Chișinăul spune că Rusia ar vrea să aducă ilegal alegători la secțiile din Moscova

Imagine de la o secție de votare din Sankt Petersburg pentru alegerile parlamentare din iulie 2021. Atunci, în Federația Rusă au fost deschise 17 secții de votare, dintre care trei la St. Petersburg. Relatările din teren arătau că la această secție venea foarte puțină lume.

Ministerul de Externe de la Chișinău a spus că „a luat notă” de „informații din spațiul public” că, în Rusia, s-ar pregăti transportarea „ilegală” a alegătorilor la secțiile de votare din Moscova, dar asigură că nu va admite periclitarea alegerilor moldovene din 20 octombrie.

Într-un comunicat de presă emis cu patru zile înainte de vot, ministerul spune că presupusele planuri ar avea scopul de a „pune la îndoială legitimitatea scrutinului” și de a induce „impresia unor aglomerații” la cele două secții de votare, care urmează a fi deschise la ambasada moldoveană din Moscova.

Comunicatul nu indică sursa informațiilor și nu spune cine și-ar face asemenea planuri.

Vorbindu-le jurnaliștilor la Chișinău, ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a spus că are semnale că „Federația Rusă ar încerca să organizeze transportarea alegătorilor”, iar autoritățile electorale moldovene vor lua „măsurile care se vor impune”.

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a comentat imediat aceste îngrijorări.

Anunțul ministerului de Externe vine la scurt timp după ce Casa Albă de la Washington a acuzat din nou Rusia că ar interveni în alegerile moldovene și ar fi cheltuit milioane în ultimele luni pentru „finanțarea partidelor preferate de Rusia și răspândirea dezinformării pe rețelele sociale în favoarea campaniilor acestora”.

Pentru prezidențialele și referendumul din 20 octombrie, CEC a decis deschiderea a 228 de secții de votare în 37 de țări, cu aproape 100 de secții mai multe față de prezidențialele din 2020. Alte 3 secții de votare vor fi doar pentru corespondență.

În Federația Rusă vor fi constituite numai două secții de votare, și nu cinci, așa cum a decis inițial Comisia Electorală Centrală.

Potrivit oficialilor electorali, MAE nu ar fi reușit să identifice nici edificii, și nici personal pentru constituirea a trei secții de votare în orașele Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te