să fie aprobat

Ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău din 11 iunie

De jumătate de an, Chișinăul nu are un buget aprobat. Motivată de întârzierea municipalității, fracțiunea PAS a venit cu un buget alternativ. Ulterior, și Primăria și-a prezentat proiectul. Ambele ar urma să fie dezbătute în Consiliul Municipal. Europa Liberă a comparat cele două documente.

În ultimele șase luni, atât primarul Ion Ceban, cât și alți reprezentanți ai primăriei au spus, în repetate rânduri, că proiectul bugetului ar fi fost elaborat și urmează să fie făcut public „foarte curând”.

În aceeași perioadă, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a făcut din lipsa bugetului un subiect frecvent al discursului său politic, acuzând Primăria că ar tărăgăna prezentarea bugetului din cauza volumul mare de credite accesate de primar pe parcursul primului mandat.

La sfârșitul lunii mai, consilierii PAS au ieșit cu un buget alternativ. Primăria a replicat prezentând, într-un sfârșit, proiectul bugetului municipal și a criticat varianta PAS pentru „neprofesionalism”.

Potrivit legislației, bugetele locale pentru anul viitor trebuie adoptate până pe 10 decembrie. Sarcina revine autorităților locale, adică primăriilor.

Când va avea capitala bugetul pentru 2024?

Bugetul alternativ, elaborat de PAS, a fost dezbătut la ședința CMC din 11 iunie, care a fost, însă, amânată din lipsă de cvorum. Reprezentații PAS din CMC susțin că proiectul va fi dezbătut în continuare la o altă dată, dar proiectul nu se regăsește pe ordinea de zi a următoarei ședințe, din 18 iunie.

În același timp, Primăria organizează acum consultări publice privind bugetul elaborat de municipalitate, care vor dura până pe 21 iunie. Ulterior, proiectul ar trebui să fie examinat de consilieri și votat în două lecturi de o majoritate simplă.

După alegerile locale din noiembrie 2023, în CMC, care este compus din 51 de consilieri, câte 20 de reprezentanți din partea PAS și din partea Mișcării Alternativa Națională - partidul primarului Ion Ceban. În consiliu mai sunt șase socialiști, doi comuniști și câte un reprezentat al Partidului Nostru, Platformei Demnitate și Adevăr și Partidului Renaștere.

În prezent, Consiliul Municipal Chișinău este compus din 51 de consilieri din partea a șapte partide.

Majoritatea simplă, de regulă, este asigurată prin voturile consilierilor MAN și PSRM, din care a făcut parte și Ion Ceban, când a câștigat primul mandat. Respectiv, de votul socialiștilor depinde și care din cele două propuneri va fi aprobată. Liderul PSRM, Igor Dodon, a spus la o emisiune televizată din 16 iunie că socialiștii examinează doar bugetul propus de Primărie și consilierii socialiști „nu vor vota niciodată” împreună cu PAS.

Mai multe credite propuse de Primărie

La capitolul venituri, calculele făcute de municipalitate relevă venituri în sumă de 3,6 miliarde de lei, la care se adaugă 3,9 miliarde de lei alocate din bugetul de stat. În bugetul alternativ este indicată aproximativ aceeași sumă primită de la stat, dar venituri mai mari – 4,2 miliarde de lei. Ambele documente prevăd același volum de cheltuieli, aproximativ 8,2 miliarde de lei.

Diferențe substanțiale dintre cele două bugete constau în politica privind împrumuturile. Astfel, pentru a completa bugetul, Primăria vrea să se împrumute intern cu 750 milioane de lei, pe când fracțiunea PAS a exclus accesarea în anul curent a acestor tipuri de împrumuturi.

În schimb, autorii bugetului alternativ propun primirea împrumuturilor externe pentru proiecte cu finanțare externă, de 393 milioane de lei. La același capitol, Primăria a indicat 109 milioane de lei.

În același timp, bugetul Primăriei prevede sume mai mari pentru rambursarea împrumuturilor interne, externe și reacreditate luate în anii precedenți.

La final de an, specialiștii Primăriei planifică să rămână cu un sold de -644 milioane de lei, iar în bugetul elaborat de PAS este indicat un sold de -115 milioane de lei.

Taxe, donații și vânzări

În bugetul alternativ, unele taxe sunt mai mari în comparație cu cele din proiectul propus de Primărie. Spre exemplu, fracțiunea PAS planifică să încaseze la buget 6,5 milioane de lei din impozitul funciar plătit de întreprinzători. La același capitol, Primăria vrea să obțină 3,4 milioane de lei. În bugetul alternativ sunt mai mari și taxele de piață, pentru parcare, pentru amenajarea teritoriului, pentru bunuri imobile ș.a.

Taxe mai mari pentru chișinăuieni vrea și Primăria. În proiectul privind taxele locale pentru 2024, propus încă la sfârșitul anului trecut, dar încă neaprobat, sunt prevăzute majorări, în special, pentru unitățile comerciale și întreprinderile care prestează servicii în capitală.

Spre exemplu, pentru centrele de asistență tehnică a automobilelor, taxa anuală ar putea crește de la 15.800 de lei, cât era în 2023, până la 16.700 de lei, în 2024. Taxa pentru agențiile imobiliare, la fel, ar putea crește în acest an, de la 11.000 la 11.700 de lei.

În bugetul prezentat de fracțiunea PAS din CMC este indicată și o sumă mai mare la donațiile interne: 1,8 milioane de lei față de 320 milioane lei – în proiectul Primăriei. În același timp, bugetul Primăriei prevede și primirea de donații externe, în valoare de 13 milioane de lei.

Diferențe mari se observă și în ceea ce privește vânzările proprietăților municipale. Astfel, Primăria vrea să obțină 1 milion de lei din vânzarea apartamentelor pentru populație și peste 2 miliarde de lei din vânzarea de terenuri. Autorii bugetului alternativ nu intenționează să vândă nici apartamente, nici terenuri publice.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te