Chişinăul a mai transmis Tiraspolului încă 22 de mii de doze de vaccin, din donațiile oferite Republicii Moldova de SUA, România și platforma Covax, dar și din cele cumpărate din bani din buget.
În stânga Nistrului au ajuns 15 mii de doze de Johnson&Johnson, 2 mii de doze de AstraZeneca și 5 mii de doze de Sinopharm. Asta, după ce săptămâna trecută autoritățile moldovene au anunțat că în stânga Nistrului au fost transmise de la începutul campaniei de vaccinare 158 234 de doze de vaccin anti- COVID-19.
### Vezi și... ### Vaccinul AstraZeneca donat regiunii transnistrene riscă să expireAdministrația de la Tiraspol a anunțat sosirea vaccinurilor, fără să precizeze însă că acestea sunt transmise de Chişinău sau că ar fi vorba despre donații occidentale.
Liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, a anunțat la o ședință că Rusia nu planifică noi livrări de Sputnik V în regiune. Asta, chiar dacă Krasnoselski a fost săptămâna trecută la Moscova pentru a cere o nouă partidă pentru regiunea separatistă, sau a negocia cumpărarea unor loturi de Sputnik. Discuțiile însă nu par să fi avut succes. Liderul transnistrean a spus după această vizită că Tiraspolul negociază cumpărarea vaccinului chinezesc „care este accesibil în acest moment”.
Presa de la Tiraspol evită cu acuratețe să vorbească nu doar despre originea vaccinurilor și echipamentelor medicale donate de partenerii occidentali, dar și despre orice legături pe care procesul de vaccinare l-ar avea cu Republica Moldova. După ce Chişinăul a lansat baza de date digitală cu certificatele de vaccinare, presa de la Tiraspol a făcut materiale de prezentare a felului în care locutorii regiunii transnistrene își pot descărca certificatul de vaccinare digital, fără să spună că ar fi vorba despre un site al Guvernului de la Chişinău. Iar prezentatorii spun că certificatul este valabil în trei limbi: „moldovenească, engleză și rusă”.
Chişinăul transmite Tiraspolului 10 la sută din vaccinurile pe care le primește ca donații, dar și din cele pe care le cumpără din surse bugetare, pentru a asigura proporțional imunizarea și a cetățenilor săi care locuiesc pe malul stâng al Nistrului.
### Vezi și... ### Peste 8% din locuitorii regiunii transnistrene, vaccinați cu ambele doze de ser anticovidUn comunicat al Biroului de Reintegrare de la Chişinău anunță că beneficiarii din regiunea transnistreană, pe lângă vaccin, „au recepționat și multiple loturi umanitare cu echipamente de protecție și echipament medical” și că „persoanele vaccinate în regiunea transnistreană își pot reconfirma valabilitatea certificatului de vaccinare la instituțiile medicale de pe malul drept al Nistrului”.
Autoritățile anunță o rată de vaccinare de 15 la sută în Republica Moldova, iar cele mai mică rată este în regiunea transnistreană și în autonomia găgăuză. Administrația de la Tiraspol anunță că a vaccinat 10,7 la sută din populație, iar 15,4 la sută dintre locuitorii regiunii au primit prima doză.
Statistica privind numărul de doze administrate diferă: Chişinăul vorbește despre peste 107 mii de doze administrare în stânga Nistrului, iar Tiraspolul raportează peste 71 de mii de persoane vaccinate cu prima doză și 50 de mii – cu ambele doze, ceea ce însemnă peste 170 de mii de doze administrate.