De la începutul conflictului din Ucraina, autoritățile de la Chișinău s-au străduit mereu să liniștească populația că riscul extinderii luptelor în regiunea transnistreană, unde sunt forțe ruse, este mic – asta chiar și în zilele când dincolo de Nistru s-au înregistrat tot felul de explozii și atacuri bizare, considerate de unii preludiul unor ostilități extinse. Guvernarea de la Chișinău formulează asemenea judecăți „liniștitoare” și când știrile despre presupuse escaladări în Transnistria sau în jurul ei vin din Occident: o ilustrare este reacția la afirmațiile lui Avril Haines, șefa comunității americane de informații, despre care a relatat corespondentul Europei Libere a Washington Valeriu Sela
Your browser doesn’t support HTML5
Ministerul Apărării de la Chișinău a reacționat cu o declarație în care îndeamnă ca estimările făcute de Avril Haines, directoarea comunității serviciilor de informații din Statele Unite, cu privire la intențiile Moscovei în Ucraina să nu fie scoase din context sau folosite pentru speculații.
Ministerul apărării moldovean mai reamintește că este în contact permanent cu partenerii externi, inclusiv Statele Unite, că „informațiile cumulate nu indică un risc de extindere a războiului” în R. Moldova, și că are planuri clare de acțiune pentru a preveni „orice tentativă de destabilizare”.
### Vezi și... ### Serviciile de informații americane: planul lui Putin mai este să ajungă în Transnistria, dar realizarea e tot mai puțin probabilăDeclarația Ministerului Apărării vine în contextul în care într-o audiere în Congresul Statelor Unite, directoarea comunității serviciilor americane de informații Avril Haines a spus că, din perspectiva serviciilor americane, președintele Putin se pregătește pentru un conflict îndelungat în Ucraina și că ar mai avea, printre alte planuri, și obiectivul să ajungă în Transnistria, dar aplicarea acestui plan e tot mai puțin probabilă.
Dar Avril Haines nu vorbește prima despre o astfel de intenție. Pe 22 aprilie, un general rus, Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a spus, descriind cea de-a doua fază a războiului din Ucraina, că una din țintele Rusiei este crearea unui coridor terestru care să-i ofere acces în Transnistria, unde sunt deja staționate trupe rusești și cetățeni ruși „oprimați”, așa cum a spus.
Declarația generalului a provocat reacția Ministerului de Externe de la Chișinău, care, pentru a doua oară în acea săptămână, l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta. Biroul pentru Reintegrare a reacționat și el cu un comunicat, în care a respins speculațiile generalului Minnekaev că în regiunea transnistreană ar fi încălcate drepturile vorbitorilor de limbă rusă drept „inacceptabile” și „neîntemeiate”.
Ulterior, Rusia a corectat declarația generalului, spunând, prin vocea ministrului adjunct de externe, Andrei Rudenko, că „nu vede vreun risc pentru cetățenii săi din Transnistria”.
### Vezi și... ### Rusia corectează declarația unui general: Nu vedem riscuri pentru rușii din TransnistriaÎngrijorarea autorităților de la Chișinău, însă, nu a dispărut, fiind amplificată și de o serie de incidente armate nerevendicate în regiunea sa estică, necontrolată de autoritățile moldovene. Vorbind, miercurea trecută, într-o conferință comună cu Charles Michel, șeful Consiliului European în vizită la Chișinău, președinta Maia Sandu a continuat să susțină că nu există riscuri iminente de extindere asupra R. Moldova a războiului Rusiei contra Ucrainei, dar a sugerat totodată că nu pot fi trecute cu vederea nici declarații ca acelea ale generalului rus:
„Analizele noastre arată că aceste incidente au fost provocate de forțe pro-război din regiune, dar în același timp noi am auzit amenințări care au venit din partea unor generali ruși despre intenția lor de a ajunge până în Transnistria, și evident că aceste declarații sunt iresponsabile și descurajatoare,” a spus ea.
Ultimul incident neelucidat în regiunea transnistreană e cel din noaptea de 6 mai, când două explozii ar fi avut loc în raionul Rîbnița, unde se află depozitul de arme de la Cobasna care e păzit de trupe rusești. Pe 25 și 26 aprilie 2022, autoritățile din regiunea transnistreană au semnalat un atac care a deteriorat sediul „MGB” de la Tiraspol și explozii care au distrus antene radio în satul Maiac. S-a mai relatat despre explozii pe aerodromul militar din Parcani.
### Vezi și... ### Ce beneficii tactice poate aduce Rusiei destabilizarea Transnistriei