Chișinău: mii de manifestanți au cerut demisia guvernului și alegeri anticipate

Chișinău: protestul inițiat de președinta aleasă Maia Sandu, 6 decembrie 2020.

Mii de persoane s-au adunat în Piața Marii Adunării Naționale, la chemarea președintei alese Maia Sandu, cerând demisia guvernului și alegeri anticipate. Se scandează „Noi suntem poporul”, „Alegeri anticipate” și „La pușcărie”, la adresa majorității parlamentare, formată ad-hoc de Partidul Socialiștilor, Partidul Șor și foști democrați din platforma Pentru Moldova, care joi a votat un pachet întreg de legi importante și, unele din ele, controversate.

Your browser doesn’t support HTML5

Protest la Chișinău: mii de oameni cer alegeri anticipate

Între altele, sunt limitate prerogativele prezidențiale, înainte de inaugurarea Maiei Sandu, prin readucerea Serviciului de Informații și Securitate sub controlul Parlamentului.

### Vezi și... ### Ce se întâmplă în Parlament sau cum „binomul” a devenit „trinom” (VIDEO)

La mitingul de duminică,președinta aleasă, Maia Sandu, i-a cerut premierului Ion Chicu să demisioneze pentru a permite organizarea de alegeri anticipate și să nu mai servească un „politician expirat” precum președintele în exercițiu, Igor Dodon, care ar fi transformat Parlamentul într-o „găinărie”, relatează corespondentul Europei Libere.

Pe lângă miile de protestatari, care în cea mai mare parte poartă măști de protecție, în PMAN se află și sute de polițiști, pentru a asigura securitatea mitingului, mai relatează corespondentul Europei Libere. Tot din motive de securitate, o coloană de tractoare, care intenționa să ajungă la miting, a fost oprită la intrarea în Chișinău.

Platforma DA, pe de altă parte, a anunțat un plan de proteste pentru a forța demisia guvernului Ion Chicu. Duminică dimineață, în ajunul protestului din fața Parlamentului, Platforma DA a avertizat că „ziua validării mandatului noului președinte (10 decembrie)” o să „anunțe un protest de amploare sau chiar greva generală, însoțită de un protest masiv la Guvern și la președinție cu cererea și obținerea pașnică a demisiei imediate a președintelui Dodon și premierului Chicu”.

Într-un comunicat de presă, Platforma DA critică din nou legile adoptate joi în Parlament drept „tentativă de capturare a statului, de promovare a unei politici fiscale antisociale și de federalizare a Moldovei”.